Így lehet több mint 5 ezer felnőttet és gyereket teljesen ellehetetleníteni

Az olasz kormány január 10-től több mint 5 ezer embert zár otthonába határozatlan időre. A velencei Lido, Giudecca, Murano, Burano, Sant’ Erasmo és Pellestrina szigetein ragadnak felnőttek és gyerekek orvosi ellátás, gyógyszertár, iskola és munka nélkül.

Az már köztudott, hogy az olasz kormány mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének megállításáért. A világ talán legszigorúbb intézkedéseit szavazta meg az olasz parlament Mario Draghi miniszterelnök vezetésével, amely miatt a helyi egészségügyi ellátó szerint több mint ötezer velencei lakost kényszerít az otthonába jövő hétfőtől. A Velence körüli szigeteken alapvetően elég sokan élnek, akik hajóval, vízibusszal járnak át Velencébe vagy Mestrébe dolgozni, iskolába, illetve bevásárolni, egészségügyi ellátást igénybe venni. Jövő héttől azonban a térségben élők nagyjából 15%-a semmilyen vízijárműre nem szállhat fel, amennyiben egyetlen koronavírus elleni oltást sem kapott, vagy valamilyen oknál fogva (lehet egészségügyi is) csak egy oltást. Úgy tudni, hogy ez minimum 5000 embert, köztük 12 évnél idősebb gyermekeket is érinthet.

A lakosságot tehát az a veszély fenyegeti, hogy a szigeteken rekednek a kötelező most már Super Green Pass névre keresztelt igazolás nélkül, melyet január 10-től kötelező felmutatni minden tömegközlekedési eszköz ajtajában. Jelenleg bárki utazhat hajóval, ha rendelkezik Green Pass Base igazolással, ezt egy 48 óránál nem régebbi gyorsteszttel is ki lehet váltani. A velencei hajókat és vízibuszokat üzemeltető vállalat, az AVM/ACTV a kétségbeesett helyiek megkeresésére azt válaszolta, hogy a törvény az törvény, amit mindenkinek be kell tartani. Aki tehát nem rendelkezik a már semmire sem jó Super Green Pass igazolással, az otthona vagyis szigete rabja lesz. A gyerekek nem tudnak majd iskolába járni, a helyieket gyakorlatilag ellehetetlenítik, hiszen még az alapvető ellátáshoz sem juthatnak. Ha valaki járt már valamelyik szigeten, azt tisztában van vele milyen kicsike szinten mind. Sok szigeten még normális bolt sincs, nemhogy kórház vagy akár COVID-tesztelőközpont.

Az emberek megkeresték a velencei tanácsost is, aki közölte:Nincs kivételezés. Polgártársainkhoz fordulok: oltassátok be magatokat. Nem az én kedvemért, hanem a saját és családotok egészségéért”. Renato Boraso szerint nincs is helye egy esetleges párbeszédnek. “Az állampolgároknak alkalmazkodniuk kell, mivel a kormány rendelkezést adott ki. Azok, akik nincsenek beoltva otthon maradnak, vagy pedig még felkereshetik a nyitva tartó oltóközpontot”.

Többen azt kérték, hogy legalább a 12 és 18 év közötti gyerekeknek kegyelmezzenek, hogy befejezhessék a tanévet. Velük kapcsolatban is azt nyilatkozta a velencei tisztviselő: “Megszervezni a helyi tömegközlekedést a be nem oltottak számára? Nem, sajnálom. Betartjuk a kormányzati előírásokat, összhangban a WHO előírásaival. Az, hogy majd egy állami vállalat egy külön komphajót üzemeltet, amely a szigetekről indul, és a nem immunizált emberek számára lesz fenntartva, már csak elképzelni is lehetetlen. Aztán ne feledkezzünk meg a gazdasági helyzetről sem. 2021. december 31-én 72 milliós veszteséggel zárt a cég. Tehát nem lehet átszervezni a helyi tömegközlekedést az oltatlanok számára.”