Irán digitális valutája két hónapon belül bevezetésre kerül

Az Iráni Iszlám Köztársaság már gőzerővel dolgozik új digitális valutája, az úgynevezett „kriptó rial” forgalomba hozásán. A monetáris hatóság reményei szerint a következő két hónapban elindul a projekt kísérleti szakasza.

Ali Saleh Abadi, az Iráni Központi Bank (Central Bank of the Islamic Republic of Iran, CBI) kormányzója szerint augusztus 23-tól az iráni hatóságok prioritásukként kezelik a digitális valuta bevezetését. Kihangsúlyozta, hogy a pénznem különbözni fog a globális kriptovalutáktól, és kizárólag arra lett tervezve, hogy az „helyettesítse az emberek tulajdonában álló bankjegyeket”. A kísérleti projekt kezdetben csak az ország egyik régiójában lesz jelen, később ugyanakkor a kriptó rial az Iszlám Köztársaság egész területén bevezetésre kerül.

A CBI áprilisban jelentette be a központi banki digitális valuta (CBDC) közelgő bevezetését, miután tájékoztatta az iráni bankokat és hitelintézeteket a projektet érintő szabályozásról. A valuta kizárólagos kibocsátója a monetáris hatóság lesz, és elviekben meg fogják határozni a maximális készletszámát. A korábbi jelentések szerint a pénznem elosztott főkönyvi rendszeren alapul majd (amelyet a pénzügyi intézmények fognak fenntartani), és támogatni fogja az okos szerződéseket. Az új iráni valuta kizárólag az országon belüli tranzakciók lebonyolítására lesz elérhető.

A központi bank feladata lesz a valuta pénzügyi és gazdasági hatásainak figyelemmel kísérése, és annak biztosítása, hogy az ne legyen negatív hatással a helyi monetáris politikára. A CBI ragaszkodott ahhoz is, hogy az államilag kibocsátott pénznem támogatni fogja a kriptovaluták jelenlétét az országban.