Hat irányzat, amely megváltoztathatja a kriptoüzletet 2021-ben

Hogyan alakul a jogi szabályozás? Mi várható az adózás terén? Hogyan teremti meg az 5G az egyenlő versenyfeltételeket a kereskedők számára a világ bármely pontján?

Mindig izgalmas megjósolni a kriptoüzlet pályáját, vagy legalábbis logikus következtetéseket levonni a fennálló helyzetből. Érdekes kórkép, hogy egyszerre és mégis a hagyományos pénzügyi rendszerrel szemben fejlődik.

Egyrészt a kripto felhasználók azonosításának egyre szigorúbb követelményei (az úgynevezett KYC – Know Your Customer), globális szinten az állami digitális valuták iránti növekvő érdeklődés, a PayPal kriptovaluta szolgáltatása, valamint a Facebook nemrégiben Libra-ról Diem-re keresztelt stablecoin-ja, mind megerősítik azt a tényt, hogy a digitális eszközök végül érthetőbbé és általánosabbá válnak.

Másrészt a kriptovaluták elterjedésének sebessége közvetlenül függ attól, hogy a különféle változatok és módozatok, milyen gyorsan válnak elérhetővé az egyes hagyományos bankokban vagy fizetési rendszerekben.

A digitális valuták tömeges felhasználása egyszerre a világ törekvése, és félelme.

A fő törekvés, amely a 2021-es kripto trendeket meghatározza az egyensúly fenntartásának kísérlete az elérhető profit és a vállalt kockázat között.

1.   A kripto sem kerülheti el az adóztatást

A közeljövő fő témája a kriptovaluták adószabályozása. Ma a kripto adózás még mindig egy rendkívül homályos terület, és nem terjedt el széles körben. És bár egyesek nem szívesen látják ezeket a szabályokat, néhány országban már elkezdtek megjelenni. Mivel ezek a piacok kiforrottak, és a kormányok úgy látják, hogy a kriptovaluták bevételnövelési potenciálja felülmúlja a velük járó korábbi bizonytalanságokat.

Az amerikai adóhivatal például a Bitcoin-t tulajdonként definiálja pénznem helyett.

Angliában a Bitcoin bányászati tevékenységből származó jövedelem kívül esik az ÁFA hatályán. Szintén nincs ÁFA fizetési kötelezettség, amikor a Bitcoin-t fontra, euróra vagy dollárra váltják. A Bitcoinnal kapcsolatos tranzakciókat folytató társaságok nyereségét és veszteségét ugyanakkor a számlák kell, hogy tükrözzék, és a normál társasági adó szabályai szerint adóköteles.

Az mindenesetre tisztán látszik, hogy a dolgok változnak. Az ügyfél-azonosításra vonatkozó előírások szigorodnak és egyre több jogszabály kerül elfogadásra a tranzakciók nyomonkövetésére és a digitális valutákra vonatkozóan.

Az is látszik, hogy az eszközök egyre kifinomultabbak és a kormányok információt cserélnek a kriptovaluták tulajdonosairól és az általuk végrehajtott tranzakciókról. Ezért 2021-ben a világ valószínűleg az első Bitcoin adócsalási perekkel is szembesülni fog.

2.   Kripto adóparadicsomok születnek

Mivel minden trendnek van egy anti-trendje, a kriptovaluták adózásának bevezetése növelni fogja azon joghatóságok vonzerejét, amelyek ellenállnak ennek a gyakorlatnak, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy törvényesen minimalizálják a digitális tulajdon birtoklásának költségeit.

Leegyszerűsítve: az úgynevezett offshore kriptoparadicsomok aktívabban fejlődnek.

Ezt a szerepet nagy valószínűséggel olyan országok fogják betölteni, ahol az informatika és a pénzügyi piac egyaránt fejlett, például Szingapúrban, Koreában, Japánban és természetesen Svájcban.

Jelen állás szerint azok az országok, amelyek nem adóztatnak a hosszú távú kripto részesedések nyereségéből:

Portugália, Németország, Szingapúr, Fehéroroszország, Szlovénia, Málta, Malajzia, Svájc, Észtország

3.   Közeleg az első kriptoválság

Az egyre fejlettebb kriptopiac nemcsak átláthatóbb, szabályozottabb és biztonságosabb, hanem számos gazdasági kihívásnak is ki van téve. Már látni azonban az első válság előhírnökeit, amelynek semmi köze a számítógépes bűnözéshez vagy a csalásokhoz.

2020 decemberében a Bitcoin (BTC) árfolyama új rekordot döntött, átlépve a 34 000 dolláros határt, manapság pedig 50 000 dolláros árfolyamon mozog. Ennek oka azonban nemcsak a BTC iránti növekvő kereslet volt, hanem a túlkínálat is a Tether (USDT) piacán, amelyet a kereskedelem 70%-ának lefuttatására használnak a kriptotőzsdéken.

Az érmék tőkeértékének növelése érdekében a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Tether folyamatosan növeli kibocsátásat. Ugyanakkor a piaci szereplőknek komoly kétségeik (voltak) vannak afelől, hogy a Tether valóban 1:1 -ben követi az amerikai dollár értékét.

A Tether az iFinex társaság tulajdonában van, amely ellen a befektetők csoportos keresetet indítottak 1,4 billió dollár értekben piaci manipuláció vádjával 2017-2018-ban.

A new york-i legfőbb ügyészség a napokban egy majdnem kétéves vizsgálatot zárt le és 18,5 millió dollár megfizetésére kötelezte a céget, amely ezenkívül vállalta, hogy nyilvánosan közzéteszi a tartalékait részletező negyedéves kimutatásokat.

Amit azonban ma a kriptotőzsdéken látunk, nagyjából ugyanaz, mint amikor a kormányok beindítják a nyomdákat a hagyományos gazdaságban: a piacon a fiat pénzkínálat feleslege dollárinflációhoz és ezáltal leértékeléshez vezet. Látjuk a pénz leértékelődését, amely a kripto világában jelenleg az USDT, ami az áruk költségeinek emelkedéséhez vezet, ami a kripto világban a BTC. Ezért a jelenlegi trendek az altcoinok további leértékelődéséhez és a Bitcoin árának emelkedéséhez vezethetnek, amelynek kibocsátása köztudottan korlátozott.

4.   Javulnak a kockázatértékelési modellek

A Bitcoin értékének növekedése hátterében sürgősen szükség van egy jó minőségű kockázatértékelési modell megjelenésére, mivel a felhasználók számára egyre nehezebb objektív módon felmérni a lehetséges eredményt a kripto-beruházásokból, anélkül, hogy engednének az általános sietségnek.

A CoinMarketCap szerint manapság a világon több mint 8000 különböző kriptovaluta van. Több mint 90% -uk csalás, „scam”, ahogyan a piacon nevezik őket. A fennmaradó 10% -ból azonban sok valuta nem rosszabb, sőt néha jobb növekedési ütemet mutat, mint a Bitcoin.

Ugyanakkor azoknak, akik befektetni szandékoznak egy kriptovalutába, különféle kockázatokat kell figyelembe venniük, amelyek növelhetik vagy adott esetben ronthatják egy adott érme értékét.

Szervezeti kockázat:

Mely országban működik a kibocsátó társaság és a kriptovaluta, és milyen jogszabályi változások zajlanak az adott országban a digitális eszközök javára vagy ellene?

Technikai kockázat:

Hibák a kódban, gyenge biztonság és gyenge adatvédelem, mindezeket a kiberbűnözők felhasználhatják a kriptopénz ellopására.

Árkockázat:

Ezt a típusú kockázatot még mindig a legnehezebb felmérni.

Ugyanakkor a mindenütt jelenlévő KYC (ügyfél-azonosítás) és KYT (tranzakció-azonosítás) szabályoknak köszönhetően az elemzők képesek nyomon követni a kriptovaluták jelentős mennyiségének mozgását, meghatározni, hogy ki birtokolja őket, és megfigyelni az értékesítésükkel kapcsolatos műveleteket. A kapott adatok alapján előrejelzéseket lehet tenni a kriptovaluta értékében bekövetkező változásokról, az ilyen értékesítés céljaitól, idejétől és egyéb jellemzőitől függően. A piac méretének növekedése szintén kevésbé teszi azt függővé az egyéni spekulációktól.

Ma a kriptovilágban kevesebb a bizonytalanság, és több lehetőség kínálkozik az analitikus eszközök fejlesztésére. A kezdő befektetők számára azonban még mindig nehéz megérteni az alternatív finanszírozás fortélyait.

Működő megoldást kínáló szolgáltatások bizonyára képesek lesznek gyorsan meghódítani mind a kezdők, mind a tapasztalt résztvevők szívét, elméjét és pénztárcáját a piacon.

5.   A tranzakciók költségének változása

Ez a trend érdekes, mivel többirányú lehet. Az Ether tranzakciók olcsóbbá válhatnak a technológiai frissítések miatt, illetve a Bitcoin tranzakciók tovább drágulhatnak.

A költségek változása természetesen befolyásolhatja az e-kereskedelmi ágazat szereplőinek a kriptovaluták iránti érdeklődését. Ma a kriptovaluták fizetőeszközként való elfogadása azzal vonzza az online áruházakat, hogy sokkal olcsóbb, mint a hagyományos – fiat – valutákkal bonyolított műveletek. Az, hogy hosszú távon fent lehet-e tartani ezt az előnyt, nagyban meghatározza a kripto, mint fizetési eszköz terjedésének sebességét.

6.   Az 5G maga

Az 5G szabvány új paradigma az adatátvitelben, amelyet sokan még mindig alábecsülnek. Megvalósítása új koncepciók és típusú szolgáltatások megjelenéséhez vezet, hatással lesz a bányászatra, a DeFi alkalmazások fejlesztésére és egyebekre.

Az 5G használatával a tranzakciók sebessége nem korlátozódik a hálózati adatsebességre.

Ma a kereskedők arra törekednek, hogy szerverüket a lehető legközelebb helyezzék el a kriptotőzsdéhez, mert a hálózat befolyásolja, hogy milyen gyorsan tudnak leadni vagy visszavonni egy megrendelést.

Az 5G segít ennek a gátnak a leküzdésében: a különböző rendszerek egyenlő feltételekkel indulnak, függetlenül a fizikai lokációtól.

Ami a szemünk előtt történik, azt a szkeptikusok egészen a közelmúltig hihetetlennek hitték: a pénzügyek világa sokpólusúvá vált.

A szabályozók, a hagyományos pénzügyi intézmények és a kriptovállalatok egyre inkább együttműködnek annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki azokból az előnyökből, amelyeket a kriptotechnika a világ számára hozott. Bár ma még nem oldották meg az összes fontos kérdést, biztos vagyok benne, hogy 2021-ben sokukra választ fogunk találni. Amíg a kriptoipar folyamatosan fejlődik globális szinten, a pozitív kimenetel elkerülhetetlen.

forrás:https://www.fintechfutures.com/

A Szerzőről

Stier Kata vagyok, jogász, digitális alkotó, blogger. A technológia szerelmese. Három évvel ezelőtt a munkám révén kezdtem el foglalkozni kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával. 2020 nyara óta vezetem blogomat kifejezetten nőknek, hogy közelebb hozzam a Negyedik Ipari Forradalom vívmányait. Mesterséges intellingencia, a ‘dolgok internete’, jövőbeni és kialakulóban lévő technológiák egy hétköznapi negyvenes nő szemével.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kata Stier (@blockchainter)

Stier Kata és a Blockchainter további elérhetőségei:

Facebook: https://www.facebook.com/blockchainter
Pinterest: https://www.pinterest.com/blockchainter
LinkedIn: https://mt.linkedin.com/in/kata-stier-1702a498

Kapcsolódó cikkeink: