Iszlám Államot kriptóval támogató csoportot füleltek le Európában

A spanyol rendőrség közleménye szerint a december 16-ai hétvégén a rendőrök lefüleltek egy olyan, Iszlám Államhoz köthető hálózatot, amelyet bűncselekményekből finanszíroztak szerte Európában. Több mint két éven keresztül zajló nyomozás eredményeként tartóztattak le öt, állítólagosan az Iszlám Államot támogató személyt.

Az ISIS nem tűnt el, sőt..

A gyanú szerint a csoport két terrortámadást tervezett végrehajtani és Európa-szerte dzsihadista harcosokat finanszíroztak kriptóval. A kriptót Európa-szerte végrehajtott bűncselekményekből szerezték. A rendőrség 200 ezer euró értékű kriptót is lefoglalt a rajtaütés során. Az egyik letartóztatott személy állítólag néhány hónapja csatlakozott a csoporthoz és nagyon közel állt hozzá, hogy támadást hajtson végre valahol. Az otthonaik átkutatása során pisztolyba való lőszereket és egy fejszét is találtak. Sőt, propaganda-anyagokra és leírásokra is bukkantak, amelyek robbanószerek előállítására tartalmaztak utasításokat.

A történt akkor kezdődött évekkel ezelőtt, amikor a rendőrség tudomására jutott, hogy egy Spanyolországban élő személy együttműködik egy olyan dzsihadistával, aki Franciaországban akart terrortámadást végrehajtani. Ekkor indult egy közös munka Svájc, Spanyolország és Franciaország rendőrségei között. Ennek eredménye a mostani letartóztatási sorozat is. Mert az elsőként felfedezett két személyről kiderült, hogy egy, három kontinensen átívelő ISIS hálózat részei. A spanyol hatóságok a nyomozati munka során 10 ország hatóságaival is együttműködtek, mire eljutottak a mostani konkluzióig. Jobb tehát tudatosítani, hogy ugyan az Iszlám Államot sikerült legyőzni Szíriában és Irakban is, de a csoport egyáltalán nem szűnt meg létezni.