Irán 2023-ban 2,8 milliárd dollár értékű olajat szállított Washington orra alatt

Irán 2023-ban 2,8 milliárd dollárnyi olajat tudott szállítani a vásárlóknak egy amerikai székhelyű cég biztosításával, annak ellenére, hogy az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezetett be az iráni olajeladásokra. Derült ki a The New York Times (NYT) vizsgálatából.

Az olajat 27 tartályhajó fedélzetén szállították, a New York-i székhelyű American Club által kötött felelősségbiztosítással. A tartályhajóknak általában felelősségbiztosítással kell rendelkezniük ahhoz, hogy nemzetközi kikötőkbe léphessenek. Ami azt jelenti, hogy az amerikai pénzügyminisztérium megakadályozhatta volna az olaj értékesítését azzal, hogy követeli az American Clubtól a tartályhajók biztosításának visszavonását.

A szankciók kijátszása

A NYT szerint a 27 tartályhajó legalább 59 szállítmányt vitt 2023-ban. A pénzügyminisztérium nem válaszolt a lap kérdésére, hogy tudott-e arról, hogy a hajók iráni olajat szállítottak, miközben az American Club biztosította őket.

A szállítmányok azonosításához a NYT a TankerTrackers.com, a SynMax és a Pole Star által szolgáltatott nyomon követési adatokra támaszkodott.

A vizsgálat kimutatta, hogy a tartályhajók olyan tevékenységet folytattak, amely arra utal, hogy az amerikai szankciók kijátszásában vesznek részt. A hajók fedőcégek tulajdonában vannak, idősebbek, mint az átlagos tankhajók, és “spoofingot” használnak tartózkodási helyük eltitkolására.

A vizsgálatra reagálva Daniel Tadros, az American Club vezérigazgatója elmondta, hogy a biztosító számára nehéz megállapítani, hogy egy tartályhajó iráni olajat szállít-e. Valamint, hogy az amerikai kormánynak jelentősebb szerepet kellene játszania a szankciókat esetleg sértő tevékenységek kivizsgálásában.

Lehetetlen, hogy nap mint nap pontosan tudjuk, hogy minden hajó mit csinál, hová tart, mit szállít, kik a tulajdonosai. Szeretném azt hinni, hogy a kormányok sokkal több képességgel, munkaerővel és erőforrással rendelkeznek ahhoz, hogy ezt nyomon követhessék.

– mondta Tedros.

Mindenki hárít

Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője nyilatkozatban közölte:

A pénzügyminisztérium továbbra is arra összpontosít, hogy Irán tiltott finanszírozási forrásait célba vegye, beleértve az adóelkerülési hálózatok leleplezését és a több milliárd dolláros bevételek megszakítását.

Az amerikai törvényhozók bírálták a Fehér Ház tisztviselőit, amiért nem sikerült megfékezniük az iráni olajeladásokat és amiért a nyári fogolycsere részeként több milliárd dollárnyi lefoglalt iráni olajbevételt szabadítottak fel.

A republikánus törvényhozók azt állítják, hogy Irán a felszabadult olajeladásokból származó pénzeszközöket a “terrorizmus” támogatására használta fel.

Közben tekintsük át Biden szankciós politikájának más közelmúltbeli példáit és a végrehajtásra való képtelenségét:

Egy amerikai finomító 10 000 hordó orosz olajat importált a bahamai tárolóterminálok keverési kiskapuin keresztül.

A novemberben a Delaware állambeli Wilmingtonba szállított nyersolaj nem sértette az amerikai szankciókat, mivel Oroszországból a Bahamákra exportálták 2022. március 8-a előtt, amikor a szankciók életbe léptek  Ezt követően más olajjal keverték össze, mielőtt az Egyesült Államokba importálták volna

– mondta Morgan Butterfield, az Energia Információs Hivatal szóvivője.

Irán alapvető támogatást nyújt különböző fegyveres csoportoknak Nyugat-Ázsiában, amelyeket együttesen az Ellenállás tengelye néven ismerünk. Többek között Irakban, Libanonban, Gázában és Jemenben. Ezek a csoportok elkötelezettek amellett, hogy véget vessenek Izrael gázai népirtásának, Szíria amerikai megszállásának és az amerikai csapatok iraki jelenlétének.

“Ez nagyon aggasztó” – mondta Maggie Hassan New Hampshire-i demokrata szenátor, aki törvényjavaslatot nyújtott be a szankciók végrehajtásának megerősítésére.

Az Egyesült Államoknak minden rendelkezésére álló eszközt be kell vetnie, hogy azonosítsa, megállítsa és szankcionálja ezeket a rossz szereplőket.

– mondta.

Ezek az új leleplezések rávilágítanak a tétre.