Itt az ideje spórolni a 2022-es kriptodeviza-adón

A 2021-es adótörvény-változtatás nyomán a kisebb összegű kriptovaluta-eladásaink adómentesek lehetnek, ha néhány szabályt betartunk. Többek között azt, hogy maximum tíz darab, egyenként a minimálbér tizedénél nem nagyobb eladást végezhetünk adómentesen. Megéri?

Már csak kevesebb, mint 30 nap van hátra az év végéig, ez időszak az adószabályokhoz való rugalmas alkalmazkodás, az adóoptimalizálás ideje is szokott lenni. Számos adószabály és adókedvezmény naptári évhez van kötve, tehát ha ki akarod használni a kereteket, akkor még az idén lépni kell. Talán nem is mindenki emlékszik rá, hogy egyes befektetési formákon kívül (nyugdíjmegtakarítások, egészségbiztosítási és önsegélyező pénztárak) egyfajta adókedvezmény van a kriptovaluta-befektetésekre is.

Tízszer lehet adó nélkül kivenni

A 2021-ben elfogadott adótörvény-módosítás alapján adómentesek azok a kisebb összegű, egyenként maximum a minimálbér egytizedét elérő kriptovaluta-értékesítések, amelyek összértéke az adott évben nem éri el a minimálbért. Vagyis tulajdonképpen az idén összesen tíz darab, egyenként 20 000 forint alatti pénzkivételről lehet szó.

„Ügyleti bevételt nem kell megállapítani, ha az ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg, feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, továbbá az adóévben e bevételek összege a minimálbért nem haladja meg” írtuk a magyar kriptovaluta-adózásról szóló részletesebb cikkben. 

(Itt pedig a jogszabály.)

Kriptokártyát a nagyinak is

Ezen üzleteknél egyébként 200 000 szorozva 0,15-el lenne egyenlő, azaz 30 ezer forint lenne az adó. (Mert az szja 15 százalékos.) De ha szeretnél legalizált kriptovaluta-jövedelmet, akkor emelheted is a tétet. Ha például kiváltasz egy kriptovaluta-kártyát a párod nevére, egy másikat a gyereked vagy a nagymamád nevére, esetleg haverod nevére, akkor egy kis munkaráfordítással összcsaládi szinten meg tudjátok többszörözni ezt az adókedvezményt.

Lásd még: Kovács úr életében először használta Binance kártyáját – mennyibe került ez neki?

Persze itt van nyakunkon az a súlyos kérdés, hogy miért is adnánk el féltve őrzött befektetéseinkből olyan nyomott áron, amelyre évek óta vagy még sohasem volt példa. (A bitcoin árfolyama bő két éve nem látott szinten jár, egyes kriptovaluták pedig történelmi minimumárfolyamokon vannak.)

Úgy szállsz ki, hogy nem szállsz ki

Valójában nem kötelező teljesen kiszállni, meg lehet csinálni azt – csak persze költséges –, hogy az adózási szempontból legalizált pénzecskéből azután újra kriptovalutát veszel. Miután a magyarországi kriptovaluta-adózásnak az az vezérelve, hogy a ráfordításokat (a kriptovaluta-szektorba történő befektetéseket) le lehet vonni az adóalapból, az újabb befektetésed a következő pár évben majd megint csökkenteni fogja az adóalapod.

Ezért jó a kriptokártya – én fizetek a használatáért, vagy a kereskedők? - Binance Card kriptókártya forintbankjegyekkel. (Saját felvétel.)
Binance Card kriptókártya forintbankjegyekkel. (Saját felvétel.)

Habár a különböző átváltogatásnak, tranzakcióknak különböző költségei vannak, de még mindig jobb, mint 15 százalékkal adózni. (Vagy pénz kivenni és nem adózni, majd évekig izgulni, nem derül-e ki valahogy.)

Adózás nélkül lehet Revoluton kísérletezgetni

Tipikus hely, ahol kis összegű befektetéseket szoktak eszközölni az emberek, a fintech-mobilalkalmazás. A Magyarországon népszerű Revolutnál például a kriptovaluta vételi és eladási ügyleteknél nemrég emelték a díjat, most két százalékot, de minimum 500 forintot számolnak fel egy tranzakcióért.

Lásd még: Ezért jó a kriptokártya – én fizetek a használatáért, vagy a kereskedők?

Aki ezeken a rendszereken játszik, az az adózás elkerülése érdekében szintén eladhatja, majd visszavásárolhatja kriptoeszközeit kisebb adagokban, naponta 20 ezer alatti tételekre felosztva. Valamennyit spórol majd az adón, bár a költségek miatt nem olyan sokat (várhatóan nagyjából  tíz százalékot).

Adózási adminisztráció és biztonsági megfontolások

Ne feledjük azonban, az ilyen típusú alkalmazásokban letéti kezelésbe adott (custodial) kriptovaluta-őrzés történik. Amelynek veszélyességét többek között az FTX-botrány is megmutatta. Az igazán biztonságos kriptovaluta-tárolásnál magunk őrizzük a titkos kulcsokat, nem bízzuk értékeinket senki másra.

Minden, adóügyi szempontból fontos üzletre érvényes, hogy gyűjtsük a bizonylatokat, például a kártyahasználatról vagy a digitális tranzakciókról is. Ha nincs papír, mentsük le PDF-ben, készítsünk képernyőfotót, dokumentáljunk mindent, amit csak lehet.

Nemcsak az öröklésről, a biztonságos kriptovaluta-tárolásról is szól a következő cikkünk:

Hogy megy a kriptovaluta öröklése? Mi lesz a bitcoinoddal, ha meghalsz?

Lásd még: Tőzsdetokenek tündöklése – a szerencse a bátraknak kedvez?