Így manipulálják a piacot a kriptobálnák – milyen befolyásuk van valójában?

A kriptobálnák, vagyis azok a kereskedők, akik irdatlan mennyiségű BTC-t birtokolnak, gyakran beleszólnak az árfolyamok alakulásába. Esetenként, amikor egy kriptovaluta vételára rövid idő alatt az egekbe szökik vagy éppen zuhanórepülésbe kezd, ezen személyek a ludasok. 

Az utóbbi időben egyre többen vélik úgy, hogy a kriptobálnák a gigászi adásvételi tranzakcióikon keresztül manipulálják a piacot. Annak ellenére, hogy piaci erejük jócskán mérséklődött az évek során, ami a kriptók széleskörű elterjedésének köszönhető, még mindig meghatározó szerepük van. Számtalan ügylet megy végbe naponta, de egy-egy bálna üzletkötése mégis valóságos hírértékkel bír.

A világ legnagyobb emlőseiként számontartott bálnák rendkívül veszélyes teremtmények, amelyek könnyen végeznek bármilyen vízi előlénnyel. Ebből a szempontból a kriptobálnák is meglehetősen kegyetlenek, hiszen nevezetesek arról, hogy seperc alatt elbánnak a kisebb befektetőkkel. Értelemszerűen minél nagyobb mennyiség van a tulajdonában egy adott kriptóból, annál nagyobb ráhatása van az eszközre és annak kereskedelmére.

A kriptobálnák tönkreteszik a piacot?

Akadnak viszont olyan bálnák is, akik például a Bitcoin bukását próbálják előidézni. 2015-ben, csupán néhány évvel a BTC kibocsátása után, egy bálna 300 dolláros áron értékesített 30 000 Bitcoint. Nagy valószínűséggel az volt a célja, hogy lejjebb vigye az árfolyamot, de terve visszafelé sült el. Azon beruházók, akik felvásárolták tőle a BTC-t, tovább folytatták a vételezést és végül felküzdötték az árfolyamot 400 dollárra.

Sűrűn előfordul, hogy a kriptobálnák különféle blöffölési stratégiákat vetnek be az árfolyam befolyásolásának érdekében. Ha egy bálna azt szeretné elérni, hogy egy kriptovaluta ára felfelé/lefelé mozduljon el, elég annyit tennie, hogy egy kriptokereskedési platformon megad egy céláras megrendelést. Ha a bálnának az a terve, hogy megtévessze a piac szereplőit, akkor amint az árfolyam eléri az általa megszabott szintet, visszavonja az ajánlatát.

A kriptobálnák hihetetlen mennyiségű digitális eszközzel rendelkeznek. Pillanatnyilag 85 BTC tárca birtokolja a körforgásban lévő Bitcoin 15%-át. Továbbá, az a 8 millió Bitcoin, amely a teljes BTC készlet 42%-át adja, 2 200 tárcában pihen és körülbelül 185 milliárd dollárt ér. Alább látható a BTC tárcák jelenlegi toplistája.

kriptobálnák rangsor

A kriptobálnák hidegtárcákat használnak eszközeik tárolására, mivel sokkal biztonságosabbak és megbízhatóbbak, mint a tőzsdék. Emellett pedig tudvalevő dolog, hogy a hidegtárcákban elhelyezett kriptóktól a tulajdonosuk a közeljövőben nem szeretne megválni. Ha viszont stabilcoinról van szó és az kerül a hidegtárcába, az rossz hatással lehet a BTC árfolyamára mert a bálna inkább tartja készpénzben a vagyonát mintsem kriptóban.

Fordított esetben is nyomon van követve a tevékenységük. Ha egy bálna kiutalja a Bitcoinjait egy tőzsdei tárcába az azt jelenti, hogy kisvártatva meg szándékozik válni tőlük. Stabilcoinok esetében azt indikálja a tőzsde igénybevétele, hogy a befektető egy másik kriptóba fog majd beruházni.

A kriptobálnák tranzakcióiról a Twitteren keresztül többet is megtudhatunk, hiszen a Whale Alert névre keresztelt fiók azon szorgoskodik, hogy informálja a kriptóban érdekelt egyéneket a szóban forgó ügyletekről. Azon nyomban megosztja a legfrissebb információkat, illetve ha ismeretes a küldő vagy a fogadó fél, a fiók megjelöli tweetjében.