Izrael már a negyedik oltásra készül, ennek már sosem lesz vége?

Amint arról a mainstream média többször is beszámolt, Izraelben – mely a világ egyik legátoltottabb országának számított – már minden állampolgárnak a harmadik COVID-oltást is be kellene adatnia. Néhány hónappal ezelőtt még arról volt szó, hogy elég a két dózis, mára az országban már 2,5 millió állampolgár megkapta a harmadikat is.

Ettől függetlenül megállíthatatlannak látszik a járvány, minden nap újabbnál újabb rekordokat dönt meg az új esetek száma. Annak ellenére, hogy a WHO ellenezte, hogy az országok ilyenkor emlékeztető oltásokat adjanak a lakosságnak, Izraelben már azon töri a fejét az állam, hogy a negyedik oltást készítse elő.

Szombaton a The Times of Israel azt írta: “Izrael nemzeti koronavírus cárja szombaton felszólította az országot, hogy kezdje meg az előkészületeket a koronavírus elleni vakcina negyedik adagjának beadására.”

A koronavírus cár, Salman Zarka professzor egy tévéműsorban úgy fogalmazott:

“Tekintettel arra, hogy a vírus itt van és itt is marad, fel kell készülnünk a negyedik oltásra is”.

Egyik hullámról a másikra

Mintha a szakember nyersen beismerné, hogy az ország továbbra is azt a nagyon leegyszerűsített stratégiát próbálja meg folytatni, hogy “minél több injekciót adunk be, annál jobb lesz”, holott egyelőre semmilyen kutatás, vizsgálat nincs arról, hogy milyen mellékhatásokra lehet számítani, ha valaki négy oltást is beadat. Zarka hozzátette: “Mostantól ez az életünk, hullámokban”.

Ezzel egyidőben persze a vitatott green pass, vagyis oltásigazolási rendszer is meg fog változni, és ha így megy a végtelenségig fogja a hatóság a sokak által gyűlölt igazolást bővítgetni. Az izraeli hivatalos szervek máris közölték, hogy az oltási útlevél ezen formája, amely meghatározott nyilvános helyekre, például az éttermekbe, az edzőtermekbe és a szórakozóhelyekre való belépést biztosítja, attól függően jár le, hogy a birtokosa megkapta-e jelen esetben már a harmadik, majd később a negyedik oltást.

Most az izraeliek egy olyan igazolásra várnak, mely a negyedik oltás beadásától függ.

Vélhetően, ha a negyedik oltást is bevezetik, a green pass idővel érvényét veszti azok számára, akik csak a harmadik adag COVID-19 vakcinát kapták. Mivel az igazolvány az utolsó oltás óta eltelt hat hónapig érvényes, ez azt jelenti, hogy az izraelieknek alig fél év múlva a negyedik oltást is meg kell kapniuk… és ez így megy tovább és tovább.

Attól tartunk, hogy hamarosan arról kell majd cikkeznünk, hogy az országban már az ötödik vagy a hatodik dózis felvételét emlegetik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük