Így kell egy ígéretes üzletágat tranzakciós illetékkel elüldözni

Az indiai kriptodeviza-tőzsdék 2022 januárja és októbere között a kereskedési volumenük mintegy 97,1 százalékát veszítették el egy kutatás szerint. Az India által bevezetett 30 százalékos kriptóadó kivetését követő kilenc hónapban a tőzsdékről 3,85 milliárd dollárnyi forgalom tűnt el, aminek java része külföldi vetélytársaikhoz vándorolt.

Elkészült az első komolyabb becslés az indiai kriptóadó pénzügyi hatásairól. Az Esya Centre indiai technológiai “agytröszt” (think tank) által készített jelentés három nagy indiai tőzsdét vizsgált, a WazirX, a CoinDCX és a Zebpay nevűeket. A januári mintegy 4,73 milliárd dollárról 2022 októberére 137,6 millió dollárra zuhant a kereskedési volumen az indiai kriptotőzsdéken a tanulmány szerint.

Először jött a 30 százalékos nyereségadó

Így február és október között mintegy 3,85 milliárd dollárnyi kereskedési volumen menekült a külföldi vetélytársaikhoz – derült ki a tanulmányból. A kutatás három nemzetközi tőzsde – a Binance, a Coinbase és a Kraken – kereskedési volumenét vette figyelembe. Az indiai központosított tőzsdék (CEX-ek) forgalmának nagy része azután esett ki, hogy India 2022. február 1-jén bejelentette, 30 százalékos adót vet ki minden, a helyi tőzsdéken kriptodevizából származó nyereségre.

Az adó április 1-jén lépett hatályba. Már az adó bejelentése és a bevezetése közötti időszakban 15 százalékkal csökkent a kereskedési volumen. A bevezetés után, április és június között további 14 százalékkal. Április és október között pedig mintegy 3,05 milliárd dollárnyi kereskedési volumen – a helyi tőzsdék által elvesztett 3,5 milliárd dollár 80 százaléka – a nemzetközi CEX-ekre vándorolt át.

A második pofon a tranzakciós sarc volt

A forgalom zuhanásának nagy része azonban azután következett be, hogy a kormány július 1-jétől még egy százalékos “forrásadót” (TDS-t) vetett ki. Ezt követően az indiai tőzsdék négy hónap alatt kereskedési volumenük 81 százalékát veszítették el. Az egy százalékos adót minden olyan tranzakcióra kirótták, amely egy pénzügyi évben meghaladja a 10 ezer rúpiát (INR), ami nagyjából 120 dollár.

Lényegét tekintve a magyar “tranzakciós illeték” nevű sarc is nagyon hasonló, mint az indiai TDS, csak valamivel alacsonyabb, 0,3-0,6 százalék. Ezt azonban nálunk a legtöbb fiat banki átutalásra, készpénzfelvételre, értékpapír-vásárlásra is kivetik. Erősen meg is nőtt a magyarországi készpénzhasználat az adó bevezetése után. (A szerk.)

1,7 millió adómenekült

Indiában az adó bejelentése és az azt követő bevezetése is káoszt okozott. A kriptotőzsdék egyértelmű iránymutatások hiányában csak tapogatóztak, hogy hogyan hajtsák végre a rendeletet, vonják le az adót. Sok indiai elítélte a meredeken növekvő adót, így februártól kezdve a tanulmány becslései szerint mintegy 1,7 millió indiai felhasználó váltott külföldi tőzsdékre.

Indiai rúpia. (Pixabay.com)

Indiai rúpia. (Pixabay.com)

Az Esya Centre kutatása 5436 kereskedőből álló mintát és iparági becsléseket vizsgálva megállapította, hogy az indiaiak július és október között mintegy 9,67 milliárd dollár értékben járultak hozzá a külföldi kriptotőzsdék forgalmához.

Az indiai kriptóadó következményei

A fenti adatok arra utalnak, hogy India kriptóadóztatása a hazai tőzsdékről a likviditás és a kereskedési volumen külföldre vándorlását eredményezte. Ez a jelenlegi rendszert kontraproduktívvá teszi, a céllal ellentétes hatást vált ki, így csökkenti az adóbevételeket – jegyezte meg a tanulmány. Emellett a tranzakciók nyomon követhetősége is romlik. Mindez végső soron “életképtelenné” teheti az indiai tőzsdéket.

A kutatás becslése szerint az indiai CEX-ek kumulatív kereskedési volumenének vesztesége 1,2 billió dollár lehet a következő négy évben. Ennek elkerülése érdekében azt javasolták, hogy a TDS-kulcsot csökkentsék az értékpapírokra vonatkozó adókulcs szintjére, és tegyék lehetővé a veszteségek leírását a befektetők számára az adóalapból. A jelenlegi regresszív modellt pedig tegyék progresszívvá.

A rövid és hosszú távú nyereségekre vonatkozó eltérő adókulcsok alkalmazása is növelhetné az adóbevételt és csökkenthetné a tőkekiáramlást.

Kapcsolódó cikkeink:

Itt az ideje spórolni a 2022-es kriptodeviza-adón

Kriptoadózás Magyarországon: kellene, de hogyan?

Megérkezett a legújabb jelentés a kriptovaluták utáni adózásról

Címlapkép forrása: Pixabay.com