3 hónapot nyertek a dél-koreai kriptósok: halasztották az adó bevezetését

Aki figyeli legalább egy ideje a kriptovaluták világában zajló fejleményeket, az láthatja, hogy a központi bankok és kormányzatok hogyan reagálnak a fejleményekre. Folyamatosak az ötletelések a különféle szabályozások és kriptovalutákat érintő adók, bevételi lehetőségek kapcsán. Ezek egyik első számú célpontja mostanában a bitcoinbányászat, amely ugye komoly bevételforrás a nagy bányászcégek és akár a kis, egyéni bányászok számára is. Ennek okán több helyen láthattuk már, hogy a bányászati tevékenységet állami engedélyekhez kötötték és konkrétan illegális engedély nélkül bányászni. Legutóbb Iránból és Venezuelából számoltunk be ilyesmiről, de más helyeken is folyamatos a párbeszéd a kriptóból származó bevételek adózására vonatkozóan.

A kriptóból származó bevételek helyzete Dél-Koreában

A dél-koreai parlament nemrégiben jelentette be, hogy javaslatot tettek a tervezett kriptóadó elhalasztására. A tervek szerint 2021. októberéből adóztatták volna ezeket a bevételeket, de most ezt kitolnák 2022. januárjára. Az egyik dél-koreai internetes portál szerdai híre szerint a parlament pénzügyi bizottsága azért kéri a bevezetés halasztását, mert a különféle struktúrális átalakítások ezt szükségessé teszik. Az adó bevezetéséről még idén júliusban döntött a dél-koreai pénzügyminisztérium. A terv szerint minden helyi illetőségű személynek 20%-os adót kellene fizetni a kriptokereskedéshez kapcsolódó bevételei után, ha ezen kriptóból származó bevételek elérik a nagyjából 600 ezer forintnak megfelelő wont.

Dél-Korea

Forrás: blockchainreporter.com

Az eredeti javaslat célozta meg a jövő év októberét, de most ez felülvizsgálatra került, valószínűleg a dél-koreai kriptósok nagy örömére. Alapvetően viszont nem a kormány döntött önszántából a halasztás mellett, hanem a helyi kriptotőzsdék lobbiztak. Utóbbiak állítása szerint a kapott idő kevés, hogy a megfelelő adózási, jelentési infrastruktúrát alakítsanak ki. Hiszen a tervek szerint nem csak az adót kellett volna befizetni, de már az összes számla mögött álló tulajdonosok adatait is be kellett volna küldeni az állami rendszerbe. És ezzel nem lettek volna készek időben a tőzsdék.

Máshol nem komplikáltak

Más helyeken, például az Egyesült Államokban nem alakítottak ki speciális adózási szabályokat a bitcoinból származó bevételre. Az ilyen eseteket egyértelműen besorolták egy bevételi kategóriába, tehát már meglévő szabályokat húztak rá.