Ígéretes eredményeket hozott a rákos betegeken végzett hidegterápia

A hidegterápia népszerűsége hatalmasat nőtt az utóbbi időben.

A sportolók bevett módszere

Korábban főleg a sport világában alkalmazták előszeretettel a hidegterápiát. A megterhelő edzések után az élsportolókat rendszeresen rövid ideig extrém hideg hőmérsékletnek tették ki. A hideg hatására a test saját regenerációs folyamatai sokkal intenzívebbé váltak, így a sportolók jóval hamarabb kiheverték a megterhelő edzéseket. Nem beszélve arról, hogy az izmok megerőltetése során keletkezett mikrosérülések is sokkal gyorsabban gyógyultak.

Nem csak regenerál, de gyógyít is

Várható volt, hogy ez a módszer előbb utóbb a gyógyászat egyéb területein is megjelenik majd. Egy svéd kutatócsoport kezdte el vizsgálni a hidegterápia hatását rákos betegek esetén. A Yihai Cao által vezetett csoport a kísérletek során azt vizsgálta, hogy miként akadályozhatja a hidegterápia a rákos sejtek burjánzását.

A hidegnek kitett kísérleti egerek esetében megfigyelték, hogy azokban magasabb aktivitást mutatott a barna zsírszövet. A barna zsírszövet az energia tárolása helyett elégeti a rendelkezésre álló kalóriákat. Ennek következtében a rákos sejtek nem jutnak elég energiához, így a növekedésük megtorpan.
A kutatók több módon is ellenőrizték az eredményeket, de minden alkalommal ugyanarra jutottak: a barna zsírszövetek “elhasználták” az energiát a rákos szövetek elől.

Sikeres emberkísérletek

A következő lépés az embereken való alkalmazás tesztelése volt. Első körben hat egészséges önkéntest vizsgáltak. A kísérleti alanyokat két héten keresztül naponta 2-6 órán át 16°C fokos hidegnek tették ki. Az ő esetükben is azt tapasztalták, hogy aktiválódott a barna zsírszövet a testükben.

A hidegterápia ígéretes eredményeket hozott egy rákos betegen végzett kísérletek során is. A kutatók egy Hodgkin limfómában szenvedő beteget egy hétig 22°C fokon tartott szobában kezelték. A beteg a kísérlet során kemoterápiában is részesült. A kísérlet lezártakor a beteg szervezetében szintén magasabb fokú aktivitást mutatott a barna zsírszövet.

A csodaszer még messze van

A tudósok meg vannak győződve arról, hogy a kísérletek során szerzett tapasztalataikat eredményesen fel lehet majd használni a rák gyógyítása során. Azt azonban kiemelték, hogy ennek érdekében további átfogó kísérletekre lesz még szükség. Cao hangsúlyozta, hogy a hidegterápiát minden bizonnyal nem önmagában alkalmaznák, hanem a rák kezelésére már most is alkalmazott gyógyszerekkel kombinálva. Ez azonban többféleképpen is befolyásolhatja a hidegterápia hatékonyságát, ami a legyengült betegek esetében komoly következményekkel járhat. Ezért Cao bár rendkívül bizakodó a hidegterápia sikeres alkalmazásával kapcsolatban, de véleménye szerint az korántsem csodaszer.