Óriásit ment egy hét alatt a Filecoin FIL tokenje

A kriptos közösségi médiában napok óta izzik a levegő a Filecoin FIL tokenje körül (megint – volt már ilyen). A coin egy hét alatt megdöbbentő emelkedést produkált árfolyamában. Ahhoz képest, hogy február 11-én még öt dollár alatt volt egy FIL ára, február 18-án hajnalban már a 8 dollárt súrolta alulról a görbe. A cikk írásának pillanatában kissé alacsonyabb, 7,5 dolláros árfolyamon kereskednek a coinnal.

A Filecoin áremelkedésének hátterében több ok is állhat

Az izgatottság a közösségben persze nem csak magának az árnak szól, hanem annak is, hogy a blokklánc március elsején elindítja a Filecoin Virtual Machine-t (FVM). Ez fogja bevezetni az okos szerződéseket a láncra és így lehetővé teszik a decentralizált applikációk megjelenését. Az természetesen nem egyértelmű, hogy csak az FVM indítása volt a hajtóereje az egy hét alatt végrehajtott közel 50%-os emelkedésnek. Az viszont biztos, hogy a Wu Blockchain Twitter fiók mögött álló Colin Wu is eléggé támogató tweeteket dobott ki mostanában a Filecoinról. Neki pedig több mint 250 ezer követője van, ami azért nem kis szám.

Még tavaly szeptemberben jelentették be a FIL szingapúri konferenciáján az FVM indulását. Ettől egyébként a hálózat egy teljeskörű egyes rétegű blokklánc lesz. Ennek köszönhetően mostantól aztán lehet majd decentralizált autonóm szervezeteket (DAO) létrehozni, lehet Web3 játékokat és fizetős appokat indítani sok más mellett. Ami pedig még ennél is jobb, hogy az FVM kompatibilis lesz az Ethereum Virtual Machine-nel (EVM). Tehát kriptot lehet majd egyik blokklánc hálózatról a másikra mozgatni. Plusz a kompatibilitás segít csökkenteni a gázdíjakat és növelni a sebességet is. Ha ezt összeadjuk, akkor látható, hogy miért bizakodóak az árra spekulálók és a DeFi közösség tagjai is.