Itt a jövő? Amikor az önjáró kamion fizet az áramért a töltőállomásnak

A Commerzbank kifejlesztett egy blokklánc technológián alapuló fizetési rendszert, amivel az önjáró kamionok fizetni tudnak az elektromos töltőállomásokon anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség.

A bank kutatási osztálya, a Mercedes kamionokat gyártó Daimler Trucks anyavállalattal közösen fejleszti a megoldást. Amellett hogy az elektromos töltőállomásokon az e-kamionok automatizáltan lesznek képesek fizetni a villanyért, az árufelvétel és lerakodás során keletkező pénzügyi kötelezettségeket is emberei felügyelet nélkül rendezni lehet.

A rendszer állítólag márt működik és egy teszt során a Commerzbank blokkláncon tárolt eurót (stabilcoin?) küldött a Mercedes önjáró kamionjaira.

A közleményből nem derül ki sok technikai részlet, például hogy pontosan hogyan is került az euró a blokkláncra, vagy épp az, hogy a töltőállomások hogyan tudják fogadni elszámolni a blokkláncosított eurót.

Azt viszont leírja a közlemény, hogy a jövőben egyre több automatizált gépjármű fog egymáshoz kapcsolódni és ezért olyan fizetési megoldásokra lesz szükség, ahol a gépek egymás között, emberi beavatkozás nélkül tudnak tranzaktálni.

“A jelenlegi fizetési rendszerek nem képesek ilyen teljes mértékben automatizált fizetési eljárást biztosítani,” – állítja a bank.

A Commerzbank egyébként is egyre nagyobb erőforrásokat fektet a blokklánc technológia kereskedelmi hasznosításába. Stephan Müller, a bank tranzakciókért felelős vezetője szerint az új platform egy szelete az intézet blokkláncok fejlesztések terén végzett erőfeszítéseinek.

“Az értékpapír-tranzakciók nemrégiben történt digitalizálása és a blockchain technológia használata után a DLT-alapú fizetési struktúrákra összpontosítunk. Bankként azt a természetes küldetésünket látjuk el, hogy új digitális fizetési architektúrákat hozzunk létre az ügyfeleink számára.”

A Commerzbank szerint a tesztprojekt bebizonyította, hogy a jövőben az automatizált gépek fizetési folyamata függetlenül fog folytatódni. Az előrelépés rövid távon hatékonyságnövekedést eredményezhet a gépi kommunikációt előnyként kezelő iparágakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük