Idén 42 országban foglalkoztak kriptoszabályozással, derült ki egy érdekes jelentésből

Több mint 20 országban fogadtak el átfogó kriptoszabályozási keretrendszereket az elmúlt évben, derül ki a PwC jelentéséből.

Idén több mint 40 ország célozta meg, hogy a kriptofókuszú szabályozásokat és jogszabályokat előmozdítsa. Ez azt jelzi, hogy a kriptovaluták szélesebb körű elfogadása már globális szinten is számottevő. Ez derül ki a PriceWaterhouseCoopers  cég új jelentéséből.

A kedden közzétett jelentés szerint 42 ország sokféle, de eltérő fajtájú kezdeményezést indított a kriptovaluta központú szabályozások és jogszabályok kidolgozására. Ez a kezdeti hivatalos megbeszélések megtartásától egészen a kriptovaluta törvények elfogadásáig terjed. Ezek a szabályozási és jogalkotási törekvések a PwC szerint négy fő fókuszterületre oszthatók: stabilcoinok szabályozása, utazási szabályoknak való megfelelés, engedélyezési és tőzsdei jegyzési útmutatás, valamint kriptokeretrendszer fejlesztése.

kriptoszabályozáskriptoszabályozás
Bár a jelentés számos kulcsfontosságú területet azonosított a kriptovaluta bevezetésének előmozdítása szempontjából, néhány kérdés népszerűbbnek bizonyult, mint mások. A jelentés szerint mindössze 23 ország, köztük Japán, a Bahama-szigetek és több uniós állam, az összes fókuszterületet érintő kezdeményezésekkel foglalkozott.

Eközben az ugandai, indiai és brazil törvényhozók és szabályozók csak egy vagy két területre összpontosítottak, ami jól mutatja a kriptoiparral szembeni hűvösebb hozzáállásukat.

A négy fókuszterület közül a jelentésben szereplő országok közül a Pénzügyi Akció Munkacsoport utazási szabályát vették a leginkább figyelembe, a 42 joghatóságból 40 legalábbis tárgyalta a kérdést. Ehhez képest a stabilcoin-kibocsátásokra vonatkozó iránymutatások meghatározása volt a legkevésbé megfontolt szabályozási kérdés a nemzetek körében.

Nyolc ország, köztük India, Brazília, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Tajvan nem vetette fel a stabilcoin szabályozásának témáját 2023-ban, áll a PwC jelentésében. A jelentésben szereplő országok közül Törökország volt az egyetlen, amelyik nem tett előrelépést semmilyen kriptovalutával kapcsolatos kezdeményezés felé nemzeti szinten.

“Jelentős előrelépés történt idén a digitális eszközök globális szabályozásában.” – áll a PwC kedden közzétett jelentés összefoglalójában. “Azonban az eddigi lépések és törekvések azt jelzi, hogy még sok munka vár ránk”.