Itt a járvány első fekete báránya: Svédország nem rendel el karantént

Megállíthatatlanul terjed a koronavírus járvány. Az országok kormányai sorra rendelik el a karantént. Valahol részleges lezárások vannak, máshol már kijárási tilalom. Van viszont egy ország, amely egészen sajátos módon kezeli a helyzetet: Svédország.  

Kínában már kezd visszatérni az élet a nagyvárosokba. Múlt héten már a járvány által leginkább veszélyeztetett tartományban Hupejben is feloldották a karantént. Ismét benépesednek az utcák, kinyitnak az üzletek, beindul a gyártás, míg Európában és az Egyesült Államokban részleges vagy teljes lezárásokat rendelnek el az államok. Az intézkedéseknek sokan örülnek, mások bosszankodnak, hiszen ennek a leállásnak nagyon súlyos gazdasági következményei lesznek. Van azonban egy európai ország, amely kissé eltérő módon akarja átvészelni ezt a nyomasztó időszakot. Svédország ugyanis nem tesz konkrétan semmit. Karantén, riogatás, pánikkeltő sajtótájékoztatók nélkül próbál felülkerekedni a víruson.

A fekete bárány

Mi, akik felnőttek vagyunk, felnőtteknek is kell lennünk. Ne terjessz pánikot vagy pletykákat”, kérte a lakosságot Stefan Löfven miniszterelnök egy televíziós beszédében a múlt hétvégén. “Senki sem marad egyedül ebben a válságban, de mindenkire nagy felelősség hárul”, tette hozzá.

Bár az ország vasárnaptól kezdve 50 főre korlátozza az összejöveteleken résztvevők számát, a kormány többnyire az állampolgáraira hagyja a döntés jogát. A felnőtt embereket valóban felelősségteljes felnőttként kezeli, akik képesek megérteni a helyzet súlyát. Nem ír elő szigorú szabályokat, hanem csak ajánlásokat tesz. Nem állít katonákat minden utcasarokra, hanem rábízza a döntést a társadalomra, amely ha szükséges elszigeteli magát. Stockholmban már a lakosság fele távmunkában otthonról dolgozik. A forgalom jóval kisebb a megszokottnál. A helyi tömegközlekedési vállalat szerint a múlt héten 50%-kal kevesebb kocsit indítottak a metrón és a vasúton, mivel drasztikusan csökkent az ingázók száma.

Egy államilag finanszírozott vállalat szerint, amely globális üzleti kapcsolatok fejlesztéséért felelő, a főváros legnagyobb cégeinél 90%-ra nőtt az években a ‘számítógépes’ munkaerő aránya, így a dolgozók nagy részének nem okoz problémát a rugalmas munkavégzés. Ebben a kritikus helyzetben ugyanis sokkal könnyebb a távmunkára való átállás, ha a vállalat és munkavállalói már korábban is nyitottak voltak a technológiai innovációkra és kihasználták a mai modern eszközök nyújtotta lehetőségeket.

Svédországban a kulcsszó tehát az önfelelősségvállalás. Az állam hisz a polgáraiban és azok felelősségteljes döntéseiben. A közegészségügyi hatóságok és a politikusok továbbra is abban reménykednek, hogy drákói szigor nélkül a társadalom együttműködésével (kriptóban konszenzus) lelassíthatják a vírus terjedését. Egyes jelentések szerint a kormány iránymutatásai mindössze annyit javasolnak az embereknek, hogy maradjanak otthon, ha betegek vagy idősek. Mossanak gyakran kezet és kerüljék el a tömegközlekedési eszközöket, amikor csak lehet.

Mint mond a statisztika?

Mindeddig az országban 4435 esetet dokumentáltak és 180 haláleset történt.

Több jelentés is készült arról, hogy a demográfia, a családmodell fontos tényezők lehetnek a fertőzöttek és elhunytak számát illetően. Míg a mediterrán országokban, így Olaszországban és Spanyolországban több generáció él együtt, addig a svéd háztartások több mint fele egy személyből áll, ami csökkenti a vírus családon belüli terjedésének kockázatát.

A svéd hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy az emberek bezárása fizikailag és mentálisan is egészségtelen. Főleg olyanok esetében súlyos probléma ez, akik egy apró panellakásban egyedül élnek. Az elején még elfogadja mindenki, hogy az ország és a társadalom érdekében ez a helyes, de hetek, hónapok elteltével súlyos depresszió alakulhat ki.

A víruskitörés egészségügyi hatásait és az egészségügyi válság okozta gazdasági hatásokat meg kell vizsgálnunk és minimalizálnunk kell azokat. Az itt működő üzleti közösség azt gondolja, hogy a svéd kormány és a svéd megközelítés ésszerűbb, mint sok más országban”, mondta Andreas Hatzigeorgiou a stockholmi kereskedelmi kamara vezérigazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük