A Bitcoin árfolyama minden idők legmagasabb értékét érte el Argentínában, Nigériában és Törökországban

Az új történelmi csúcsok annak ellenére születtek meg, hogy a Bitcoin BTC Price BTC Price még mindig több mint 50%-kal lejjebb van a 69 000 dolláros csúcsárához képest az amerikai dollárral szemben. Október 23-24. között 30 óra alatt egy Bitcoin megvásárlásának ára az argentin peso, a nigériai naira, a török líra, a laoszi kip és az egyiptomi font felhasználásával minden idők legmagasabb árfolyamát érte el. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez az eredmény a valuták folyamatos leértékelődésének köszönhető, amit a Bitcoin közelmúltbeli 16%-os árfolyam-emelkedése még tovább súlyosbított.

Nagyon magas az infláció

A naira és a líra október 24-én és 25-én a legalacsonyabb pontra esett vissza az amerikai dollárral szemben, míg a peso mindössze 0,85%-kal maradt el az eddigi mélypontjától az amerikai dollárral szemben.

ARS BTC árfolyam

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint jelenleg a venezuelai bolivarnak van a legmagasabb éves inflációja – 360%. Ezt a zimbabwei dollár (314%), a szudáni font (256%) és az argentin oesi (122%) követi. A török líra és a nigériai naira a hatodik és a 15. helyen áll 51%-os, illetve 25%-os éves inflációval – derül ki az IMF adataiból.

infláció hőtérkép

A világ országainak hőtérképe az éves inflációs rátákkal. Forrás: Az infláció alakulása: IMF

A kriptoszektor elemzői már régóta úgy tekintenek a digitális eszközökre, például a Bitcoinra és a stabilcoinokra, mint a robbanásszerű infláció elleni fedezetre. A legújabb adatok megerősíthetik ezt a narratívát. A Chainalysis szeptember 12-i jelentése szerint Nigéria, Törökország és Argentína büszkélkedhet a második, 12. és 15. legmagasabb kriptopénz elfogadási aránnyal világszerte.

Enyhül az ellenállás a kriptovalutákkal szemben

Ezeknek az országoknak a kormányai azonban nem mindig voltak támogatói a kriptovalutáknak.

Nigéria azonban az utóbbi időben egyre befogadóbbá vált a kriptopénzek iránt. Nem volt azonban ez mindig így. A központi bankja 2021. februárjában megtiltotta a helyi bankoknak, hogy bármilyen szolgáltatást nyújtsanak a kriptováltóknak és kriptotőzsdének.

2022. decemberében azonban előrelépés történt, amikor Nigéria bejelentette, hogy törvényt kíván elfogadni a kriptovaluták “befektetési eszközként” való elismeréséről. A kormány az álláspontváltás egyik fő okaként a “globális gyakorlatokkal” való lépéstartás szükségességét jelölte meg.

És bár Törökországban is sok ember támogatja és használja a kriptovalutákat, a központi bank azonban 2021. áprilisában mégis betiltotta a kriptovalutás fizetéseket áruk és szolgáltatások esetében. Emellett az elmúlt években az ország jegybankja egy központi banki digitális valután (CBDC) bevezetésén is el kezdett dolgozni a török líra digitalizálása érdekében.

ARS BTC árfolyam

Eközben Argentína inflációs válságát a novemberi elnökválasztás kimenetele is befolyásolhatja. Az elnökjelölt Javier Milei november 19-én a második fordulóban a vetélytárs Sergi Massával fog megmérkőzni. Massa, aki jelenleg az ország gazdasági minisztere, azt szeretné, ha Argentína a lehető leghamarabb elindítaná a saját CBDC-jét, hogy megoldja az országa régóta tartó inflációs válságát. Azt a szándékát is hangoztatta, hogy az amerikai dollárt távol akarja tartani az argentinoktól. Kifejttette, hogy az argentinoknak inkább “hazafiaknak” kellene lenniük, és meg kellene védeniük az argentin pesót. Milei ezzel szemben az argentin központi bank megszüntetése mellett az amerikai dollár bevezetését is el szeretné érni.