Hogyan alakul a kriptoszabályozás az Egyesült Királyságban?

Az Egyesült Királyság készen áll arra, hogy új jogszabályokat fogadjon el a stabilcoinokra és a különböző kriptotevékenységekre, köztük a stakingre, a kereskedésre és a letétkezelésre vonatkozóan.

A várhatóan 2024. júniusában vagy júliusában életbe lépő, de most még készülő szabályozás jelentős mérföldkövet jelent. Ugyanis első alkalommal vonja szabályozási felügyelet alá a digitális eszközöket, például a tőzsdék működését és az ügyfelek digitális eszközeinek őrzését.

Ez a fejlemény a pénzügyi szolgáltatásokról és piacokról szóló törvény 2023. júniusi jóváhagyását követi. Ez akkor megnyitotta az utat a kriptovaluták szabályozott pénzügyi tevékenységként való kezelése előtt.

Tovább tisztul a kriptoreguláció az Egyesült Királyságban

Bim Afolami brit gazdasági miniszter az Innovate Finance globális csúcstalálkozón megerősítette a kormány elkötelezettségét a kriptopénzekkel kapcsolatos kérdések gyorsított nyomon követése mellett. Afolami hangsúlyozta, hogy a jogszabályokat gyorsan kidolgozzák majd az új szabályozási rendszerre vonatkozó javaslatok véglegesítése érdekében.

A kormány célja, hogy ezeket az intézkedéseket a következő hat hónapon belül befejezze. A szabályozási keret égisze alatt számos digitális eszközzel kapcsolatos tevékenységet engedélyezzen, beleértve a tőzsdék és a letéti szolgáltatások működtetését is.

Az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozóhatósága, az FCA hamarosan konzultációt indít a digitális eszközökkel foglalkozó vállalatok engedélyezési rendszeréről. A kormány ugyanakkor egyenértékű intézkedések bevezetését tervezi a tengerentúli cégek számára is.

A cél az, hogy elősegítsék a születőben lévő iparág szabályozott és felügyelt környezetének kialakulását. Egyúttal biztosítsák a fogyasztóvédelmet és a piac integritását.

Az innováció és a biztosítékok egyensúlya

Az Egyesült Királyság kormányzata aprólékosan közelíti meg a digitális eszközök szabályozását, elsősorban a fiat alapú stabilcoinokra vonatkozó jogszabályokra összpontosítva.

Ezt a prioritást követi más területek kezelése, beleértve az algoritmikus stabilcoinokat, a hitelezést és a kereskedelmet, amelyek a hagyományos pénzügyi szabályozás hatálya alá kerülnek.

Az Egyesült Államokban a Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) megközelítésével és fokozott végrehajtási tevékenységével szöges ellentétben az Egyesült Királyság kormánya elismeri, hogy nagyobb egyértelműségre van szükség. Olyan szabályozási keretet kíván biztosítani, amely egyensúlyt teremt az innováció és a befektetők védelme között.

A kormányzat kriptobarát környezet megteremtésére irányuló erőfeszítései ellenére azonban az Egyesült Királyságban a szektor komoly kihívásokkal szembesült. A digitális eszközökkel foglalkozó cégek, köztük a tőzsdék is, aggodalmuknak adtak hangot a késedelmek és az FCA-tól érkező nem megfelelő visszajelzések miatt.

A közelmúltban bevezetett, a digitális eszközök reklámozását korlátozó szabályok szintén ahhoz vezettek, hogy néhány nagynevű cég csökkentette vagy beszüntette tevékenységét az Egyesült Királyság piacán. Az FCA ébersége a feltételezett illegális kriptopromóciókkal szembeni fellépésben nyilvánvaló. 2024 februárjáig három hónap alatt több mint 450 figyelmeztetést adtak ki.

Mindazonáltal a stabilcoinokról és a kriptotevékenységekről szóló, hamarosan megjelenő jogszabály jelzi az Egyesült Királyság kormányának elkötelezettségét a szabályozott és felügyelt kriptoipar előmozdítása mellett.

Bár az új szabályozás konkrétumai még nem kerültek nyilvánosságra, egyértelmű, hogy a kriptoeszközök határozottabb szabályozási keretek között fognak működni.