Interjú a Botev Plovdiv Bitcoin-igazgatójával – az első futballklub, mely teljesen integrálta a Bitcoin-t

A PFK Botev Plovdiv az egyik leghíresebb és legidősebb labdarúgócsapat Bulgáriában, amelyet 1912-ben alapítottak. A klub gazdag történelemmel és hagyományokkal rendelkezik, számos címet nyertek történetük során.

A bolgár labdarúgás egyik meghatározó szereplője nemrégiben a Bitcoin fizetőeszközként való elfogadása mellett döntöttek, amit a jegyek és szurkolói relikviák megvásárlására lehet felhasználni. A klub Bitcoin-stratégiájáról a csapat Bitcoin-igazgatója, George Manolov nyilatkozott oldalunknak, melyből megtudhatjuk, hogyan szeretné a Boven Plovdiv kihasználni a Bitcoin nyújtotta előnyöket.

Kezdjük a legelején. Be tudnád mutatni előjáróban a Botev Plovdivot azok számára, akik nem annyira ismertek a külföldi labdarúgás világában? Mi a csapat helyzete a bolgár futballban, milyen célokat állítotok ki a szezon előtt?

A Botev Plovdivot 1912-ben alapították, ezzel Bulgária legrégebbi futballklubja, és a világ első élvonalbeli csapata, mely teljes mértékben integrálja a Bitcoin-t és a Nostr-t a működésébe. A több mint egy évszázados örökséggel rendelkező klub az ország legmodernebb stadionjában, Európa legrégebbi városában, Plovdivban játszik. A klub nevét Hristo Botev bolgár költőről és forradalmárról kapta, akit 149 évvel ezelőtt lőttek le, miközben a bolgárok szabadságáért küzdött.

Jómagam 2023 szeptemberében csatlakoztam a klubhoz, hogy vezessem annak Bitcoin-stratégiáját. Azóta mi lettünk az első olyan professzionális klub, mely elkötelezett a Bitcoin iránt, megérti a kriptovaluták világát, és azon dolgozik, hogy teljes mértékben integrálja a Bitcoin-t a klub működésébe és annak identitásába.

Három fő célunk van a Botevvel:

Ahogyan azt hallottuk, a klub tulajdonosa és vezetése is elismert Bitcoin-támogatók. Mi volt az a személyes vonatkozás, ami a Bitcoin elfogadását kiváltotta? Milyen értéket lát a menedzsment a Bitcoin-ban, mint elfogadott fizetőeszköz?

A klub elnöke és vezetése egyértelmű átfedést lát a Hristo Botev és a Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója, által képviselt értékek között. A 19. században Hristo Botev életét vesztette, miközben a bolgárok szabadságáért küzdött. A 21. században a Bitcoin egy békés eszköz, amelyet a játékosok, a rajongók és a társadalom is használhatnak gazdasági és személyes szabadságuk védelmére.

A Botev egy olyan egyesület, mely társadalmi és közéleti küldetéssel is rendelkezik, célunk jót tenni az összes szférában. A klub a Bitcoin technológiáját olyan eszköznek tekinti, melyben hatalmas potenciál van, hogy jót tegyen a klubbal, a rajongókkal és a nagyközönséggel egyaránt. Éppen ezért a Bitcoin integrálása és közösségünk oktatása annak előnyeiről természetes lépés egyesületünk számára.

Mi motiválta azt a döntést, hogy elfogadjátok a Bitcoin-t, mint fizetési eszközt? Miért lehet ez a lépés előnyös emberi és pénzügyi szempontból?

A Bitcoin-fizetések elfogadása kicsi, de annál fontosabb lépés közösségünk felvilágosításában, hogy a Bitcoin igenis valódi értékkel bíró fizetőeszköz. Ugyanakkor ez kampányunknak csupán az első lépése volt. Az elfogadás mellett elkezdtük a Bitcoin-ról szóló könyvek árusítását a rajongói boltunkban, hozzáadtunk egy Bitcoin ATM-et stadionunk infrastruktúrájához, elhelyeztük a Bitcoin-t hivatalos tatartlékeszközeinkhez és partnerségre léptünk a JAN3-mal és az AQUA-val egy Botev-tematikájú Bitcoin-tárca bevezetésének a céljából. Ennek nagyrészét Joe Nakamoto videós dokumentumfilmje szemlélteti.

Ahogyan említettem, ez még csak a kezdet. Számos további projektet és ötletet tervezünk megvalósítani a következő hónapokban.

Közelítsük meg a kérdést gyakorlati oldalról. Pontosan hogyan használhatják a rajongók a Bitcoin-t? Megoldható-e például a jegyek, bérletek, szurkolói ajándékok vagy a büfés kínálat megvásárlása? Van lehetőség a klubot Bitcoinnal támogatni?

A szurkolóink a BTCPayServer és a CryptoDesk partnereinknek köszönhetően vásárolhatnak szurkolói relikviákat a stadionunk boltjából és online áruházunkból. Szintén van lehetőség Bitcoin vásárlására ATM-partnerünknek, a CryptoDesk.bg-nek hála. Hamarosan a Bitcoinnal történő jegyvásárlást is elérhetővé tesszük. Az adománygyűjtés és támogatás egyelőre nem opció, de több lehetőséget tervezünk a helyi és nemzetközi szurkolóink számára, hogy a Bitcoinnal vagy annak kisebb egységével, a Satoshi-val aktívan kapcsolatba léphessenek klubunkkal.

Most már eltelt egy kis idő a Bitcoin bevezetése óta. Eddig milyen visszajelzések érkeztek a szurkolóktól, a közösségtől és a személyzettől? Milyen módon kívánjátok oktatni a Bitcoin használatát a személyzeten belül, és miért ajánlanád azt mindenki számára?

A kezdeti visszajelzések vagy nagyon pozitívak vagy semlegesek voltak. Közösségünk tagjai nem értették először, mi a kapcsolat a labdarúgás és a Bitcoin között. Sokan még mindig nem értik, viszont mi következetesen azon dolgozunk, hogy követőinket tájékoztassuk a Bitcoin-ról és annak működéséről. Sok, korábban semleges ember vált kíváncsivá az utóbbi időben, amikor látták, hogy az első bejelentésünk óta, amikor az eszköz ára nagyjából 30 000 dollár volt, 50 – 70 000 dollárra emelkedett. Biztos vagyok benne, hogy ez a tendencia tovább fog folytatódni, mivel a Bitcoin folyamatosan új csúcsokat dönthet.

Számos labdarúgó-csapat rendelkezik egyedi NFT-kollekcióval, vagy kripto-vállalattal kötött partnerséggel, de ez a lépés sokkal másabb, sokkal nagyobb. Láttatok már más csapatokat is, akik teljes mértékben integrálták a Bitcoin-t egyesületük működésükbe?

Számos professzionális egyesület használja a kriptovalutákat rövid távú bevételi forrásként, azonban mi ezt máshogyan közelítettük meg. 2023. október 31-én a Botev teljes mértékben elfogadta a Bitcoin-t és a Nostr protokollokat. Mindkét technológia része a klub hosszú távú üzleti stratégiájának, és identitásunk szerver részének tekintjük azokat. Nagyra értékeljük az egyéni szuverenitást és a szólásszabadságot, kiállunk ezen értékek mellett, és igyekszünk felerősíteni tevékenységeink hatását annak érdekében, hogy 5 év múlva maximalizálni tudjuk eredményeinket, szemben azokkal az egyesületekkel, amik 5-12 hónapos időtávon foglalkoznak csak kriptovalutákkal.

Felvetődik a kérdés a Bitcoin technológiájának a kockázatai miatt, hogy milyen biztonsági intézkedéseket terveztek eszközölni? Mivel a Bitcoin-tranzakciók teljes mértékben digitálisak, a biztonság rendkívül fontos.

Az első profi labdarúgó-csapatként elhivatottan állíthatom, hogy Bitcoin-csapatunk több éves tapasztalattal rendelkezik, amit különböző pénzintézetekben szereztünk. Számos, korábban már bevált gyakorlatot hoztunk a Botev-hez annak érdekében, hogy a biztonságot maximalizálni tudjuk. Ezeket a módszereket integráljuk pénzügyekkel kapcsolatos protokolljainkba és eljárásainkba.

Sokan azért kezdenek el foglalkozni a kriptovalutákkal, mert villámgyorsan lehet hatalmas pénzeket nyerni – és veszíteni – kereskedésükkel. Úgy gondolod, a klub pénzügyi helyzetén javíthat a Bitcoin? Nem tartotok a volatilitástól?

Megingathatatlan a meggyőződésünk, hogy a Bitcoin kulcsszerepet fog játszani minden labdarúgó-csapat és sportegyesület pénzügyi helyzetében világszerte. Valójában nemrég hoztuk létre vállalatunkat El Salvador-ban, kifejezetten abból a célból, hogy Bitcoin-t gyűjtsünk az első országban, mely elfogadta a Bitcoin-t hivatalos fizetőeszközként.

Annak ellenére, hogy a Bitcoin heti vagy havi szinten volatilis, többéves alapon ez a legjobb értékmegőrző eszköz az emberiség történetében. Egy sikeres futballklub évek alatt épül fel, és így a Bitcoin pénzügyi forrást jelenthet a klub növekedéséhez évtizedes távlatok alatt. Mi a Botev Plovdiv-nál egy hatalmas örökséget vettünk át. Tiszteletben kell tartanunk ezt az örökséget, és arra törekedni, hogy örökséget adjunk át egyesületünknek és iparágunknak egyaránt.

Végezetül, a bolgár labdarúgást az elmúlt évtizedben a Ludogorec Razgrad uralja. Hisztek abban, hogy a két csapat közti olló csökkenni tud majd a következő években, miután a legutóbbi kupadöntőben sikerült legyőzni őket? Reális cél lehet egy esetleges dobogó, vagy bajnoki cím?

Valóban a Ludogorec jelenleg a legjobb bolgár csapat. Időbe fog telni, hogy utolérjük őket, ugyanakkor nem félünk ettől a munkától. El kell fogadni, és időt fordítani arra, hogy a pályán lévő játékosaink és pályán kívüli szervezetünk magasabb szintre kerüljük. Meggyőződésem, hogy a kemény munka idővel kifizetődik, és csak idő kérdése, mikor leszünk ismét Bulgária bajnokai. Személyes célom pedig továbbra is bejutni a Bajnokok Ligájába, és legyőzni a Bayern München-t. A java még hátra van, lépésről lépésre haladunk.

Az alábbi interjúban George Manolov árulta el a bolgár labdarúgó-csapat, a Botev Plovdiv Bitcoin-stratégiáját és azt, hogyan integrálták a sportegyesület működésébe, és mit várnak tőle a jövőben. Amennyiben figyelemmel szeretnéd kísérni a csapat alakulását, azt megteheted a július 19-én rajtoló Parva Liga-ban.