Irán lehet az első, amely rákényszerül a bitcoin használatára

A bitcoin jelentősége, mint határok nélküli és semleges fizetőeszköz egyre nyilvánvalóbb akkor, mikor az Egyesült Államok mindent megtesz, hogy pénzügyileg padlóra küldje Iránt a bankszámlái befagyasztásával.

A bankszámlán lévő pénz nem a Miénk

Kedden, az amerikai nagykövet Richard Grenell kijelentette, az Egyesült Államok fölöttébb “aggódik” az Irán által tervezett 300 millió eurós lehívás kapcsán, amit egy német bankszámlán vezet – jelentette a Reuters hírügynökség. “Arra bátorítjuk a német kormány legmagasabb szintjét, hogy avatkozzon be és állítsa le a tervet.”

Úgy tűnik Irán kezdi érezni a szankciókat, amit az USA azután léptetett újra életbe, hogy Trump felmondta a 2015-ös nukleáris megállapodást. Viszont ahogy Trump elnök fokozza a Teheránra gyakorolt nyomást, úgy fordul Irán lakossága egyre nagyobb ütemben a bitcoin és a kriptopénzek felé.

A Bitcoin hálózatnak lényegtelen honnan jössz vagy hogy miért utalsz bitcoint. A pénz semleges formája, amely mindenki számára egyenlő esélyeket kínál a tranzaktálásra. A privát kulcs segítségével pedig mindenki totális kontrollal rendelkezik a bitcoinjai fölött.

A Weiss Cryptocurrency Ratings elemzője, Juan Villaverde szerint ez a fő ok, hogy egyre többen fordulnak a kriptopénzek felé:

A múltban, amikor a korrupt kormányok leértékelték a fizetőeszközeiket vagy elkobozták az állampolgárok tulajdonait, a befektetők az amerikai dollárba vagy az aranyba menekültek. […] Napjainkban sokan kriptopénzekbe menekítik megtakarításaikat, ahol pénzük egy olyan globális elosztott főkönyvben van rögzítve, amelyet egyetlen központi bank vagy kormány sem tud ellenőrizni.

A bankszámlánk egyenlegén feltüntetett számok ezzel szemben csak egy illúziót táplálnak és valójában a pénz a bank központi szerverén ül. Nem csak képesek korlátozni, de egyben bárkinek befagyaszthatja a fiókját, és a pénz, amiről mindenki meg volt győződve, hogy az övé – Irán esetében egyaránt – ki fog derülni, hogy csak egy üres szám egy központi számítógépen.

Iráni lakosság az USA és Irán kormánya ellen

A fent említett előnyök ellenére Irán kormánya nem repdes a bitcointól. Áprilisban az iráni bankoknak megtiltották a pénzügyi ügyleteket a helyi bitcoin váltókkal mert felröppent egy nemzeti kriptopénz híre.

Az eToro vezető elemzője Mati Greenspan szerint viszont a kriptopénzek akkor fognak kiteljesedni, mikor a kormány szankciókat és tőkekontrollt vezet be. Szerinte:

[Az iráni szankciók) másodlagos piacot teremtenek a kriptopénzeknek a gazdaságon belül, amely – általában – nagyon magas extra vásárlói költségeket vetít előre egy eszköz árában a világ más pontjaihoz képest …Azaz lesz olyan hely, ahol peer-to-peer kereskedés formájában [fog gazdát cserélni a bitcoin]. Nincs szükség váltókra. Nyilvánvaló, hogy sokkal könnyebb, ha van helyi váltó, amely elfogad hitelkártyákat vagy banki átutalást, de ha ez az infrastruktúra nincs jelen, attól még továbbra is lehet kereskedni vele.

A Localbitcoins peer-to-peer váltó adatai alapján Iránban a bitcoin kereskedési volumen emelkedése egybe esik a gazdasági bizonytalanságok periódusaival.

A legnagyobb kereskedési volumen a globális bitcoin ralit megelőzően december elején kezdődött és január közepéig tartott, majd a második nagy emelkedés az idei év májusában indult, mikor felröppent az USA kivonulása az atompaktumból és országszerte tüntetések voltak.

Itt jegyeznénk meg mellékesen, hogy Magyarországon is rekord közeli volument mutat a bitcoin p2p kereskedelem a Localbitcoins adatai szerint:

Anyagi biztonság 2.0?

A kínaiak jó 1000 évvel ezelőtt feltalálták a puskaport, de csak a 19. század közepén kezdték el használni, mikor az európai imperializmus és gyarmatosítás fénykorában az országuk is martalékká vált. Ahogy a történelem során gyakran kiderült, vagy elfogadsz egy új technológiát és használod, vagy egy olyan ország martalékává válsz, amely már használja a technológiát.

Egyes iráni vezetők már nyíltan beszélnek egy hivatalos nemzeti kriptopénzről, hogy kiváltsák a hagyományos fizetési rendszereket, mint a SWIFT is és kijátsszák a nemzetközi szankciókat.

A nemzeti kriptopénz ötlete viszont sok sebből vérzik. Egyrészt nem határok nélküli és ami még nyilvánvalóbb: nem semleges. Még ha az iráni kriptopénz projektből lesz is valami – hasonlóan a venezuelai petro coinhoz – nagyon nehéz lesz elérni, hogy más államok is elfogadják azt, erről az Egyesült Államok gondoskodni fog.

Ezért a végkövetkeztetés az iráni döntéshozók részéről könnyen lehet az, hogy egy határok nélküli, semleges kriptopénz lehet az egyetlen megoldás az USA és szövetségesei által hozott szankciók enyhítésére.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!