Itt a jövő? Amikor az önjáró kamion fizet az áramért a töltőállomásnak

A Commerzbank kifejlesztett egy blokklánc technológián alapuló fizetési rendszert, amivel az önjáró kamionok fizetni tudnak az elektromos töltőállomásokon anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

A bank kutatási osztálya, a Mercedes kamionokat gyártó Daimler Trucks anyavállalattal közösen fejleszti a megoldást. Amellett hogy az elektromos töltőállomásokon az e-kamionok automatizáltan lesznek képesek fizetni a villanyért, az árufelvétel és lerakodás során keletkező pénzügyi kötelezettségeket is emberei felügyelet nélkül rendezni lehet.

A rendszer állítólag márt működik és egy teszt során a Commerzbank blokkláncon tárolt eurót (stabilcoin?) küldött a Mercedes önjáró kamionjaira.

A közleményből nem derül ki sok technikai részlet, például hogy pontosan hogyan is került az euró a blokkláncra, vagy épp az, hogy a töltőállomások hogyan tudják fogadni elszámolni a blokkláncosított eurót.

Azt viszont leírja a közlemény, hogy a jövőben egyre több automatizált gépjármű fog egymáshoz kapcsolódni és ezért olyan fizetési megoldásokra lesz szükség, ahol a gépek egymás között, emberi beavatkozás nélkül tudnak tranzaktálni.

“A jelenlegi fizetési rendszerek nem képesek ilyen teljes mértékben automatizált fizetési eljárást biztosítani,” – állítja a bank.

A Commerzbank egyébként is egyre nagyobb erőforrásokat fektet a blokklánc technológia kereskedelmi hasznosításába. Stephan Müller, a bank tranzakciókért felelős vezetője szerint az új platform egy szelete az intézet blokkláncok fejlesztések terén végzett erőfeszítéseinek.

“Az értékpapír-tranzakciók nemrégiben történt digitalizálása és a blockchain technológia használata után a DLT-alapú fizetési struktúrákra összpontosítunk. Bankként azt a természetes küldetésünket látjuk el, hogy új digitális fizetési architektúrákat hozzunk létre az ügyfeleink számára.”

A Commerzbank szerint a tesztprojekt bebizonyította, hogy a jövőben az automatizált gépek fizetési folyamata függetlenül fog folytatódni. Az előrelépés rövid távon hatékonyságnövekedést eredményezhet a gépi kommunikációt előnyként kezelő iparágakban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.