Ez lenne az internetszabadság? 150 napra lekapcsolták a netet

Kasmírban nem működik az internet. Több mint 150 napra letiltották a világhálóra való csatlakozást.

Az indiai régióban egyre elviselhetetlenebb állapotok uralkodnak. Az akadozó kommunikáció, a digitális vállalkozások és a weboldalak beszüntetése erősen befolyásolja a hétköznapokat. Ebben a nyomasztó helyzetben még inkább bebizonyosodott, hogy igenis is szükség van decentralizált fizetési lehetőségekre és cenzúrának ellenálló blokklánc alapú platformokra.

Az indiai kormány internetes tilalma a régióban emberi jogokat sértett. Az állam 2019. augusztus 5-ével egyszerűen lekapcsolta az internetes összeköttetést a vitatott zónába. Intézkedését azzal magyarázta, hogy így próbálták megakadályozni a hamis információk terjedését és az erőszakos tiltakozások kirobbanását. Az internetes tilalom azonban, nemcsak a hírek terjedését befolyásolja, hanem Kasmír lakóinak mindennapi életét is. Gondoljunk csak bele, hogy mihez lehet kezdeni internet kapcsolat nélkül 2020-ban? A hálózat lekapcsolása súlyos problémákat okoz a munkaerőpiacon és a gazdaságban is.

Akadozó egészségügy

Az egészségügyi szakemberek nemrég azt állították, hogy az internetes tilalom közvetett módon ugyan, de sok ember halálát okozta. Imran Hafeez, egy 20 éves tapasztalattal rendelkező középkorú kardiológus azt nyilatkozta a The Guardian-nak, hogy “a Save Heart Kashmir nevű életmentő programot is el kellett halasztanom, az internet korlátozásai miatt.”

Kasmír régióját magas hegyek ölelik körül, a terület több mint fele 2000 m-nél magasabban fekszik. A hegyvidéki terep miatt sok helyen nincsenek megfelelő utak, így a közlekedés elég nehézkes, főleg az idősek számára. Akár több napot is utazniuk kell a távoli területeken élő betegeknek azért, hogy elérjék a hozzájuk legközelebb eső egészségügyi intézményeket. A térségben működő, 1200 orvosból álló önkéntes hálózat rendszeresen a WhatsApp segítségével kommunikált egymással és osztotta meg a betegek orvosi jelentéseit. Most viszont ez lehetetlen.

Hafeez azt mondta, „ez volt a legjobb virtuális kórház. Az orvosokat a WhatsApp egyesítette. Csodálatos kezdeményezés volt. Mindennek vége. Ez annyira lehangoló. Életeket mentettünk és nagyon jól ment. De most minden összeomlott. Nem is tudom, hogy hány beteget veszítettünk el, de az biztos, hogy a betegellátás szenved az internet nélkül…”

Megszűnik az autonómia

Narendra Modi, India miniszterelnöke kezdeményezte az internet lekapcsolását. Az intézkedés állítólag annak a döntéssorozatnak a része volt, miszerint megszünteti a terület autonómiáját. Indiai csapatok ezrei érkeztek a területre, akik minisztereket, törvényhozókat és szeparatista vezetőket tartóztattak le és hurcoltak el. Utazási korlátozások és kijárási tilalom van érvényben. Minden kommunikációs eszköz, azaz mobiltelefon és internet hozzáférés blokkolva van. Habár a korlátozások egy részét már felfüggesztették, még mindig közel hét millió kasmíri lakos nem tudja az internetet használni. Az indiai kormány rendszeresen lekapcsolja a netet Kasmírban. 2019-ben 106 alkalommal nem működött a szolgáltatás.

Sundar Krishnan, az SFLC.in ügyvédi csoport ügyvezető igazgatója, azt nyilatkozta a lekapcsolásával kapcsolatban, hogy „a törvény szerint az internetet csak közbiztonsági óvintézkedések vagy nyilvános vészhelyzet miatt lehet lekapcsolni. A gond csak az, hogy Indiában ennek a két szónak nincs jogi meghatározása. Minden alkalommal, amikor a kormány úgy érzi, hogy a polgári nyugtalanok ahelyett, hogy demokratikus eszközökkel kezelné a helyzetet vagy megszüntetné a kiváltó okokat, egyszerűen lekapcsolja az internetet, mert ezt a legkönnyebb. Még csak kilenc nap telt el 2020-ból, de már kétszer állították le a netet.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.