Izrael nem fizetett a Pfizernek, búcsút mondhat a vakcináknak

A Pfizer vállalat leállította a koronavírus vakcinák Izraelbe szánt szállítását, mivel az állam nem fizette ki a legutóbbi 2,5 millió adag oltóanyagot. A vállalat „banánköztársaságnak” nevezte Izraelt – ezzel utalva arra, hogy szerintük az ország politikailag instabil -, és leállította a további 700 ezer adag vakcinaszállítmányát. A Pfizer vezetői ugyanis attól tartanak, az ország továbbra sem fog fizetni, és a vállalat nem hajlandó kiszolgáltatottá válni.

Ha van állam, ahol már a kezdetektől fogva tombol a vakcinakampány, az nem más, mint Izrael. Az állam még az elmúlt év novemberében kötött egyezményt a Pfizer vállalattal, amely elmondása szerint az odaígért vakcinákat egytől-egyig leszállította Izraelnek. Az első 10 millió adag vakcinát az állam egyébként gond nélkül kifizette, azonban a legutóbbi 2,5 millió adag oltóanyagért még nem voltak hajlandóak fizetni. A probléma megoldásán egyébként „a vállalat már dolgozik az izraeli kormánnyal, ha pedig rendeződik a helyzet, az oltóanyagok szállítása folytatódhat.

Az izraeli kormány ugyan általában nem nyilatkozik az oltások költségeiről a cégekkel kötött titoktartási szerződések miatt, a múlt hónapban a pénzügyi bizottság ülésén kiderült, hogy az ország eddig 2,6 milliárd dollárt költött az oltóanyagokra. Ebből kifolyólag, és talán magától értendően sokan úgy vélik, hogy más országokhoz képest Izrael jóval több pénzt fizetett az vakcinaszállítmányokért.

Kormányon belüli viszály okozta a leállást?

Az államban már régóta fennáll a konfliktus Benjamin Netanyahu miniszterelnök és Benny Gantz védelmi miniszter között, és meglehet, hogy az elnapolt ülések okozták a kialakult problémát. Gantz azonban elmondta, hogy a 2,5 millió adag vakcina kifizetése már jóváhagyásra került, és a késedelem az Egészségügyi Minisztérium miatt történt. Továbbá, az állam újabb 27 millió adag vakcinát vásárolt, melyek között szerepel Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcina is, ennek a mennyiségnek pedig „a közeljövőre nézve elegendőnek kell lennie.”

Mindeközben az egészségügyi tisztviselők afelől aggódnak, hogy Izrael elmulasztja a vakcinák megvásárlásának lehetőségét, melyekért egyébként is harcok dúlnak. A helyi koronabiztos, Nachman Ash professzor úgy véli, ha Izrael nem írja alá mihamarabb a szükséges szerződéseket, búcsút mondhat a nyájimmunitásnak:

Verseny folyik a világban a vakcinák mihamarabbi beszerzéséért. Szeretnénk továbbra is a lista tetején maradni, és nem meghátrálni, amikor a legnagyobb szükség van az oltóanyagokra” – nyilatkozta.

Izrael egyébként valóban rendkívül odatette magát a vakcinaprogramot illetően. Az országban folytatott oltási kampány pedig lehetővé tette, hogy a gazdaság újra megnyissa kapuit, és az általános iskolák legtöbb tanulója már visszatérhetett az iskolapadba. Mivel pedig nemrégiben az is kiderült, hogy a Pfizer vakcina akár 100%-os hatékonyságú lehet a tinédzserek körében, Izraelben minden reménységgel már májusban ők is megkaphatják az oltást.