Hónapok óta ostromolják a Bitcoin-hálózat 7. legnagyobb tárcáját

Két éve próbálkoznak hackerek egy olyan Bitcoin-tárca feltörésével, amely csaknem 70.000 bitcoint tárol. A nyilvános adatokat tartalmazó .dat-fájlt különféle fórumokon és piactereken terjesztik.

A Vice által közzétett jelentés szerint a 7. legnagyobb BTC-tárca már 12-24 hónapja van kitéve hackerek támadásainak – akik eddig sikertelenül próbálkoznak. Alon Gal, a Hudson Rock kiberbűnügyi cég technológiai vezetője egy Twitter-bejegyzésben fejtette ki a helyzetet.

Képzeljétek – van egy 69.000 BTC-t tartalmazó Bitcoin-tárca, amely az elmúlt két évben kering a hackerek/crackerek között, meg szeretnék crackelni a jelszót, eddig sikertelenül. Nekem megvan a tárca, légyszi Google kapcsolj egy kvantumszámítógépet.

https://twitter.com/UnderTheBreach/status/1303316723186139136

A poszt közzététele után egy sor olyan üzenetet kapott, amelyben a tárcát kérték tőle. Ezt – nyomós okok hiányában – természetesen nem teljesítette.

A szóban forgó tárca a bitinfocharts.com adatai szerint.

A tárca – amely egyébként semmilyen entitáshoz nem kapcsolható – aktívnak számít, a cikk írásakor a legutóbbi beutalása alig 1 napja történt.

A News.Bitcoin.com kiderítette, hogy a tárcafájlt számos weboldalon árusítják. Ezek között szerepel a Bitcointalk.org hivatalos Bitcoin-fórum, a Satoshidisk.com, valamint az All Private Keys. Ez utóbbi kifejezetten abból a célból jött létre, hogy piacteret teremtsen az ilyen és ehhez hasonló fájlok kereskedésére.

A fájl vásárlási oldala a SatoshiDisken.

A fájlt a SatoshiDisken egészen pontosan 0,08929505 BTC-ért árulják, vagyis jelenlegi árfolyamon 922 dollárért. Ezen a héten eddig 1517-en keresték fel az értékesítési oldalt.

Annak ellenére, hogy egy esetleges feltörés esetén a támadó több mint 700 millió dollárral lenne gazdagabb, eddig senkinek nem sikerült hozzáférnie a tárca tartalmához. Mindez nem meglepő: bármilyen támpont nélkül meghatározni egy Bitcoin-cím privát kulcsát szinte lehetetlen.

Arról sem árt megfeledkezni, hogy a feltöltött tárca akár teljesen üres is lehet, a hackert pedig csúnya meglepetés érheti, miután kemény munka árán bejutva zéró egyenleggel találja szembe magát.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a tárca tulajdonosa vajon miért nem csoportosítja át a vagyonát, ha tudja, hogy kockázatnak van kitéve. Vagy nem tudja? Esetleg ő maga töltötte fel a fájlokat és kapja azóta is az ezreseket? Nem teljesen tiszta a dolog. Éppen ezért senkinek sem javasoljuk, hogy ilyen fájlokat vásároljon.

Kapcsolódó: