India kikérné a közösségi média oldalaktól a felhasználók adatait

India arra kötelezné a nagy közösségi média oldalakat és üzenetküldő alkalmazásokat, hogy adják ki a felhasználók személyes adatait.

Újdelhi olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely megkövetelné a közösségi média társaságoktól és üzenetküldő alkalmazásoktól, hogy azok segítsenek a hatóságoknak a gyanús tartalmakat küldő felhasználók beazonosításában.

India még ebben a hónapban beakarja nyújtani a helyi közvetítői felelősségre vonatkozó jogszabályok javasolt módosítását a legfelsőbb bírósághoz. A jelenlegi törvény úgy fogalmaz, hogy a bűnüldöző szerveknek bírósági végzéssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a közösségi média oldalaktól ilyen jellegű információkat kérhessenek.

Egy névtelenséget kérő ügyvéd úgy fogalmazott, hogy „a törvény és annak teljesítése pusztító hatással lenne a nemzetközi közösségi média társaságokra.

A WhatsApp vezetői a múltban kifejezetten ragaszkodtak ahhoz, hogy a felhasználóik teljes körű titkosítás mellett küldhessenek üzeneteket és fájlokat egymásnak. A cég kitart az elképzeléseik mellett és hajlandóak az indiai kormány lépése ellen küzdeni.

Az elmúlt hónapokban számos vállalat és biztonsági szakértő arra kérte Újdelhit, hogy tegyék átláthatóvá a helyi közvetítői felelősségre vonatkozó elképzeléseiket. Az indiai kormány 2018. december végén javasolta a közvetítői felelősségre vonatkozó szabályok módosítását. Az új törvény végrehajtásához azonban, óriási változtatásokat kellene végrehajtaniuk a szolgáltatások üzemeltetőinek is.

Technikai akadályok és személyiségi jogokra vonatkozó aggályok

A kormány kijelentette, hogy közvetítőnek azok a szolgáltatások vagy funkciók nevezhetők, amelyek megkönnyítik a kommunikációt két vagy több ember között és Indiában legalább 5 millió felhasználóval rendelkeznek. Tehát ide sorolható a Facebook és a Google is.

Ezeknek a közvetítőknek a jövőben nyomon kell követniük a gyanús tartalmak készítőit. Ezzel elkerülhetik azt, hogy a felhasználók tevékenységei miatt őket vonják felelősségre. A változások középpontjában a „biztonságos kikötőre” vonatkozó törvények állnak, amelyeket a technológiai vállalatok eddig sok országban kiélveztek. Az USA-ban a távközlési tisztességről szóló törvény szerint a technológiai platformok nem felelnek azért, amit a felhasználók megosztanak a felületen.

Az elmúlt hónapokban számos érdekelt fél azt nyilatkozta, hogy az indiai kormány semmilyen információt nem osztott meg a tervezett törvényjavaslattal kapcsolatban. „A kormány körein kívül nem egyeztettek senkivel sem tavaly január óta”, panaszkodott Shashi Tharoor, India egyik legbefolyásosabb ellenzéki politikusa.

A Szoftverszabadság és Jogi Központ nevű digitális érdekképviseleti szervezet a múlt héten azt javasolta, hogy a kormány távolítsa el a nyomonkövethetőségre vonatkozó követelményeket a javasolt törvénymódosításokból.

Sok online közvetítő számára technikailag lehetetlen azt teljesíteni. Egyik ország sem követeli meg a nyomonkövethetőség olyan abszurd szintjét, mint India”, tette hozzá feldúltan a politikus.

Kapcsolódó cikk:

Ez lenne az internetszabadság? 150 napra lekapcsolták a netet