Mi lesz veled, petro?

A venezuelai petro a napokban került először értékesítésre. Sok szó esik a sajtóban róla, és a nyilatkozatadási szenvedély sem csitul a Twitteren. Az viszont még nem világos, pontosan kik, milyen technológiákkal állítják elő az új kriptopénzt.

A konzultációra az Aerotrading Ltd.-t kérték fel, és ha mást nem már jópár fotót készítettek Nicolas Maduroval, a jelenlegi köztársasági elnökkel.

Az Aerotradingről nem sokat lehet tudni, legalább is weboldaluk és Twitter üzenőfaluk majdnem teljesen üres.

A venezuelai illetékesek decemberben nyilatkoztak projektjük indulásáról. Sajnos a felvetődő kérdéseket nem válaszolták meg, minden zavaros. A jelenlegi vásárlói kéziköny szerint, amely szintén eléggé rövidke, a valuta NEM kriptopénz technológiáján alapul majd. Előzőleg Ethereumot emlegettek.

A NEM Alapítvány biztosan nem vesz rész közvetlenül a kiadásban, de azt nem akadályozzák, ha az ő blokkláncukat alkalmazzák valamely projektben. Az alapítvány nyílt forráskódú projekteket támogat, a technológia egyéneknek és vállalatoknak is elérhető, továbbá tartózkodnak mindenféle politikai állásfoglalástól.

Venezuelai petro lenne a pénzügyi válság megoldásának kulcsa?

Nagyon nehezen értelmezhető ez a venezuelai kriptokibocsátás.

Elsősorban miért venne részt az állam komolyabban valutakibocsátásban, amikor a saját fiat valutájával is gondok vannak. Az infláció hatalmas az országban, annak ellenére, hogy hatalmas olajkincsekkel és más erőforrásokkal rendelkeznek, ezek kezelése nagyon nem megy a vezetésnek. Illetve az is előfordulhat, hogy az ügyletek a tervek szerint folynak, és a gyűjtött vagyonból az állampolgárok semmit sem látnak.

Az is szöget üt a fejekbe, hogy a kriptovalutákat elméletileg nem a központi bank ellenőrzi, de emlegették, hogy a petro értékét a természeti kincsek egységeihez kötik.

Végül is stílszerű lenne ez, mivel a kriptovaluták mellett az olaj és aranypiac tőzsdei mozgásai a legveszettebbek, nem sok biztonságot nyújt, ha ezek valamelyikéhez kötik az árakat. Végül is ki fogja kikényszeríteni az árarányt, pláne globális szinten? Egyáltalán kinek szánják ezt az állami kriptovalutát? Külföld, belföld?

Állítólag adókat lehet majd fizetni vele, és állami tőzsdéken is kereskedni. Mondani sem kell, hogy a kormányzó pártok lelkesednek a kibocsátásért, az ellenzékiek rühellik, míg az országban is megtalálható kriptóval foglalkozó személyek szeretnék, ha az ügy működne, de kevés a bizodalmuk.

A pre-sale állítólag 735 millió dollárt hozott a konyhára. Azt nem közölték pontosan kik is vásároltak, de arról szó volt, hogy az összmennyiség 35-40 százalékát privát aukción adják el.

Kevés, egymásnak ellentmondó információ, „érdekes” háttér, az egész ügy nagyon hasonlít a már látott ill-a-berek ICO-kra. Jó lenne, ha működne, mert forradalmi, sőt bolivári lenne, ha egy ország teljes mellszélességgel támogatna egy kriptovalutát.

Egyenlőre csak a fejfájás látszik, amelyet egy ilyen befektetés okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.