Holografikus hívás, virtuális valóság, önvezető autó – mire képes az 5G?

Málta egyik fő telekommunikációs szolgáltatója a héten megkezdte 5G szolgáltatásának élesítését, és ezzel a sziget egyike azon kevés országoknak a világon, amelyek országos lefedettséget biztosítanak az új technológiával.

Azt mondják az 5G a negyedik ipari forradalom alapvető fontosságú platformja, hamarosan a társadalmak és a polgári infrastruktúrák szerves részévé válik, akárcsak az utak, az energia és a közlekedés.

De mit is tudunk jelenleg az 5G-ről?

Az 5G hálózatok a mobil internetkapcsolat következő generációját jelentik, amely minden eddiginél nagyobb sebességet és megbízhatóbb kapcsolatot kínál az okostelefonokon és más eszközökön.

A legmodernebb hálózati technológiát és a legújabb, nagy sebességű eszközöket kombinálva az 5G a korábbi mobiltechnológiáknál többszörösen gyorsabb kapcsolatot biztosít, és várhatóan sok (ha nem a legtöbb) újgenerációs hálózatban az 1 Gbps körüli átlagos letöltési sebesség lesz a norma.

A hálózatok várhatóan felturbózzák majd a dolgok internetének (Internet of Things) technológiáját, és biztosítják a hatalmas adatmennyiségek továbbításához szükséges infrastruktúrát, amely lehetővé teszi az okosabb (ez persze nagyon szubjektiv) és jobban összekapcsolt világot. A szó szoros értelmében a rengeteg szenzortól származó információ valós időben tájékoztatja az üzemeltetőket arról, hogy mi történik az otthonunkban, vagy akár a városban ahol élünk, valós időben. 

Az 5G hálózatok világszerte elindultak, a szolgáltatók az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, valamint a világ számos más országában kínálják a csatlakozási technológiát. Bár a koronavírusjárvány miatt a kiépítési ütemterv lelassult, a hálózatok továbbra is bővülnek. Úgy tűnik semmi sem állíthatja meg a szolgáltatók bővítésre és az egyes városokban új csomópontok indítására vonatkozó terveit. 

Az 5G a világ számos országában elérhető, de csak azért, mert 5G-s a telefonod vagy 5G-képes a díjcsomagod, még nem biztos, hogy azonnal meg is kapod a hozzáférést. A lefedettség még mindig korlátozott az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is.

Előnyök, amelyeket az 5G nyújthat, de a 4G nem tud

Virtuális valóság (VR – virtual reality) egy szemvillantás alatt

A sportesemények és koncertek élő közvetítésének élménye a virtuális valóságon keresztül nem új koncepció, de még mindig nagyon ritka, és általában gyors otthoni vezetékes hálózati kapcsolatot igényel. Az 5G-vel azonban lehetséges lesz, hogy az élő közvetítést egy mobil VR headset segítségével élvezzük a helyszíntől függetlenül.

Több élő közvetítés

Gondolj bele, hogy minden focimeccset láthatsz – nemcsak a nagy meccseket – és az élő koncertek is minden naposak lesznek.

Holografikus hívások

Videohívást már rég indíthatunk, de mi a helyzet a holografikus hívásokkal? Ez az az alkalmazás, amelyet a Vodafone sikeresen megvalósított az 5G technológián túl.

Bár az érintett technológia nem csak maga az 5G, de ez azt jelentheti, hogy egy nap akár egy szobában is lehetsz a beszélgetőpartnereddel, így a világ egyre kisebb lesz, és az emberek még jobban összekapcsolódnak.

Uralkodóvá válnak az önvezető autók 

Az 5G teheti az autonóm járműveket mainstreammé. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjanak működni, gyorsan kell tudni adatokat küldeni és fogadni más autók, intelligens utak stb. között, amihez gyors, nagy sávszélességű és ultra megbízhatóságú hálózatra van szükség. Az 5G pontosan ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik.

Okos otthonok és városok

Az 5G sebessége és sávszélessége valóban segíthet a dolgok internetének (IoT) javításában. Bár az emberek otthonában a dolgok internete egyre népszerűbb, az okos termosztátoktól az intelligens lámpákig, az 5G szinte az összes szükséges kapacitást biztosítani tudja az otthoni okos eszközök összekapcsolásához.

Az 5G azonban nem korlátozódik majd az okos otthonokra, annál inkább az általa vezérelt okos városok vannak kibontakozóban. Ez azt jelenti, hogy a városvezetők valós időben nyomon követhetik a környezetszennyezést, a forgalmat, az emberek áramlását, az energiafelhasználást stb.

Ez pedig csökkentheti az erőforrások pazarlását és a költségeket, például lehetővé teszi, hogy az utcai lámpák automatikusan lekapcsolódjanak, amikor senki sincs a közelben, így a városok környezetbarátabbá válhatnak.

Egészségügy

Az 5G-nek (is) köszönhetően komplett, új távdiagnosztikai, de akár távműtéti eljárások és eszközök jelennek meg. A valós idejű monitorozás segítségével egyebek mellett javulhat az ellátás tekintetében elmaradottabb területek esélyegyenlősége. A speciális szaktudás és eljárások gyorsabban eljuthatnak oda, ahol szükség van rájuk, és biztosítható lesz egészen nagy volumenekben a folyamatos, valós idejű egészségügyi megfigyelést igénylők ellátása, nyomon követése, és távsegítség nyújtása.

Hogy áll az 5G Magyarországon?

Az Európai Unió 2016-ban meghirdetett 5G stratégiája szerint 2020 végéig az összes tagországban el kellett volna indulnia az 5G szolgáltatásnak.

Az 5G beindításához azonban komoly előkészületek, beruházások, politikai döntések szükségesek: a telekom szolgáltatók számára a kormányoknak új frekvenciákat kell rendelkezésre bocsátani, a szolgáltatók megbízásából a hálózati infrastruktúrát gyártó beszállítóknak új eszközöket kell telepíteni, és a telefongyártó cégeknek új készülékeket kell kifejleszteni.

Több országban kiépültek kísérleti jellegű hálózatok, és már számos készülékgyártó is előrukkolt az 5G-s készülékekkel, 17 uniós tagállamban és Nagy-Britanniában pedig a kereskedelmi 5G szolgáltatás is elindult. Ugyanakkor a COVID-19 miatt több országban elhalasztották az 5G frekvenciapályázatokat.

A költségek érzékeltetésére álljon itt, hogy az idei év elején lebonyolított frekvenciaaukción a Telenor például sikeresen licitált a 900-as és 1800-as frekvenciatartományban, 15 évre meghosszabbítva ezen sávokban a rendelkezésre álló frekvencia-licenszeket, amelyért 56,854 milliárd forintot fizetett. 

Természetesen a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország is több éve teszteli az 5G technológiát és a technológiában rejlő üzleti lehetőségeket. 2020 áprilisában Budapest belvárosában és az új Puskás Aréna környékén üzemelt be 5G hálózatot, ami azóta Budapest, Budaörs, Debrecen, Kecskemét, Szeged, Zalaegerszeg, Szombathely és a Balaton körüli régió egyes részein is elérhető.

A járvány ugyan lelassította az 5G terjedését, de Magyarország összességében jól áll. Az Európai 5G Felkészültségi Index nevű nemzetközi rangsorban – amely a technológiai infrastruktúra, a szabályozás, az innovációs környezet, az emberi tőke, az általános gazdasági környezet, valamint a kereslet alapján értékeli az 5G kiépítésének és elterjedésének esélyeit – Magyarország a kontinentális középmezőnyben foglal helyet.

A járvány ugyanakkor felértékelte a digitális megoldások jelentőségét, de számos országban elterjedtek az 5G-s összeesküvés-elméletek, ezért 2020 októberében Lengyelország vezetésével 15 tagállam vezetői levélben kérték az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki stratégiát a dezinformáció megfékezésére.

Az 5G egészségre gyakorolt hatása

Természetes, hogy minden új technológia megjelenésekor felmerül a kérdés, milyen hatással lesz az emberi szervezetre, egészségre. Egyelőre – hasonlóan az összes korábbi mobilgenerációhoz – semmi sem bizonyítja, hogy az 5G-nek egészségkárosító hatása volna.

Az Európai Bizottság 5G-ről készített Kérdések és Válaszok kiadványában ez olvasható:

Egyes polgárok aggódnak az 5G és az elektromágneses mezők (EMF) miatt. Mit jelent az 5G az EMF szempontjából?

Néhányan aggódnak amiatt, hogy a több antenna több EMF-expozíciót jelent. Az Európai Bizottság nagyon komolyan veszi a közegészség védelmét, és biztosítja, hogy minden kibocsátásra szigorú elővigyázatossági intézkedések vonatkozzanak. Az 5G hálózatok kis cellákat használnak majd, amelyek kisebb teljesítményűek, és ezért alacsonyabb EMF-expozíciós szintet jelentenek, mint a 4G hálózatokban meglévő nagyobb cellák. Egy nemrégiben készült bizottsági tanulmány kimutatta, hogy azokon a városi területeken, ahol az 5G-t ki fogják építeni, és ahol a 4G antennák még használatban vannak, az általános expozíciós szintek szerény mértékben emelkedni fognak, de ez még mindig messze a biztonságos határértékek alatt lesz – amelyek 50-szer alacsonyabbak annál a szintnél, amelynél az egészségügyi hatások lehetségesek. Ahogy a 4G antennák kikerülnek a használatból, az expozíciós szintek csökkenni fognak.

Ráadásul a 4G és a régebbi generációs antennákat, amelyek nagyobb sugárzási teljesítménnyel működnek, várhatóan egyre kevesebbet fogják használni ezeken a területeken. Az új, kisméretű cellahálózatok alacsonyabb teljesítményszintek mellett egyenletesebben fogják kiterjeszteni és elosztani az elektromágneses mezők forrásait.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-ben valóban az „esetlegesen rákkeltő” kategóriába vette fel a mobiltelefon-használatot. Azonban 320 más anyagot és hatást is ide sorolnak az aloe kivonattól a dízelolajon át a tűzoltók munkahelyi ártalmáig. Több ezer tudományos vizsgálat született már a tárgyban, de a mai napig nincsen arra vonatkozóan meggyőző tudományos eredmény, hogy a mobiltelefonok bármiféle – agy- vagy egyéb – tumort okozhatnának. Jelenleg a világban általánosan elfogadott tudományos vélemény, hogy az alacsony teljesítményű, nemionizáló rádióhullámok nem képesek az anyag genetikai állapotát módosítani.

Szóval rendkívül sablonosan annyival zárom, hogy az idő fogja eldönteni ezt a kérdést (is).

A Szerzőről

Stier Kata vagyok, jogász, digitális alkotó, blogger. A technológia szerelmese. Három évvel ezelőtt a munkám révén kezdtem el foglalkozni kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával. 2020 nyara óta vezetem blogomat kifejezetten nőknek, hogy közelebb hozzam a Negyedik Ipari Forradalom vívmányait. Mesterséges intelligencia, a ‘dolgok internete’, jövőbeni és kialakulóban lévő technológiák egy hétköznapi negyvenes nő szemével.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kata Stier (@blockchainter)

Stier Kata és a Blockchainter további elérhetőségei:

Facebook: https://www.facebook.com/blockchainter
Pinterest: https://www.pinterest.com/blockchainter
LinkedIn: https://mt.linkedin.com/in/kata-stier-1702a498

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük