Hol éri meg a legjobban blokklánc fejlesztőként dolgozni?

Egy friss felmérés szerint a világon a legjobban kereső blokklánc fejlesztők meglepetésre nem a Szilícium-völgyben élnek, hanem Írországban. Az egyesült államoki bérezés csak a harmadik helyre elég, Kanada került a második helyre. Magyarországon meglehetősen alacsonyak a bérek.

A Dev Quarterly által készített jelentés kiszámolta azon országokban az átlagos órabért, ahol legalább 5 fejlesztőcég okos szerződés kódolással, tárca készítéssel, DeFi platformfejlesztéssel stb. foglalkozik.

Az írországi fejlesztők óránként 112 és 149 dollárra (35.000 – 47.000 HUF) számíthatnak felső kategóriás projektek esetében, de az átlagos óradíj is eléri a 83 – 136 USD-t (26.000 – 43.000 HUF). A vén kontinensen még az Egyesült Királyságban és meglepetésre Lengyelországban keresnek átlagon felül az elosztott főkönyvekkel foglalkozók, a bérrangsorban az 5. helyre került az ország. Az átlagos óradíj ott 49 – 71 USD (15.000 – 22.500 HUF). Habár a jelentés nem tér ki elegendő adat hiányában Magyarországra, de meg nem nevezett forrásból tudjuk, hogy itthon alacsony, 5000 – 20.000 HUF-ra számíthatnak a fejlesztők, szakmai tapasztalattól függően. Hozzá kell tenni hogy Magyarországon még nagyon gyerekcipőben járnak az ügynökségek e téren, becslések szerint a magyar blokklánc fejlesztői közösség alig éri el a 100 – 200 főt és nincs is szolgáltatásaikra elegendő kereslet.

Csabai Csaba, az InLock.io kriptovaluta hitelezőplatform ügyvezetője ugyanakkor hozzátette, hogy náluk a bérek főmunkaidős állás esetén 22 – 30 EUR/óra (7600 – 10.500 HUF/óra) között változnak, amíg egyéni külső megrendelésre, komplexitástól és tapasztalattól függően 40 – 100 EUR/óra (14.000 – 35.000 HUF/óra).

Forrás: Dev Quarterly

A Dev Quartely jelentése alig tartalmaz ázsiai országokat, különösen Kína hiánya szembeötlő, ahol a technológia a kormányzati támogatásoknak köszönhetően a reneszánszát éli.

A szerzők a jelentésben kiemelték, a blokklánc fejlesztők lényegesen kevesebbet keresnek, mint az applikáció fejlesztők és honlapfejlesztők, vagy az adattudósok és szoftvermérnökök, ahol az órabér legalább a duplája.

Kapcsolódó: Blokklánc munkák: Melyik passzolhat hozzád?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.