Az intézményi befektetők hozzák a pénzeszsákot, de mi lesz ennek az ára?

A bitcoin mindenki számára lehetőséget nyújt, hogy a saját bankját működtesse. Totális kontrollt biztosít a pénzügyeink fölött és olyan piacokhoz tudunk vele hozzáférni, amik csak a kiváltságosoknak (értsd: vagyonosoknak) volt elérhető. Amikor arról beszélnek a kriptoközösségen belül, hogy olyan megoldásokat és üzletmeneteket kellene használni, ami a hagyományos pénzügyi szektorban bevett, az sokakat kényelmetlen helyzetbe hoz. Mert elvégre mi értelme van akkor a bitcoinnak, ha a privát kulcsaink az alapkezelők és a banki nagykutyák kezébe nyomjuk tudván, hogy ugyanezek az emberek jó tíz évvel ezelőtt tönkrevágták a pénzügyi rendszert?

A szabadság a választás lehetőségéről szól és ebbe beletartozik a pénzügyi szabadság is. Nem várható el olyanoktól, hogy egész nap egy altcoin pumpa reményében a kriptopénz piacok előtt üljenek, akiknek nincs meg a piaci háttértudásuk vagy kívül esik az érdeklődési körükön. Nincsenek meg a megfelelő eszközeik, szakértelmük, hogy olyan emberekkel versenyezzenek, akik a nap 24 órájában a pénzügyi piacokat szívják magukba.

A logikus megoldás az lenne, hogy a kriptovagyonukat olyanokra bízzák, akiknek megvannak az eszközeik, idejük és szakértelmük. Amit 2018-ban látunk, az a történelem egyik legnagyobb exodusa, ahol az öltönyös Wall Street farkasai otthagyva kényelmes állásaikat SHA256 bányászokra és kriptotőzsdékre konvertálják zsíros zöldhasú fizetéseiket.

Hogy mit is fog ez jelenteni a decentralizációra eszméjére, az még kérdéses. Két cég – Atlas Quantum és a Caspian – pontosan azon dolgozik, hogy az 1% kiváltságait megosszák a tömegekkel.

Mindkét cég intézményi befektetők kategóriába sorolható. Tapasztalatuk a hagyományos piaci kereskedési környezetben felmérhetetlen. Algoritmusokat használnak a piaci rések kihasználására. Ez persze nem jelenti azt, hogy a két cég egyforma. Az Atlas Quantum Közép- és Dél-Amerikára fókuszál és nem sokkal korábban kezdett el nyitni Európa felé. A Caspian inkább a megfelelő befektetői eszközök készítésében, míg az Atlas Quantum magára a befektetésekre koncentrál.

Ami viszont közös bennük, hogy mindkét cég egy, a kriptopénzek iránt komolyan érdeklődő nagyobb intézményi befektetői mozgalmat képviselnek. A koncepció valóban új. Gyakorlatilag minden egyes kriptopénzes cég ‘Rólunk’ oldalán találunk olyan személyeket, akik wall street-i tapasztalatokkal bírnak. Viszont az eszközök kifejlesztése és a kriptotőzsdei kereskedésre koncentráló csapatok száma lényegesen kisebb.

“Minden [a Caspian rendszere által gyűjtött információ] bekerül egy portfólió és kockázatkezelési rendszerbe. Azt jelenti, hogy valós időben tudod követni a profitot és a veszteséget, a teljesítmény mutatókat, továbbá stressz teszteket, elemzéseket stb. futtathatsz a portfólión.” Magyarázta David Wills, a Caspian társalapítója és COO-ja egy Consensus interjú során.

Ezek az eszközök az Excel táblázatokhoz, a közönséges mozgóátlagokhoz és Fibonacci chartokhoz képest fényévekkel előbbre vannak.

Minden kriptotradernek rendelkeznie kellene ilyen eszközökkel. Az ötlet, hogy mások is profitálhatnak ilyen típusú fejlett befektetési eszközök használata révén a bitcoin kereskedés gyümölcseiből az, ami megkülönböztetheti a kriptogazdaságot a hagyományos piacoktól, ahol ténylegesen csak a kiváltságosok férhetnek hozzá ilyen eszközökhöz.

A kriptopénz piacok dinamikus fejlődése számos magas profilú átverésre ad lehetőséget. De ez jellemzi a hagyományos pénzpiacokat is. Nagyon ritka, hogy egy wall street-i Ponzi-séma kárvallottja valaha is viszontlátja befektetését. Ha szerencsések, talán visszakapják egy töredékét. A Bernie Madoff ügy során 11 milliárd dollárt szereztek vissza a hatóságok, de 9 milliárd dollárnak lába kelt.

A Madoff-ügyet a média úgy tálalta, mint siker, mert általában nulla a kártérített befektetők száma az ilyen magas profilú Ponzi-sémák esetében (lásd a Questor-ügyet). A Madoff-séma olyan kiterjedt és sikeres volt, hogy egyszerűen kellett valamit találni. Senki se tudott volna egymaga ekkora ellopott összeget eltapsolni. És azok a cégek, amelyek állítólag profitáltak a sémából, mint a JPMorgan is, rá lettek kényszerítve, hogy beszálljanak a befektetők kártérítésébe.

Ezzel az apró kis történettel a fejünkben érdemes nagyon alaposan meggondolni, hogy másra bízzuk a bitcoinjaink fialtatását.

Tény, hogy egyes embereknek szüksége van menedzserre a pénzügyeik intézéséhez. A befektetés és a pénz fialtatása a megtakarítás egy bizonyos formája. A bitcoin árfolyam rekordjaival nem rossz ötlet, ha egyszerűen csak tartjuk mindaddig, amíg nem látjuk biztosítottnak a nyugdíjas éveink. De az emberek általában nem elégednek meg ennyivel és maximalizálni szeretnék a nyereségüket. Ez a bitcoint arra fogja kényszeríteni, hogy maximalizálja az árát egy napon (mialatt alapvetően deflációs természetű eszköz) még nehezebbé téve az átlagemberek számára, hogy pénz csináljanak az egyre kisebb árfolyam ingadozásokból.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

Itt jönnek a képbe a szakemberek az eszközeikkel, tapasztalatukkal és kapcsolataikkal. Az ICO-kba fektetők már rendelkezhetnek némi tapasztalattal e téren, ahol a befektetők szindikátusokba tömörülve kényszerítik ki a legjobb token vételi árat a privát és előértékesítések során.

Egy hétköznapi ember számára a pénzbefektetés nehéznek tűnhet. A kriptopénzek mindenki számára egyenlő esélyt kínálnak, de nem mindenki ismeri a piacot annyira, hogy józan befektetési döntéseket tudjon hozni. Ez vezetett el az intézményi befektetők megjelenéséhez és térnyeréséhez. Atlas Quantum állítása szerint 150 ezer ügyféllel rendelkezik. Még ha a szám egy kissé túlzó is, nyilvánvaló, hogy van piaci igény a cég szolgáltatásaira.

Az Egyesült Államokban kizárólag a szabályozó szervek állják útjukat ezeknek a vállalatoknak, hogy felugorjanak a kriptopénz vagonra. Ez egyben negatív hatással van az Egyesült Államok innovatív pénzügyi piacára és a pénzügyi szabadságára is. Az Egyesült Államokban ahhoz, hogy valaki akkreditált befektetővé váljon, többet kell keresni mint 200 000$ évente, vagy rendelkezni kell 1 millió dolláros megtakarítással. Ez a pénzügyi fal, ami megkülönbözteti a hétköznapi embereket attól, hogy a nagyjátékosok asztalainál játszhassanak és tartja totális kontroll alatt Amerika pénzügyi befektetési szektorát nagyon kevesek kezében koncentrálva a vagyont.

Persze nem mindenhol eszik ilyen forrón a kását. A bitcoin globális, szinte díjmentes, osztható karakterisztikája a világ számos pontján élők milliót, beleértve Magyarországot is, tesz befektetővé bárkit korlátok és megfelelési követelmények nélkül.

A fent említett második generációs befektetői vállalatok drasztikusan át fogják alakítani a bitcoin és a hétköznapi emberek kapcsolatát még akkor is, ha az első generációs befektetőket és hodlereket ez nem befolyásolja különösebben. A nagymamák többségének gőze sincs hogyan használja a privát kulcsát, vagy hogyan hajtson végre egy atomic swapot, vagy hogyan helyezzen el letétet egy váltón, vegyen kriptopénzt és kövesse a mozgóátlagot.

Ez azt jelenti, ahhoz, hogy a nagymamák is bitcoinnal rendelkezzenek, hogy 10 millió kriptotulajdonos legyen Magyarországon, szükség lesz ezekre a szakértőkre. A kérdés az, hogy milyen áron.

A cikket a CoinJournal bejegyzése ihlette: https://coinjournal.net/institutional-investors-will-bring-mainstream-money-but-at-what-price/

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.