Infláció vagy gazdasági robbanás: a Fed elvesztette a kontrollt az infláció felett

John Williams közgazdász és az alternatív monetáris adatokat publikáló ShadowStats.com alapítója szerint a Federal Reserve sarokba szorította az amerikai gazdaságot és már csak két útja maradt kifelé a fenyegető válságból: “infláció vagy robbanás.”

Williams arról értekezett, hogy vajon mi történne, ha a Fed egyik napról a másikra felhagyna a hiteltörlesztésre és ösztönzőcsomagokra szánt pénznyomtatással:

Pénzügyi robbanással járna, ha megakadályozná a likviditás rendszerbe kerülését. A rendszer működéséhez likviditásra (frissen létrehozott dollárra) van szükség. E likviditás nélkül korábbihoz hasonló gazdasági robbanás következhet be. Továbbá állítom, hogy a pandémia számok sokkal rosszabbak, mint amiről beszámoltak. Ez azt is jelenti, hogy nem fogunk olyan gyorsan kilábalni. A Fednek tovább kell támogatnia a bankrendszert. Ha víz felett akarják tartani a gazdaságot. Mindehhez óriási likviditás-beáramlásra van szükség.

Williams hozzáteszi, szerinte az infláció felerősödése és a gazdasági robbanás kombinációja fog bekövetkezni:

Szerintem egy hiperinflációs gazdasági összeomlás felé tartunk. Nem arról van szó, hogy nem gazdasági összeomlásban lennénk… A Fed soha nem látott ütemben nyomtatja a pénzt. 75%-kal emelkedett a pénzkínálat egyetlen év alatt. Ez példa nélküli. Normális esetben 1% vagy 2%-kal nőhetne évente. A robbanó pénzkínálat inflációhoz vezet. Nem azt mondom, hogy 75%-os inflációra kell készülni – még, de fel fog kúszni a 4% – 5% tartományba és hamarosan a 10%-os tartomány lesz évente… A Fed elvesztette az infláció fölötti irányítást. 

Williams ugyancsak hozzáteszi, hogy amikor 10%-os inflációs rátát kezdenek közölni az Egyesült Államokban, akkor a valóságban már több lesz, mint 15%.

Kapcsolódó: Már a tőzsdén jegyzett vállalatok is Bitcoint vásárolnak, hogy elkerüljék az inflációt

Jelenleg a Shadowstat.com inflációs rátája meghaladja a 11%-ot. Pontosabban lenne, ha úgy számolnák ma is az inflációt, mint 1980 előtt, amikor a kormány számviteli trükköket kezdett alkalmazni annak érdekében, hogy az infláció kevesebbnek látszódjon, mint amennyi. A Shadowstats.com infláció nem veszi figyelembe a számviteli trükköt, és ez az igazi inflációs ráta, amelyet az amerikaiak többsége lát jelenleg, nem pedig a közelmúltban közölt “hivatalos” 4.25%.

Williams szerint a legjobb mód az infláció ellen, ha tárgyi eszközökbe fektetünk.

A konzervek kézzelfogható eszközök és ha szükséges, cserekereskedelemre is felhasználhatóak… A fizikai arany és ezüst a legjobb mód arra, hogy megvédjük a vásárlóerőnket.

Williams szerint a megnövekedett infláció 2022-ben fog beköszönteni az Egyesült Államokban, és onnan nagy a valószínűség, hogy az eurózóna is követni fogja köszönhetően az EKB ad infinitum eszközfelvásárlási programjainak.

A Bitcoin hosszú távon nyerni fog a FED és az EKB dilettantizmus kibukásából lévén egy fundamentálisan infláció-rezisztens befektetési eszköz.

(Forrás: USAwatchdog)