Az IOTA elindítja új testnetét, üdvözöljük Proof-of-Stake korszakban

A szebb napokat is megélt IOTA 2017 óta a kriptopiac szerves részét képezi, azonban az elmúlt évek nem igazán az Internet of Things ökoszisztémáról szóltak. A mikrotranzakciók futtatására alkalmas decentralizált hálózat most végleg szakít centralizált jellegével, és a többi újhullámos kriptovalutához hasonlóan bevezeti az olyan alapvető értékeket, mint a skálázhatóság, a biztonság és a környezetvédelem.

Az IOTA bejelentette legújabb testnetét, mely az IOTA 2.0 előszobája lesz. A testnet célja pedig egyértelműen szakítani a régimódi, lassú, környezetterhelő Proof-of-Work mechanizmussal és üdvözölni a Proof-of-Stake konszenzusmechanizmust.

A dolgok internete, az IOTA története

Az IOTA-t már az előző bikapiacon is sötét lóként jellemeztük a 100 legnagyobb kriptovaluta között. A projekt 2017-ben indult el az első DAG-alapú kriptovalutaként, melynek célja egy gyors és skálázható, centralizált és ingyenes adatáramoltatásra épülő rendszer létrehozása. Ennek hála, az IOTA-n nincs szükség bányászokra és validátorokba, a biztonságot a centralizált jelleg adja, mely biztosítja többek között a wifik és okoseszközök közötti tranzakciók létrejöttét. Az IOTA információcserékből másodpercenként ezret képes teljesíteni, emiatt pedig olyan partnerek álltak be kezdetben a projekt mögé, mint a Dell, a Jaguar vagy a T-Mobile.

Itt a forradalmi váltás, jön az IOTA 2.0

Az Internet of Things, vagyis a dolgok internetének blokklánc ökoszisztémája bejelentette, hogy elindítja IOTA 2.0 névre hallgató teszthálózatát, mely javítani fogja az ökoszisztéma skálázhatósági problémáit és kiemelt figyelmet fordít a biztonság növelésére is. Az IOTA új nyilvános teszthálózata szakít a korábbi Proof-of-Work konszenzusmechanizmussal is és bevezeti a Proof-of-Stake metódust annak érdekében, hogy csökkentse a környezetterhelést és energiafogyasztást. Ennek köszönhetően a projekt célja olyan vállalatok bevonzása, melyek a „zöld megoldásokban” hisznek és azokra törekednek.

Az új teszthálózat megszüntette azt a központi entitást, mely korábban a konszenzust kezelte a hálózatban, célja pedig a „valódi decentralizáció” biztosítása.

„Az új konszenzusmechanizmus célja, hogy javítsa a hálózat biztoságát, ellenállóbbá téve azt a támadásokkal és hibalehetőségekkel szemben. Ez kulcsfontosságú a bizalom elnyeréséhez és az olyan szektorokban való elterjedéshez, mint a pénzügy, az egészségügy és az intelligens városok, ahol a biztonság az első” – áll az IOTA közleményében

A közösségi médiában a fejlesztők azt nyilatkozták, hogy az IOTA új teszthálózata egy jelentős mérföldkő, ugyanakkor az új testneten történő fejlesztés nem teremt valós értéket és előfordulhat a hálózat kimaradása, újraindulása is. Türelmi időt kértek mindenkitől. Egyes fejlesztők azt is hozzátették, hogy ezzel a lépéssel az IOTA közel áll ahhoz, hogy a blokklánc trilemma, vagyis a skálázhatóság, biztonság és hatékonyság problémáját egyidejűleg oldja meg.

Jövőkép az IOTA számára

2017-ben az IOTA a hatodik, 2021-ben pedig a huszonötödik legnagyobb kriptovaluta volt, piaci kapitalizációja a csúcsok csúcsán elérte a 13 milliárd dollárt is. Jelenleg a projekt nem szerepel a száz legnagyobb kriptovaluta között sem. Az IOTA árfolyama a cikk írásakor 0,215 dollár, piaci kapitalizációja pedig 700 millió dollár körül ingadozik. A hír hatására az IOTA árfolyama 6,5%-ot emelkedett, ugyanakkor ebben közrejátszik a teljes kriptopiac felfutása is, mely a kedvező inflációs jelentésnek hála 5,75%-os volt.

Az IOTA grafikonja 2017 óta, forrás: CoinMarketCap

Habár sem piaci kapitalizációban, sem kereskedési volumenben nincs már ott az IOTA az élmezőnyben, egyes fejlesztők bíznak abban, hogy a projekt át fogja lépni hamarosan az egymilliárd dolláros értéket és újra a 100 legnagyobb kriptovaluta között fogják számontartani. A legelvakultabb fejlesztők szerint az IOTA kihívások elé fogja állítani az Ethereum 2.0-t is.