IOTA – az egyik ígéretes kripto, amiért mindenki rajong most

Az IOTA az egyik legígéretesebb kriptopénz a piacon, mely iránt az utóbbi egykét hétben igen csak megnőtt a kereslet a piacon.

Pozitív hír nyomta fel az árfolyamot

A múlt héten robbant be a hír, hogy a Microsoft és a Samsung együttműködési megállapodást köt egy IoT platform létrehozása kapcsán.

IOTA árfolyam

A hír az eddig $1 dollár körül mozgó IOTA árfolyamát 4,5 szeresére növelte, sőt a mindenkori rekord $5,55 dollárnál állt be múlt hét szerdán. Ezzel együtt a piaci kapitalizáció tekintetében is számos helyet ugrott előre az IOTA a listán. Jelenleg a negyedik legnagyobb kapitalizációval rendelkező kriptopénz a MIOTA ticker alatt futó altcoin.

Miben más az IOTA a többi altcointól?

Ahhoz, hogy megértsük a jelenlegi növekedést és a pozitív hír kapcsolatát, érdemes az IOTA technológiai hátterét megnézni. Az egyik legnagyobb félreértés az IOTA kapcsán, hogy emögött az altcoin mögött is a hagyományos értelemben vett blokklánc technológia áll. Valójában azonban, nem blokkokból épül fel az IOTA hálózata, hanem egy úgy nevezett irányított körmentes gráfból (directed acyclic graph, DAG).

IOTA hasznossága
IOTA hasznosság

Anélkül, hogy a matematikai háttérbe túlzottan belemerülnénk, annyit fontos megjegyezni, hogy ezáltal egy blokk nélküli megosztott főkönyvi rendszer jön létre, mely nem igényel akkora hardver erőforrást, mint a legtöbb kriptopénz esetében a bányászat. Emellett pedig ami még fontosabb, hogy lehetővé teszi a tranzakciókat költségek nélkül közvetítsék a hálózaton.

Mikro-tranzakciók és az IoT

A tranzakciós költségek eltörlésével a mikrotranzakciók sokkal inkább kivitelezhetőek, mely a bitcoin eredeti ötlete is volt egyben. A mikrotranzakciók pedig az IoT világába a tökéletesen beilleszkednek. Az IoT – internet of things, magyarul talán okos eszközöknek lehet fordítani – olyan mindennapos eszközök, melyeket az internet segítségével össze lehet kötni és irányítani.

A jelenlegi árfolyam emelkedés mögött tehát az áll, hogy egy olyan adatpiac jöhet létre a nagy techipari óriások támogatásával, mely révén rengeteg okos eszköz kommunikálhat és kereskedhet egymással az IOTA rendszerén keresztül. Amely adatot az egyik eszköz összegyűjt, a másik eszköz felhasznál ugyanis.

Például egy okos autó összegyűjtheti az autó működésekor mért számszerűsíthető adatokat és eladhatja később ezt az információt az autógyártó vállalatoknak, aki ezt fel tudják használni akár valós időben a gyártási folyamatok további optimalizálására.

A kriptovilágon kívül más is lát potenciált a technológiában. Több, mint húsz technológiai multicég, többek közt a Microsoft, a Bosch, a Samsung, a Fujitsu, a Cisco, az Orange és nem meglepő módon egy autó gyártó, a Daimler is részt vesz a projektben. A csoport célja, hogy minden cég más oldalról közelíti meg az adat alapú piac működését. Bár maga a program még kezdeti stádiumban van, mindenképpen ígéretesnek ígérkezik a MIOTA árfolyamra és a mögötte álló cégre nézve.

IOTA elérhető a Bitfinex és Binance kriptotőzsdéken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.