Időalapú kriptopénz lehet a jövő

Időalapú kriptopénz lehet a jövő egy ausztrál cég fejlesztése alapján.

Buy Bitcoin at CEX.IO

Az időalapú kriptopénz

A Chronobank.io egy ausztrál rövidtávú munkakeresésre szakosodott platform. Jelenleg egy olyan blokklánc alapú fizetési rendszeren dolgoznak, ahol a szabadúszó és szerződéses dolgozók Chronobank saját “munkaóra” tokenjében kapják a fizetésüket. Az új rendszerrel szeretnék felforgatni a HR, pénzügy és toborzás iparágakat.

A kriptopénz alapja a munkaidőA startup a platformot az Uber taxi szerződéséhez és az Upwork szabadúszókat szervező oldalának keverékéhez hasonlítja. A blokklánc technológiát használva a csapat egy olyan oldalt készít, ahol az emberek munkát találhatnak és az alternatív fizetési rendszeren keresztül munkaórát (labour hour, LH) kapnak fizetségül, mellyel később kereskedhetnek is.

Chronobank ezt írta egy blog bejegyzésben:

“A célunk, hogy megváltoztassuk, ahogy az emberek munkát keresnek és a fizetségüket kapják. Mindezt decentralizáljuk és kivesszük a pénzintézeteket a képből.”

A platform több blokkláncot fog tartalmazni, hogy az LH munkaóraként kapott fizetséggel többféleképpen lehessen kereskedni. Így használható lesz a bitcoin mellett az Ethereum és a NEM blokklánc is. Ráadásul az LH munkaóra mögött tényleges munka a fedezet.

A Chronobank platform elindulása után, az oldal szerint LH munkaóra alapú bankkártyákat is ki fognak bocsátani. Kriptopénz lévén nincs infláció, valamint lehetőség van AUD, USD, EUR és GBP valutákra is átváltani a fizetségképpen kapott LH munkaórákat.

Időalapú helyi pénzek

Időalapú helyi pénzekAz időalapú token rendszer már régi múltra tekint vissza. Az Ithaca HOURs rendszerét 1991-ben fejlesztették ki. A rendszer lényege, hogy munkáért cserébe óra alapú papírokat bocsájtottak ki, melyet a városban több ezren használtak és közel 500 helyen el is fogadták. Az ötlet egészen 1827-ig nyúlik vissza, Joshiah Warren boltjában lehetett először időalapú pénzzel fizetni.

Bár az Ithaca HOURs még mindig használatban van, közelébe sem ér a dollár népszerűségének. A Chronobank ezt a régi ötletet szeretné a digitális világba átültetni.

Elsődleges pénzkibocsájtás közösségi finanszírozásból

A Chronobank ütemterve alapján 2016 decemberében indul az elsődleges pénzkibocsájtás közösségi finanszírozási kampánya. Mivel a Chronobank több blokkláncot is használ, Ethereum és Wave használók mellett, Lisk, Ethereum Classic és bitcoin felhasználók is részt vehetnek a pénzgyűjtésben. A pénzkibocsájtás után a tokeneket 2017-ben, a platformot pedig várhatóan 2018-ban indítják útjára.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, a blokklánc alapú munkaerőpiac lehet a jövő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük