India államosítani akarja az ország negyedik legnagyobb bankját

Indiában két évvel ezelőtt lehetett először észlelni a bankrendszerben egyre nagyobbra duzzadó válságot. A helyzet azóta csak rosszabbodott. Az indiai kormány most az ország negyedik legnagyobb magánbankját kívánja államosítani, mivel attól tartanak, hogy az árnyékhitelezők körében kialakult válság veszélybe sodorja az egész bankrendszert. 

A 18 hónapja tartó árnyék bankválság után a kormány nem akarta, hogy újabb zavarok sújtsák a pénzügyi szektort” jelentette ki Ravikant Anand Bhat, az Indianivesh Securities Ltd. vezető elemzője.

A kormány terve az, hogy létrehozzon egy állam által irányított banki konzorciumot azért, hogy új tőket injektáljon a Yes Bank Ltd-be. Ez egy afféle mentőkötél lenne a hitelező számára, aki azért harcolt, hogy tőkét gyűjtsön a rossz hitelek növekedésének ellensúlyozására.

Leminősítés, majd a végstádium

A Moody’s Investors Service decemberben csökkentette a bank hitelminősítéseit, majd januárban azt mondta: „önálló életképessége egyre inkább megkérdőjelezhető az új tőke bevonásának lassúsága miatt”.

Kranthi Bathini, a WealthMills Securities Ltd. igazgatója úgy gondolja: „Igen, a bank jelenleg az intenzív osztályon van és az állami bank tőkeinjekciója biztosítja számára a szükséges oxigént”.

Ebben a nehéz helyzetben már az ügyfelek tranzakciót is korlátozták. A pénzügyminisztérium 50 000 rúpiás korlátot írt elő a Yes Bankban vezetett számlák pénzfelvételére. Ez nagyjából 650 amerikai dollárt jelent. A piacot azonban a bank államosításának híre sem nyugtatta meg. Az indiai államadósság folyamatosan nő, aminek nem tett jó a koronavírus járvány terjedésétől való félelem sem. Sokan attól tartanak, hogy az ázsiai országban bármikor kitörhet a bankválság.

Az indiai központi bank a Yes Bank igazgatóságát 30 napra felváltotta, mivel a bank súlyos válsághelyzetben van. Erről a jegybank hivatalos nyilatkozatában lehetett olvasni. Nem a Yes Bank az első Indiában, ami komoly problémákkal küszködik. Az indiai kormány 2018-ban az IL&FS-t államosította azért, hogy a hitelezőket megnyugtassa. Az elmúlt évben az indiai nemzeti bank a Dewan Housing Finance Corp. irányítását is átvette, miután bejelentette a csődeljárás indítását. A jövőben valószínűleg más bankok is a Yes Bank sorsára jutnak, mivel az egész bankrendszer ezer sebből vérzik.