Itt az amerikai inflációs adat, mely hatással lehet a kriptókra is

Az infláció szerény visszaesésével zárta a 2022-es évet az Egyesült Államok. A fogyasztói árak a világjárvány kezdete óta a legnagyobb havi csökkenést mutatták.

A fogyasztói árindex (CPI), amely az áruk és szolgáltatások széles kosarának árait méri, 0,1%-kal csökkent 2022 utolsó hónapjában, ami összhangban van a Dow Jones becslésével. Ez 2020 áprilisa óta a legnagyobb havi csökkenésnek felel meg, amikoris az ország nagy részét lezárták a Covid elleni küzdelem miatt.

Forrás: Tradingview

A csökkenés ellenére a fogyasztói árindex 6,5%-kal emelkedett az egy évvel ezelőtti szinthez képest, ami rávilágít arra, hogy a megélhetési költségek emelkedése milyen komoly terhet ró az amerikai háztartásokra.

A CPI mutató – amit az egész világ lélegzetvisszafojtva várt – figyelembe veszi az ármozgásokat a benzintől kezdve a tojáson át a repülőjegyek áráig.

A Federal Reserve egy másik mérőeszközt részesít előnyben, amely a fogyasztói magatartás változásait veszi figyelembe. A központi bank azonban az infláció mérésekor az információk széles skáláját veszi figyelembe, és a CPI csak egy része a kirakós játéknak.

A piacok nagy figyelemmel kísérik a FED lépéseit, mivel az intézet aktívan harcol az infláció ellen, amely nem is olyan rég rekordot döntött, hiszen 41 éve nem volt ilyen magas. Az ellátási láncok szűk keresztmetszetei, az ukrajnai háború, valamint a fiskális és monetáris ösztönző intézkedések sok-sok milliárdjai hozzájárultak a gazdaság legtöbb területére kiterjedő árnövekedéshez.

A politikai döntéshozók most azon tanakodnak, hogy hogyan tovább az infláció megfékezésére használt kamatemelésekkel. A FED eddig 4,25 százalékponttal emelte az irányadó hitelkamatlábat az elmúlt 15 év legmagasabb szintjére. A tisztviselők jelezték, hogy a kamatláb valószínűleg meghaladja az 5%-ot is.

Mi köze lehet a CPI-nek a kriptókhoz?

Az infláció és a részvények ára között bizonyítottan van összefüggés, ez pedig igaz a kriptovaluták esetében is. A hagyományos pénzügyi piacokkal foglalkozók különösen nagy figyelmet fordítanak a fogyasztói árindexre. A politikai döntéshozók, a brókerek és a kisvállalkozók számára igen hasznos információ a döntéshozatalban, mivel az infláció szorosan összefügg a részvénypiacok teljesítményével.

Az amerikai CPI-adatok a tőzsdei kereslet csökkenését ezáltal pedig a kriptopénzek árfolyamának csökkenését is jelenthetik. A Trading View segítségével összehasonlíthatjuk a bitcoin és a Nasdaq részvények közötti csúcsokat, valamint mélypontokat az elmúlt évtizedben. Sok hasonlóságot vélhetünk felfedezni közöttük. Ha a kriptó korrelál a részvényekkel, akkor a CPI-nek igenis hatása van a digitális pénzekre is. Gazdasági stressz idején a kriptovaluták igen volatilisek lehetnek. Legutóbb a COVID-világjárvány és az azt övező problémák okoztak nagy árfolyamingadozást a kriptotérben.

Bizonyos kategóriák, mint például az energia és az élelmiszerek, jobban kapcsolódnak a kriptóhoz, mint mások. Ezek a kategóriák szükségleti cikkek, amelyekre az emberek rendszeresen költenek. Ha ezek árai emelkednek, a polgároknak sokkal kevesebb extra jövedelmük marad kriptóra költeni. Több szakértő úgy véli, hogy minél magasabb a CPI, annál nagyobb nyomás nehezedik a kriptovalutákra. Az emelkedő CPI azonban nem jelenti azt, hogy a kriptopiac negatívba fordul. Egyesek úgy gondolják, hogy a kriptók hatékony fedezetet biztosítanak az infláció idején. Decentralizáltak, az interneten keresztül könnyen hozzáférhetők, és a legtöbb kriptovalutának állandó a kínálata. Hosszú távon tehát kiváló értékmegőrző eszközként használható.

A CPI használata a kriptós daytraderek számára is előnyös lehet, akik rövid távú stratégiákat alkalmaznak a nyereség eléréséhez. Ahelyett, hogy éveket várnának a kriptójuk értéknövekedésére, a kereskedők a volatilitást használják ki.

A múltbeli amerikai CPI-adatok és a kriptoárfolyamok változása tehát értékes információt kínálhat a kriptokereskedők számára.