Az izraeli adóhatóság megadóztatná a kriptotulajdonosokat

Az ország 25%-os adót vetne ki a kriptovalutákból származó nyereségre.

Az izraeli adóhatóság, röviden csak ITA arról értesítette a lakosságot, hogy amennyiben rendelkeznek kriptovalutákkal az adóbevallás elkészítésekor számoljanak be róla.

Amint arról a Globes a múlt héten beszámolt, az adóhatóság több tucat, digitális valutával rendelkező izraeli állampolgárnak küldött hivatalos levelet, amelyben azt kérte a hivatal, hogy hozzák nyilvánosságra a kriptovalutáikat. Ezenkívül a hivalatos szervek azon szolgáltatásoktól is be akarnak kérni adatokat, amelyek akár külföldön, akár országon belül kriptovaluta-szolgáltatásokat kínálnak az izraeli állampolgároknak.

A tevékenységeivel kapcsolatban olyan információkkal rendelkezünk, amelyek nem szerepelnek az adóbevallásában” – olvasható az adóhatóság levelében.

Az ITA korábban az EU közös jelentéstételi standard (CRS) előírásait alkalmazta, hogy automatikusan információt kapjon az izraeliek Európában tartott kriptoeszközeiről. Jelenleg az izraeli adóhatóság 25%-os tőkenyereség-adót vetne ki a kriptovalutákból származó profitra. Ez azonban csak a magánbefektetőkre vonatkozik, nem a kereskedelmi vállalkozásokra.

Helyi iparági szakértők szerint az adóhivatal kriptovaluta befektetések utáni szaglászását a bitcoin legutóbbi ralija indította el. A hatóság úgy véli, hogy számos kriptovaluta tulajdonos most próbálja a nyereségét a kriptopénzekből kivenni. „Az adóhatóság a közelmúltban különös érdeklődést mutatott ezen a területen, aminek két oka lehet: pénzhiány és a közös kassza plusz erőforrásokkal való feltöltése, ahol ez szükséges, illetve a bitcoin megerősödése,” jelentette ki Leor Nouman, az S. Horowitz & Co. ügyvédi iroda adóügyi csoportjának elnöke.

Nem Izrael az egyetlen, ahol az adóhatóság kiemelten figyeli a kriptoszektort. Az Egyesült Államokban és számos európai országban is ráharapott a hatóság a kriptovalutákra. Az IRS amerikai adóügynökség figyelmeztető levelet küldött ki azon amerikai állampolgároknak, akik esetében a jövedelem és a befizetett adók között eltéréseket tapasztalt. Eközben a kriptojövedelmek megfelelő adóztatása továbbra is sok fejtörést okoz az országoknak. Dél-Korea is azon volt, hogy mihamarabb bevezesse a kriptoadót, nemrég azonban bejelentette, hogy az új szabályozást 2022-re halasztotta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.