Így lehet könnyen, gyorsan bitcoint forintért venni

Megnéztük, milyen feltételekkel lehet hazai vállalkozásoknál, magyarul bitcoint forintért vásárolni, vagy más kriptovalutákat váltani. A szolgáltatások nem olcsók a külföldi tőzsdékhez képest, de még az új ügyfelek azonosítása is gyors és egy sor plusz kényelmi szolgáltatást ígérnek.

Kriptodevizákat vásárolni sokak számára nem egyszerű, például azoknak, akik nem mozognak otthonosan a nemzetközi átutalások, a devizaváltás, az idegen nyelvű honlapok világában. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance például nem támogatja még a magyar nyelvet (és úgy általában is eléggé kevés nyelvet lehet nála választani).

Másrészt akinek magyar forintja van, azt valamely módon devizára kell váltania, ami a hagyományos bankrendszerben általában 1-2 százalékos veszteséget okoz. A “neobankok” vagy fintech-alkalmazások, mint a Revolut, ezt elvileg megoldják olcsóbban. De sok olyan panaszról olvasni, hogy onnét meg nem lehet bárhová átutalni, a kriptodeviza-tőzsdék nem biztos, hogy fogadják ezeket a pénzeket. Alapos utánajárást igényel.

Binance kártyás bitcoin-vásárlás kontra piaci ár – fél százalék a különbség dollárban.
Binance kártyás bitcoin-vásárlás kontra piaci ár – fél százalék a különbség dollárban.

A Binance egyébként kártyás kriptodeviza-vásárlás esetén fél százalékot számol fel a piaci, tőzsdei ár felett, ahogy ez a fenti képen levő adatokból számolható. Persze ez csak akkor érvényes, ha a kártyaszolgáltató nem számol fel költséget, és dolláralapú kártyád van. Minden más esetben rosszabb lesz a helyzet.

Bitcoint a trópusi szigetről, vagy Kőbánya-Felsőről?

Harmadrészt pedig ha ne adj isten valami probléma lépne fel vagy vita alakulna ki, akkor nyilván nagyon nem mindegy, hogy magyarul, egy Magyarországon bejegyzett, vagy angolul, egy banánköztársaságban vagy trópusi szigeten székelő céggel kell hadakozni.

Az ETH/USD és a BTC/USD árfolyamok (Tradingview.com)
Az ETH/USD és a BTC/USD árfolyamok (Tradingview.com)

A hazai váltóknak tehát látatlanban is van legalább két nagy előnye: A forintos fizetés és a hazai környezet. Megnéztük, hogy néz ki ez a gyakorlatban, illetve mennyit kell ezért fizetni. A rövid válasz: Nem olcsók a magyar megoldások, 3-4 százalék közötti marzzsal dolgoznak a cégek a nemzetközi, banki deviza-középárfolyamon forintra átszámolt bitcoin-középárfolyamhoz képest. De a banki devizaátváltás + nemzetközi átutalás vagy bankkártya-használat költségeit is 1-3 százalék közé becsülhetjük, ha forintunk van.

Kezdőknek ajánlott linkgyűjteményünk: Minden, ami Bitcoin – az összes hasznos információ és link egy helyen

Csókolom, kérek egymillió forintért bitcoint

Amint a táblában látható, csináltunk néhány pillanatfelvételt, kétszer is úgy tettünk, mintha váltani akarnánk bitcoint forintért, százezerért és egymillióért. Az ajánlatokat egy-egy relatíve nyugalmasabb piaci környezetben gyűjtöttük, nem a nagy szakadásban. Rövid, 2-3 perces időszak alatt, de kis eltérések az ármozgások miatt így is előfordulhatnak.

De eléggé hasonló, mondhatni konzisztens eredményeket kaptunk, úgy látszik, a piac kiegyensúlyozott, kiforrott. (Vagy pedig nem árakban versenyeznek a szereplők.) Egy helyen hiba történt, túl alacsony az ár – talán épp lefagyott valamelyik közvetítő adatforrásuk.

Bitcoint forintért kínáló (és más kriptodevizákat értékesítő) váltóhelyeken érvényes árfolyamok, két pillanatfelvétel.
Bitcoint forintért kínáló (és más kriptodevizákat értékesítő) váltóhelyeken érvényes árfolyamok, két pillanatfelvétel.

 

Röviden összefoglalva az eredményt, többnyire három és négy százalék közötti eltérések láthatók egymillió és százezer forintra egyaránt, az elméleti, “világpiaci” árfolyamok alapján számolt középárfolyamhoz képest.

A mérést ezentúl legalább évente megismételjük és egy Google Táblázatban vezetjük.

Kaphatók egzotikusabb altcoinok is

A cégek ezen kívül vállalják a kriptodevizák őrzését is. A bitcoinnál és a forintnál egyébként nem állnak meg, euróért is lehet vásárolni, és a kínálatban a bitcoinon kívül ether, litecoin, bitcoin cash, ripple, sőt defi, gaming, metaverzum tokenek stb. és stabilérmék (USDT, USDC stb.) is előfordulnak. Az érmék egy része mára eléggé kiment a divatból (mint a litecoin vagy az eos), de a korábbi vásárlók kedvéért nyilván nem árt a kínálatban tartani.

A CoinCash-kínálat részlete
A CoinCash-kínálat részlete

A mostanság hájpolt érmék (solana, terra, avalanche, dogecoin vagy éppen az Axie Infinity axs-tokenje) nem mindenütt vannak a kínálatban. Ám valószínűleg mindez főleg forgalom és ügyféligények kérdése, és a jelenlegi általános medvepiac nem kedvez a bővítéseknek.

Mit mondanak a kriptodeviza-brókerek?

A négy cégnek megmutattuk az első pillanatfelvételt is, és megkérdeztük, mit tennének hozzá. Miben jók, milyen rejtett előnyöket vagy szolgáltatásokat kínálnak még a “forintért bitcoint” alapverzión túl.

Coincash: Magyar nyelv és egyszerűség

A MrCoin ás a CoinCash ugyanahhoz a tulajdonosi közhöz tartozik – jelezte Mogyorósi Attila alapító, vezérigazgató.

Mindkettő esetében a váltás tényét megerősítő e-mailben visszaigazolt összeget küldjük az ügyfélnek. Egyetlen plusz díjunk van, az úgynevezett tranzakciós díj (bányász költség), de ezt is minden esetben kijelezzük előre írták.

Tízmillió forint felett adnak engedményt a nagyobb ügyfeleknek. Előnyüknek tartják a konkurenciához képest az egyszerűen kezelhető weboldalt, a gyors ügyfélazonosítási eljárást, a “megbízható váltást”, valamint a “magyar nyelvű, segítőkész ügyfélszolgálatot”.

MrCoin: egymilliónál teljesen jó

A MrCoinnál volt eltérés a mezőnytől, de csak a kisebb, százezer forintos váltás esetén. Ez 4,6-4,8 százalékkal tér el az elméleti középárfolyamhoz képest, valószínűleg a fix költségelemek miatt.

Felhívták a figyelmet, hogy a bányászdíjjal (hálózati díjjal) együtt vett költségösszeget érdemes mutatni, az az érvényes. A valóságban 3,5 százalékot vonnak le, plusz a honlapon jelzett tranzakciós díjat.

MrCoin-honlap. Ennyi forintért ennyi bitcoint adott.
MrCoin-honlap. Ennyi forintért ennyi bitcoint adnak.

Bitpadre: Hozzatok még egy embert

A Bitpadre társalapítója, Mariánovich Felix szerint a befektetők pont annyit kapnak, mint amennyit az oldal ír, nincs rejtett extra költség. Legfőbb előnyüknek a konkurenciához képest ezt tartják:

Rendelkezünk a működéshez szükséges licensszel, azaz egy szabályozott környezetben működünk (Észtország). Egyértelmű szabályok mentén, ellenőrzés mellett.

Így csak a jogszabályok által ténylegesen előírt “papírmunkát” kérik az ügyfelektől. Teljesen automatizált a KYC (ügyfélazonosítási) folyamatuk, ezáltal a nap 24 órájában meg lehet csinálni 3-5 perc alatt. Itt is kínálnak tárcaszolgáltatást, ERC20 (ETH), BSC (Binance Smart Chain), TRC20 (Tron) alapúakat is.

A Bitpadre stabilérme-választéka különböző blokkláncokon. (Forrás: Bitpadre honlap.)
A Bitpadre stabilérme-választéka különböző blokkláncokon. (Forrás: Bitpadre honlap.)

Ötszintű affiliate rendszert kínálunk partnereinek, ami pluszbevételt jelenthet egy nagy ismeretségi körrel rendelkező személynek. Külön szerződött céges ügyfeleink kedvezményt kapnak az alap váltási díjainkból – írják.

Biztosítás, biztonság

A tárcákon húszmillió dollárig biztosítás is van – közölte Mariánovich. Ezt a Fireblocks cég nyújtja, az alábbi esetekre:

Digitáliseszköz-bűncselekmény biztosítás: A biztosítási kötvény definíciója szerint a Fireblocks (gyártó) szoftverének külső kiberbiztonsági megsértése vagy az alkalmazottak által elkövetett rosszindulatú vagy szándékos helytelen magatartás vagy csalás következtében ellopott digitális eszközök fedezésére szolgál.

Ezen kívül ez a cég is említi a hétvégi, ünnepnapi váltások előnyét, az e-mail-es, munkaidőben pedig telefonos ügyfélszolgálatot magyar nyelven, valamint a forintos fizetéseket.

A Coinmixed oldala. Forintért bitcoint, litecoint, ethereumot
A Coinmixed oldala. Forintért bitcoint, litecoint, ethereumot

Coinmixed: Átalakítás alatt is adnak bitcoint forintért

A Coinmixedtől Homovics Tibor arra hívja fel a figyelmet, hogy az oldalukon a kalkulátor mindig a kalkuláció pillanatában aktuális árat mutatja. Nem tesznek különbséget nagyobb vagy kisebb tétel között. Gyors azonnali váltást biztosítanak hétvégén is.

Lehetőség van a kriptoeszközök tárolására is az oldalunkon. Ez megkönnyíti az eladást tették hozzá.

Jelenleg azonban az átalakítások miatt az oldalt nemigen reklámozzuk, a százalék is változni fog nálunk – jegyezte meg Homovics.

Érdekelhet még:

Hogyan tudok bitcoint venni? Útmutató kezdőknek bitcoin vásárláshoz

De ne ugrálj ki-be a forintoddal

Az összehasonlításhoz még annyit érdemes hozzátenni, hogy egy 3,5 százalékos árrés a nemzetközi árfolyamhoz képest már hét százalékra nő, ha ugyanilyen feltételekkel később el is adjuk a kriptoeszközünket. Ez már végképp húzós, nagyjából egy évnyi forintinflációnak felel meg.

Nyilván nem alkalmas ez a módszer arra, hogy gyakran ki-be ugráljunk kriptodeviza-befektetéseink és a forintunk között. Aki gyakori trade-eket akar végrehajtani, rövidebb távon szeretne játszani, az inkább maradjon átmenetileg stabil érmékben, vagy az egyre inkább etalonnak számító bitcoinban, amikor nem akar pozíciót felvállalni. A bitcoin azért is megfontolandó, mert mostanában a fejlett nyugati országok pénzei is képesek voltak 6-8 százalékos éves inflációs rátákat produkálni.

Stabil érméinket tarthatjuk kamatra lekötve is, DeFi-platformokon, persze a megfelelő biztonsági és portfólió-megosztási (diverzifikációs) szabályok betartása mellett. Lásd erről:

Mi az a DeFi, és mennyit lehet vele keresni?

Bitcoint forintért az automatából?

Megjegyzendő még, hogy Magyarországon kriptovaluta-automaták is vannak, amelyeket ezen a térképen lehet nyomon követni. A használatuk azonban végképp nem olcsó, forrásaink 5-6 százalékra becsülik az árrést a nemzetközi középárfolyamhoz képest.

Kényelmesnek és gyorsnak sem feltétlen mondható, hiszen a bitcoin-tranzakciók (a blokklánc paraméterei miatt) negyed órába-fél órába vagy még többe is beletelhetnek. Egyes különleges esetekben azonban, például hirtelen árfolyammozgások és készpénz-túltengés esetén, ezeknél is lehet kriptókat vásárolni.