Íme a világ legzöldebb autója, és nem elektromos

Komoly vitát váltott ki egy nemrégiben megjelent tanulmány. A zöldnek tartott elektromos autók nem is annyira zöldek. A legzöldebb kocsi címet a jóöreg Toyota Prius kapta.

A GreenerCars 2024 tanulmánya, amelyet az ACEEE, vagyis az American Council for an Energy-Efficient Economy (Amerikai Tanács az Energiahatékony Gazdaságért) végzett, sokak számára meglepő eredményre jutott. Az ACEEE vizsgálata azt próbálta megérteni, hogy egy autó a gyártástól kezdve milyen hatással van a környezetre, és arra a következtetésre jutott, hogy a legzöldebb autó a 2023-ban piacra kerülő új Toyota Prius Plug-In Hybrid.

A szóban forgó tanulmány 1200 jármű ökológiai hatását vizsgálta, értékelve a gyártás és a használat során keletkező CO2-kibocsátást, valamint az összes többi szennyezőanyag hatását. A hatalmas mennyiségű adat elemzése után minden egyes autóhoz 0 és 100 közötti pontszámot rendeltek, ahol a 100 a teljesen tiszta, a 0 pedig a rendkívül szennyező értéket jelenti.

Nos, a Toyota Prius az abszolút legmagasabb pontszámot az amerikai Prime SE változatban kapta, ami a Plug-in Hybridnek felel meg. A jelenleg piacon lévő összes elektromos autót lenyomta 71 pontjával, megelőzve a Lexus RZ 300e-t 67 ponttal.

A Prius előnye a kis akkumulátor (13,6 kWh) és a gyártósor rekord hatékonysága volt. Olyan tulajdonságok, amelyek lehetővé teszik, hogy a gépkocsi kombinált fogyasztása 16,2 kWh/100 km (64 km-es hatótávolság) legyen. A Toyota adatai között szerepel az is, hogy az adott modell 4,4 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként, lemerült akkumulátorral és 3,9 litert töltött elektromos hajtáslánccal.

A Prius kiemelkedő eredménye felidézi Toyoda kijelentéseit: “A világnak több hibridre és kevesebb elektromosra van szüksége”. És mi van akkor, ha a japán üzletembernek mégis igaza volt?

További kapcsolódó cikkeink: