Az indiai “Warren Buffet” követeli, hogy tiltsák be a bitcoint

India egyik legismertebb befektetője, akit az indiai Warren Buffett-nek is neveznek, azt követeli a szabályozóktól, hogy tiltsák be a bitcoint.

Indiában a követhetetlen kriptotörvény-tervezetek közepette, a helyi Warren Buffett-nek is becézett Rakesh Jhunjhunwala a CNBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy a bitcoin a világ legnagyobb spekulációs eszköze, amit azonnal be kell szüntetni.

Jhunjhunwala szerint “a kriptopénzpiac utáni másnaposság sokkal rosszabb lesz, mint az általuk elért nyereség eufóriája.”

Az indiai befektető negatív észrevételei szinte tökéletesen megegyeznek azzal, amit még Warren Buffett mondott a bitcoinról. Buffett egyenesen patkányméregnek titulálta a vezető kriptovalutát.

A milliárdos nagyágyú a kriptók betiltását javasolta, kijelentve:

Úgy gondolom, hogy a szabályozóknak közbe kellene lépniük és be kellene tiltaniuk a bitcoint.”

Az indiai milliárdos szavai szöges ellentétben állnak a hétköznapi emberek véleményével, ugyanis a kormányban való csalódás és a politikai bizonytalanság közepette egyre többen fordulnak a kriptovalutákhoz. Az átlagember egyértelmű szabályozást várna az indiai vezetés részéről, nem pedig betiltást.

Betiltani vagy sem?

Jhunjhunwala kijelentése pont akkor érkezett, amikor az egész világ arról találgat, hogy az indiai kormány milyen kriptoszabályozáson töri a fejét és hogyan korlátozná a kriptovaluták tartását, és adás-vételét. Idén február elején olyan hírek röppentek fel, hogy a kormány türelmi időt adott a kriptovaluta felhasználóknak arra, hogy minél előbb felszámolják a virtuális valuta állományukat.

India kriptoközössége próbál az árral szemben úszni, hiszen a kormányzati propaganda gépezet mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítse a kriptovaluta tulajdonosokat. Még 2020-ban a központi bank megtiltotta a kereskedelmi bankoknak, hogy a kriptovaluta tőzsdékre való be-és kifizetéseket támogassák. 2020 márciusában a Legfelsőbb Bíróság a tilalmat hatályon kívül helyezte, de hiába vonták vissza a korlátozást, sokan továbbra is azt tapasztalják, hogy egyre nehezebb az ország kereskedelmi bankjainál nyitott folyószámláról tőzsdére utalni.

Jhunjhunwala azt állította, hogy India kormányának a digitális rúpia létrehozására kellene most összpontosítania. Az indiai kormány utálja a kriptovalutákat, viszont nem veti meg a blokklánc technológiát, hiszen már több állami hivatal döntött úgy, hogy kihasználja a blokklánc nyújtotta előnyöket.