Észak-koreai hackerek bitcoin tárcái kerültek feketelistára

Az amerikai Pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzéssel foglalkozó ága (Office of Foreign Asset Control, OFAC) 20 újabb kriptovaluta tárca címet adott feketelistájához. A címek az értesülések szerint két kínai személyhez köthetők, akik az illegálisan eltulajdonított kriptopénzekkel állítólagosan észak-koreai hackerek munkáját támogatták.

Több mint fél milliárd dollárt lophattak már el – a nagyját jelenleg is keresik a hatóságok

Az OFAC, új frissített listája, illetve egy tegnap kiadott sajtóközleménye szerint, 20 új kriptotárca címet adott szankciós listájához. Ezek két kínai személyhez, Jiadong Lihez és Yinyin Tianhoz kapcsolódnak a közlemény állítása alapján, akik vélhetőleg a Lazarus Group részeként vettek részt lopott kriptovaluták pénzmosásában.

Az állítólagosan az észak-koreai kormánnyal összefüggésben dolgozó Lazarus Groupként elhíresült hackercsoport 2018 óta több mint fél milliárd dollárnyi értékű kriptopénzt lopott el különböző kriptotőzsdéktől. A jelenlegi vizsgálódás egy konkrét, 2018 áprilisában történt illegális tranzakcióhoz kötődik. Azonban ez valószínűleg csak egy részét képezi a teljes eltulajdonított kriptopénz összegének. Az ekkor ellopott összeg nagyjából 250 millió dollárra rúghat, melynek egy részének pénzmosási ügyletével bízta meg a csoport Lit és Tiant.

A hatóságok szerint Li és Tian összeesküvés és pénzmosás vádja alatt állnak. A pénzmosást a két kínai egyébként az amerikai hatóságok által előszeretettel „peel chain”-nek nevezett módszerrel hajtották végre. Ennek keretében az ellopott kriptopénzeket egyik tárcacímről a másikra küldözgetik – mindezt úgy, hogy az utalások közben az összeg egy kis részének mindig nyoma vesz. Mivel az összeg majdnem teljes egészében megérkezik az ügylet során, így több időbe telik az, míg a hatóságok észlelni tudják, hogy valójában pénzmosás történik a tárcákon.

Az amerikai hatóságok jelenleg is próbálják visszaszerezni a vélhetőleg jelenleg 113 különböző címen tárolt kriptopénzt. Ezek között nem csak bitcoint találhatunk ráadásul, hanem ethereum (ETH), zcash (ZEC), dogecoin (DOGE), XRP, litecoin (LTC) és ethereum classic (ETC) kombinációját.

A jelenleg kutatás alatt álló kriptopénzek értéke a 234 millió dollárt is meghaladja. Ebből nagyjából 50 millió dollár értékű kriptót egy dél-koreai, a közleményben meg nem nevezett tőzsdétől loptak el.

Észak-koreai hackereket segítettek az ellopott kriptopénzekkel

Az amerikai hatóságokat nem csak az aggasztja azonban, hogy a két gyanúsított ekkora összegű kriptopénzt tulajdonított el. A probléma az, hogy ezt mire használták fel. A csoport ugyanis észak-koreai hackerek munkáját támogatta, akik támadásaikkal számos pénzügyi szereplőt céloztak meg korábban.

A probléma továbbra is mutatja, hogy bár globális szinten a kriptovaluta tranzakciók egyre nagyobb mértékben kerülnek ellenőrzés alá, bizonyos országokban, mint például Észak-Koreában, a váltókon zajló tranzakciók nagy része mindenféle szükséges KYC standardok nélkül működik.

Ez az eset egyébként a harmadik alkalom volt, hogy az OFAC a szankciós listájára bitcoin címeket tett fel. A korábbi két ügy során először iráni, majd kínai gyanúsítottakat vettek fel a listára. Őket zsarolóvírus terjesztésével kapcsolatos illegális pénzmozgások, illetve drogcsempészettel összefüggő pénzmosás ügyével vádolták.