„Szabadságkarkötővel” próbálja betartatni a karantént Izrael

Izraelben a külföldről érkezők úgynevezett „szabadságkarkötővel” válthatják ki a katonákkal őrzött hatósági karantént. A karkötő egyébként egy kormány által ellenőrzött nyomkövető, mely lehetőséget biztosít arra, hogy az illető otthonában töltse az előírt kéthetes karantént.

A koronavírus úgy tűnik, mindenki fantáziáját megmozgatja, a technikai forradalom pedig újra berobbant. A legtöbb állam már a kezdetek óta alkalmazza az úgynevezett „intelligens karantén” applikációt, mellyel két lehetőséget hagynak az embereknek: vagy állami intézménybe, vagy házi karanténba vonul az app használatával. De ezt már talán magyaráznunk sem kell, lássuk Izrael mivel rukkolt elő.

Izrael habzsol az új technológiákban

Izrael oda-vissza van az új technológiákért, néhány hónappal ezelőtt pedig egy új, WhatsApp funkciókkal bíró appot is kiadott a helyi hadsereg. Most azonban úgy döntött, az appok használata már idejétmúlt és egy újabb szintre lépett. Kihasználva az okosórák iránti növekvő érdeklődést, úgynevezett „szabadságkarkötőkkel” próbálja betartatni az emberekkel a házi karantén szabályait. A karkötőt egyébként a SuperCom nevű technológiai cég gyártja, amely nyomkövető eszközöket biztosít a foglyok megfigyelésére. Az új karkötővel tehát az emberek maximálisan átélhetik a fegyenclétet.

Szabadságkarkötőnek hívjuk, mert lényegében nem zárunk be senkit, hanem lehetőséget adunk arra, hogy házi karanténba vonuljanak. Senkit nem kényszerítünk a viselésére, az érdeklődők számára azonban valóban több lehetőséget, rugalmasságot biztosít” – nyilatkozta a SuperCom vezérigazgatója, Orban Trablesi.

Az Izraelbe külföldről érkezőknek a kéthetes karantént egy hadsereg által őrzött szállodában kell letölteniük. A karkötő alternatívája így sokak számára vonzóbbnak bizonyulhat, a neve azonban kissé ironikus – vagy talán így kell a jövőben elképzelnünk a szabadságunkat?

Izrael időközben már előszeretettel osztogatja a „zöld útleveleket”, mely a COVID-útlevél egyik leszármazottja. Az útlevelet és az azzal járó nagyobb szabadságot lényegében azon emberek „érdemlik ki”, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinát. Izrael nem mellesleg világelső az átoltottságban, hiszen minden második embert beoltottak már legalább egyszer. Így az állam újra megnyithatta kapuit, legtöbb iskoláit és a vendéglátást is.

A szabadságkarkötővel azonban az állam kisebb lavinát indított, hiszen sokan a szabadságjogok korlátozásának tudják be. Az alábbi videóban láthatunk egy kis részletet a jelenlegi helyzetről, valamint az emberek reakciójáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.