Irán szerint Izrael az ENSZ megfigyelő kameráit használva kémkedik utánuk

Irán hivatalnokai kemény fába vágták a fejszéjüket, ugyanis komoly nyomozásban kell részt venniük. Mivelhogy azt gyanítják, hogy a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökség (IAEA – International Atomic Energy Agency) nukleáris berendezések megfigyelésére telepített kameráit manipulálták. Állításuk szerint emögött pedig Izrael titkosszolgálata áll, akik így akarnak kémkedni s később rajtaütéseket kivitelezni ezeken a szigorúan őrzött helyeken. 

Irán és Izrael kapcsolata eddig sem volt túl rózsás, de szituáció az idő előrehaladtával egyre csak romlik. Sokan egy nyílt izraeli-irán háború megvalósulásától tartanak, hisz a két ország konfontrálódása hosszú időkre nyúlik vissza. Nem olyan rég, 2021 áprilisában, felröppent a hír, miszerint egy iráni hadihajó elsüllyesztéséért Izrael vonható felelősségre. A feltételezés ugyan nem szolgál sziklaszilárd tényként, mindenesetre nem segített a felek viszontagságos viszonyán.

Irán a napokban Mohsen Baharvand személyében diplomáciai küldöttet indított útnak az Egyesült Királyságba. Ott Baharvand a pénteki nap folyamán, vagyis december 10-én, ismertette a vádakat az IAEA-vel és az ügy hivatalos kivizsgálását is kérte. Emellett, az irániak tudatták az ENSZ-szel, hogy az ország biztonsági szervei előzetesen már saját kezükbe vették az irányítást és átvizsgálták a NAÜ kameráit.

„Izrael szabotázst követett el az iráni állam ellen s több megfigyelő kamerát is megrongáltak. Ezt pedig mihamarabb orvosolni kell”, nyilatkozta a követ.

Az ENSZ nukleáris fegyverek felügyeletéért felelős szervezete ellentmondást nem tűrő módon tagadta, hogy az eset megtörtént volna. Az iráni államigazgatás azonban kétségbe vonja ezt a kijelentést s úgy véli, hogy az izraeliek már több hónapja szaglásznak utánuk. A Karadzs városában működő Iran Centrifuge Technology Company épülete júniusban egy dróntámadás áldozatául esett, amelyet szintén Izrael számlájára írtak.

Irán Izrael megfigyelő kamera

Továbbá, Irán eltávolította a meghibásodott kamerákat és a NAÜ kérésének ellenére sem hajlandó megjavítani, illetve visszaszerelni azokat a kijelölt helyükre. Értelemszerűen ez nem nyerte el az illetékes hatóságok tetszését s más országok, leginkább Amerika, megkérdőjelezte az ország megbízhatóságát.

Igaznak bizonyulnak Irán aggályai?

Mindeközben, fokozva az iráni kormány aggodalmát, a New York Times felfedte olvasói számára, hogy Izrael tárgyalásokat folytat Amerikával az iráni nukleáris létesítmények megtámadásáról. Úgy sejtik, hogy a Fehér Ház zöld utat adott a támadásoknak.

Azonban, ha hihetünk a titkos forrásoknak, az amerikai kormány szerint az izraeliek kamera-szabotáló patáliája könnyen visszavetheti az akció sikerességét. Ugyanis ezzel csak arra ösztönözhetik az irániakat, hogy megerősítsék és sokkal modernebb berendezésekkel lássák el a szóban forgó intézményeket.