Így lehet 1 óra alatt százezer dollárt keresni a Binance tőzsdéjén

Több, blokkláncokat figyelő elemző cég és kriptoinfluenszer is posztolt arról a furcsa, bennfentes kereskedésnek tűnő lépésről, ami a GNS token Binance listázását előzte meg. Egy olyan tárcával kapcsolatban figyelték ezt meg, ami már régebb óta a célkeresztben volt, ugyanis hasonló, Binance listázások előtti tranzakciói voltak. Ezúttal február 17-én hajtott végre egy érdekes tranzakciót ez a tárca.

Még nem tudni, hogy pontosan kitől jött az információ a GNS listázásáról

Az érintett kereskedő mindössze 30 perccel azelőtt vásárolt 208,335 dollárnyi Gains Network (GNS) tokent, hogy azt a Binance listázta volna. Teljesen érthető módon ahogy a kriptotőzsdén listázásra is került a coin, az árfolyama 51%-ot emelkedett, 7,92 dollárról 12,01 dollárra. Az előbb említett tárca birtokosa ekkor eladta az összes GNS-t. Így nagyjából 1 óra alatt 106747 dollárnyi profitot könyvelhetett el. Ez a lépés egyértelműen kimerítheti a bennfentes kereskedés fogalmát, ami általában illegális a világ legnagyobb részében. Ráadásul nem is nagyon etikus, mert komoly károkat okozhat az egész piacnak, megrendítheti a bizalmat és az integritásba vetett hitet.

Sajnos azonban a kriptotőzsdék világában nem ez az első eset, amikor ilyen kérdés és probléma felmerül. Egy 2022. augusztusában történt kutatás megállapította, hogy a Coinbase új listázásainak minimum 10%-a érintett bennfentes kereskedéssel. Ehhez a céghez köthető egyébként az első, kriptovalutákkal végrehajtott bennfentes kereskedés miatti ítélethozatal is. A Coinbase egykori termékmenedzsere, Ishan Wahi bűnösnek is vallotta magát egy olyan bennfentes kereskedési ügyben, amely 1,1 millió dollárnyi profitot eredményezett.

Annak az ügynek a kapcsán, a Binance vezérigazgatója és alapítója, Changpeng “CZ” Zhao is hangsúlyozta, hogy az ilyen esetekben súlyos büntetéseket kell foganatosítani. Persze a cégeknél, mint a Binance és a Coinbase, szigorú szabályzatok vonatkoznak a dolgozók kereskedéseire. Wahi esetében viszont ő csak az információt adta, nem maga kereskedett. CZ is kapott már emiatt kérdést, amelyre adott válaszában kiemelte, hogy általában a projektoldalon történik a szivárogtatás, nem a tőzsde részéről.