Itt az ideje felkészülni arra, hogy a Z generáció átveszi a világuralmat

A Z generáció, azaz az 1996 és 2010 között született gyerekek és fiatal felnőttek elkényeztetettek, mindenük megvan, idealisták, mérgesek, és kilátástalanok – persze attól függően, hogy kit kérdezel róluk. Az biztos, hogy lassan már mindennek elmondták a generációt, a potenciális erejükről azonban kevés szót szóltunk eddig. Pedig maga a Pentagon is készül arra, hogy a Z generáció egyszer azt mondja: elég volt.

Zbellion – a Z generációnak elege lesz

A The Intercept június 5-én egy meglehetősen érdekes dokumentumról posztolt honlapjukon: mégpedig egy JLASS (Joint Land, Air and Sea Strategic Special Program, azaz Közös Szárazföldi, Légi és Tengeri Stratégiai Speciális Program) nevű oktatóanyagot. A JLASS programját az amerikai katonai egyetemeken használják, ahol a jövőben a katonaságban magas pozícióban elhelyezkedő tiszteket képzik. Ezekben olyan lehetséges szituációkkal foglalkoznak, amelyek a mai trendeket megítélve alapvető fontosságúak lehetnek a jövő katonai vezetőinek kiképzésére.

A JLASS egyik fikciós szituációja az ún. Zbellion is a Pentagon egyik potenciális félelmére hívja fel a figyelmet: még pedig arra, hogy a Z generáció először az Egyesült Államokban, majd onnan kiterjedve az egész világon lázadást indít a rendszer ellen a 2020-as évek közepén. Az utcára vonulásnál és tüntetésnél ráadásul nem állnak meg; az addigra még magasabb szintre fejlesztett cybertámadások és hackerek csoportjaival a fiatalok által etikátlannak és korruptnak ítélt vállalatoktól és bankoktól elvett pénzt modernkori Robin Hoodként osztják szét a szerintük rászorulók között – természetesen teljesen kihasználva a bitcoin és blokklánc által biztosított anonimitást. A végső üzenet pedig egyértelmű a lázadásban: a régi rendszernek, ami a Z generáció ellen van, mennie kell.

De mégis mi baja van a Z generációnak?

És hogy miért éppen ezek a ma még főként az egyetemeket és középiskolákat nyúzó fiatalok lesznek azok, akik a Pentagon szerint berobbantják a következő nagy felkeléseket?

A Z Generáció, bár a legtöbb idősebb ember által elkényeztetettnek van elkönyvelve, azért fel tud mutatni jó néhány gondot. Ők ugyanis azok a gyerekek és fiatal felnőttek, akik Amerikában a szeptember 11-ei támadások utáni legbizonytalanabb időszakban nőttek fel, míg pl. Kelet- és Közép-Európában az összeomló szocialista rendszerek helyében dülöngélve épülő új rendszerekben próbálták megérteni a világot. Ők azok, akik egészen fiatalkorukban élték végig a 2008-as válságot, és ők azok, akik mára pontosan tudják, hogy örülhetnek majd, ha kapnak valahol munkát – bár az iskolarendszer egyáltalán nem készítette fel őket a mai munkahelyi elvárásokra.

Ők azok, akiknek nagyjából semmi spórolt pénze nincs, mert a kezdő fizetések a földbe vannak döngölve; vagy ha van is, az egyre kevesebbet fog érni, és akiknek nevetséges elképzelés az, hogy valaha saját pénzből házat vesznek majd. Akiknek már 10 éves korában megmondták, hogy a Föld haldoklik, és hogy akik a legjobban felelősek ezért, már rég nem fognak élni akkor, amikor ők szenvednek a következmények miatt.

Itt az ideje, hogy felkészüljünk arra, hogy a Z Generáció átveszi a világuralmat

A Z generáció az, akinek mindenki azt mondja, hogy „de hát neked bezzeg sokkal jobb, mint az én időmben volt”, hiába nőtt fel szinte végig gazdasági válságban és a globális felmelegedés egyre fokozódó fenyegetésében.  A közösségi média ráadásul végig kísérte az életüket – ahol látják azt, hogy máshol se jó, de azt is, hogy közösen összefogva többre képesek, mint szétszórva a világban. Mert ahhoz képest, hogy állítólag most már „aranyélet” van, valahogy mégis a Z generáció az, ahol az öngyilkossági ráta és a depresszió az egekben van. Akik pontosan tudják, hogy már tényleg réges rég jobbnak kéne lennie a világnak, de valahogy mégsem az: ugyanolyan korrupt és elnyomó, amilyen volt régen is.

Akinek nincs mit veszítenie

Akármilyennek is tartjuk a Z generációt vagy éppen a milleniálokat, az tagadhatatlan, hogy jelenleg az Amerikában utcára vonulók legtöbbje fiatal. Ez pedig pontosan igazolja azt, hogy a Pentagonnak van félnivalója, a Zbellionra való készülés pedig egyáltalán nem vicc nekik sem.

És persze, mondhatjuk azt is, hogy fiatalság, bolondság, majd elmúlik, hiszen mindig a fiatalok a legradikálisabbak, ugye?

Azért azt se felejtsük el, hogy a Z generáció egyik alapvető jellemzője az volt, hogy kilátástalanok, hogy nekik már minden mindegy, mert tudják, hogy a jövő így is, úgy is kedvezőtlen. Az az ember, aki pedig úgy érzi, hogy neki nincs mit veszítenie, az az egyik legveszélyesebb – ha pedig már a Pentagon is egyetért ezzel, akkor lehet, hogy itt az ideje ezen másnak is elgondolkodnia.