Hogyan kommunikáljunk egy 100 milliós bírságot sikerként?

100 millió dolláros bírság? Semmi gond, jó lesz így is.

A BlockFi nem az egyetlen olyan cég, amely magas hozamú kriptobefektetési számlákat kínál, ahol az ügyfelek kriptopénzt helyeznek el a magas hozam ígéretéért cserébe. A Celsius és a Nexo egyaránt kínál valami hasonlót. De a BlockFi az első, aki olyan egyezségre jutott az amerikai értékpapírpiaci felügyelettel, amely előírja termékeinek értékpapírként történő nyilvántartását.

A BlockFi a múlt héten megerősítette, hogy egy friss megállapodás részeként 100 millió dolláros bírságot fizet a SEC-nek és 32 amerikai államnak. A részletek meglehetősen komoran hangzanak: a bírságon kívül a BlockFi-nek le kell állítania az új ügyfelek regisztrálását az Egyesült Államokban, amíg a SEC azt nem mondja, hogy folytathatja a tevékenységet. Ezen kívül 60 napon belül meg kell felelnie a SEC befektetési társaságokról szóló törvényében foglalt követelményeknek és törekednie kell arra, hogy a jövőbeni hitelezési termékeket regisztrálja majd a SEC-nél.

Ám az események BlockFi verzióját olvasva ez teljesen máshogy hangzik.

A 100 milliós bírság a BlockFi számára valójában egy „mérföldkőnek számító határozat”, amely Zac Prince vezérigazgató szavaival élve újabb példája úttörő erőfeszítéseiknek, amelyek célja a szabályozás egyértelműségének biztosítása a szélesebb iparág és ügyfeleik számára.

Nem mindenki futamodik mega SEC-től

A BlockFi elkötelezett amellett, hogy az ügyfelei számára magas hozamot biztosítson. És ezért elég messzire képesek elmenni.

Tavaly ugyanis, amikor a SEC azzal fenyegetőzött, hogy bepereli a Coinbaset a tervezett Lend terméke miatt, a Coinbase azonnal felfüggesztette a terméket. Azonban egy hasonló helyzetben a BlockFi továbblépett.

Hogy mi történik ezután, az dönti el majd, hogy a BlockFi nyer-e végül, de ez hónapokba vagy akár évekbe is telhet, mire lejátszák a meccset a bíróságok.

Először is, a BlockFi ügyesen játszik a felügyelettel, egyben nyomást gyakorol a versenytársakra, hogy ugyanezt tegyék. Ha a BlockFi ráveszi a SEC-et, hogy hagyjon jóvá egy magas hozamú kriptokölcsönzési formát, akkor óriási előnyt fog szerezni a versenytársakkal szemben. A BlockFi úgy tekint vissza erre az egyezségre, mint egy kis visszalépésre a győzelem felé vezető úton. Az esetet a DraftKingshez és a FanDuelhez, a sportfogadási szolgáltatókhoz hasonlítják, amelyek 2016-ban megegyeztek New York állam főügyészével, és mára emiatt a versenyelőny miatt az iparág vezetői lettek.

Van azonban egy rosszabb forgatókönyv is. Ha a SEC nem hagy jóvá semmit a termékek kapcsán amelyet a BlockFi, a Celsius, és a Nexo is kínálni szeretne. Ez az a forgatókönyv, amelyet Hester Peirce, a SEC biztosa képzel el a közzétett nyilatkozatok alapján. A SEC honlapján közzétett nyilatkozatában nem értett egyet kollégáival az egyezség engedélyezésével kapcsolatban, és azt írta, hogy arra számít, hogy a BlockFi jóváhagyási folyamata jóval hosszabb ideig tart majd, mint a hagyományos bejelentések esetében. Hozzátette, hogy még ha a BlockFi megkapja az S-1 jóváhagyását, akkor is át kell ugrania még egy másik szabályozási körön, a befektetési társaságokról szóló törvényen. Véleménye szerint a 60 nap – vagy akár 90 nap, ha a BlockFi él a 30 napos meghosszabbítás lehetőségével, „rendkívül ambiciózus”.

Ez így már nem is hangzik annyira biztatóan.

Forrás: Decrypt