Hogyan legyél körültekintőbb az online térben – ne add meg a telefonszámod

A mai világban, különösen a koronavírus megjelenése óta valóban az online tér a legkedveltebb üdülőhelyünk. De vajon figyelmesek vagyunk eléggé, ha adataink, telefonszámunk védelméről van szó? Íme néhány ötlet, hogyan legyél körültekintőbb, ha adataid biztonsága a tét. 

Néha már talán fel sem tűnik, hogy szinte az összes közösségi oldalra való beregisztrálás megkívánja telefonszámunk megadását. Azt viszont talán nem kell tovább ragoznunk, hogy néhány esetben óvatlanságunkat és egyes weboldalakba vetett túlzott bizalmunkat bizony adataink védelme bánhatja. Telefonszámunk megadásánál pedig különösen érdemes szemfülesnek lennünk, ugyanis szinte bárki rákereshet az ember profiljára, posztjaira, adataira csupán egy mobilszám alapján.

A közkedvelt Facebook közösségi oldal is szívesen használ ügyes trükköket annak érdekében, hogy profilunkat még „védettebbé” tegye. Természetesen ez a játszma is sokszor arra megy ki, hogy további adatokat szerezzen a felhasználóról. Aki ugyanis megadja Facebookon mobilszámát, ezzel együtt azt is engedélyezi, hogy ismerősei, vagy csupán egy kíváncsi személy pillanatok alatt hozzáférhessen elérhetőségeihez.

Kétlépéses azonosítás – beválik?

Adataink felelőtlen kiszivárogtatása helyett most itt az ideje, hogy kezünkbe vegyük az irányítást a Facebook és más közösségi oldal felett. Első ránézésre a már jól ismert úgynevezett kétfaktoros azonosítás egy elég jó ötletnek tűnik. Ez egy olyan biztonsági eljárás, melynél két különböző módon lehet azonosítanunk magunkat. Tehát ahelyett, hogy egyszerűen egy jelszó megadásával belépnénk fiókunkba, a rendszer kér egy másik kódot is, melyet általában SMS-ben küld el. A kétlépéses azonosítást a Facebook mellett már a Google, a Microsoft, a Dropbox, az Instagram, a Linkedin, a Twitter, és rengeteg más weboldal is előszeretettel használja. És bár ez valóban egy további védelmi vonalat jelent, biztonsági erőssége azonban jócskán túl van értékelve, hiszen az egyáltalán nem igaz, hogy egy kétfaktoros hitelesítéssel védett fiók ne lenne meghekkelhető. Mindenesetre jobb, mint a semmi.

De hogyan kerülhetjük el, hogy a bármikor – esetleg a kétlépcsős biztonsági eljárás esetében is – valódi telefonszámunkat kelljen megadni? A megoldást már több alkalmazás és weboldal kifejlesztette. Többek között a Google Voice, mely lényegében egy telefonszámot hoz létre, és az arra érkező hívásokat, SMS-ket gond nélkül fogadhatjuk. Továbbá, az úgynevezett Skype-szám is hasonló lehetőséget kínál, mivel Skype-fiókunkhoz csatolva lehetővé teszi, hogy az appon keresztül válaszoljunk a bejövő hívásokra. Ez pedig nagyszerű lehetőségnek bizonyul, hiszen bárki hívhatja Skype-számunkat mobiljáról, de akár vezetékes telefonjáról is. A megkapott új telefonszámokat pedig bátran felhasználhatjuk a különböző weboldalakra való regisztráláskor.

Mindenesetre tudnunk kell, hogy soha nem lehetünk elég óvatosak. Fontos azonban, hogy a megfelelő technikákat alkalmazzunk adataink védelmének érdekében. Ügyeljünk arra, hogy regisztrálás előtt olvassuk át az általános szerződési feltételeket, melyet általában figyelmen kívül hagyunk, elfogadásukkal azonban sokszor saját magunk járulunk hozzá adataink kiszivárogtatásához. Nemrégiben posztolt cikkünkben pedig összegyűjtöttünk néhány további fontos opciót, melyeknek alkalmazását érdemes fontólóra vennünk, ha adataink védelméről van szó.