Hogyan fizetsz vissza 21 billió dollár adósságot? Válasz: sehogy

A Shapeshift ügyvezetője Erik Voorhees a napokban tett egy érdekes megjegyzést az amerikai államadóssággal kapcsolatban. Szerinte a következő világválságnál, mikor a lapok már leosztásra kerültek és előkerültek az adósságcsontvázak a szekrényekből, akkor fognak a kriptovaluták igazán beindulni:

“Amikor bekövetkezik a következő globális világválság és a világ rádöbben a 20 billió [20 000 000 000 000] dolláros adósságú szervezetek létezésére, amit valószínűleg soha nem fizetnek vissza és helyette csak új pénzt nyomtatnak, az fogja a fiat végét jelenteni. Figyeld mi fog történni a kriptókkal.”

Voorhees Twitter bejegyzésével azt szeretné érzékeltetni, hogy az államadósságot csak úgy lehet visszafizetni – különösen a világ vezető gazdasága esetében -, ha a kormány és a központi bank még több fiat pénzt nyomtat, ami magasabb inflációhoz vezet és csökkenő USD vásárlóerőhöz.

Már a bankok is aggódnak

BlackRock, amely több mint 6.3 billió dollárnyi eszközt kezel, szintén kifejezte aggodalmát a megállíthatatlanul növekvő amerikai államadósság ügyében.

Larry Fink CEO szerint az Egyesült Államok kormánya kínálati problémával szembesülhet az ország növekvő államháztartási hiánya miatt. A következő évtől az Egyesült Államok akár évi 1 billió dollár hitel felvételére is rákényszerülhet.

A dollár inflációs rátája, amit a FED emelkedő alapkamata szépen lekövet, túl magassá vált, hogy fenntartható legyen.

Ez lehet majd az igazi probléma ami mindennel összefügg: hogy túl magasakká válnak a kamatok ahhoz, hogy fenntartsák a gazdaságot a növekedési ütemével együtt” magyarázta BlackRock CEO.

Érdekességképpen még az örök bitcoin szkeptikus Nouriel Roubini is egyetértett Finkkel és kijelentette, a kamatok olyan szinten vannak, amit az Egyesült Államok növekedési üteme többé nem tud kompenzálni.

“Másodszor, mert az ösztönző csomag rosszul lett időzítve, az USA gazdasága kezd túlhevülni és az infláció az előirányzott cél fölött van. Az USA központi bankja ezért 2020-ig kénytelen tovább emelni az alapkamatot a jelenlegi 2%-ról legalább 3.5%-ra, és az valószínűleg felnyomja a rövid- és hosszútávú kamatlábakat,” magyarázta Roubini, aki 2020-ra egy újabb gazdasági válságot prognosztizál.

Amennyiben a fenti szcenárió következne be, akkor az amerikai dollár értéke jelentősen csökkenne minden vezető fizetőeszközhöz képest és a befektetők a biztonságosabb értékőrzők – lásd arany és a kriptovaluták – után néznének.

Mire számítsunk a következő 10 évben?

Vinny Lingham a Civic vezetője szerint a kriptopénz piaci korrekciók ellenére több vagyon lesz kriptopénzekben mint az előző 10-ben.

“Több vagyon lesz kriptókban a következő 10 évben mint az előző 10-ben. De emlékezzetek, mint minden sikertörténet, nem egyenes a felfelé vezető út. Higgyünk benne és legyünk türelmesek.”

Hinni csak a templomban, ahogy tartja a mondás, de mindenesetre egy újabb gazdasági világválság bekövetkeztére kifejezetten nagy az esély az elkövetkezendő években. A kérdés már csak az, a globális pénzügyi rendszer mely szegmense indítja el a dominót.