Jamaika az első ország, ahol egy CBDC hivatalos fizetőeszköz lett

A sok napi hír között megbújva jelentette be a Jamaikai Központi Bank, hogy hivatalosan is elismerték a Jam-Dex nevet viselő, központi bank digitális valutát (CBDC), mint hivatalos fizetőeszköz. A bank célja a CBDC törvényes fizetőeszközzé tételével az volt, hogy alternatívát nyújtsanak a főleg készpénzmozgásra épült jamaikai gazdaság számára.

Ezt várják Jamaikában a CBDC bevezetésétől

A közlemények szerint a jamaikai törvényhozás hatalmazta fel a központi bankot arra, hogy kibocsássa a Jamaica Digital Exchange, azaz Jam-Dex nevű CBDC-t. Bár a bejelentés szerint a Jam-Dex már hivatalos fizetőeszköz, valójában tényleges használatra majd csak június végefelé fog elindulni. A digitális jamaikai dollár egy jóval biztonságosabb alternatívát kínál majd a fizikai bankjegyekkel szemben. És a legjobb benne, hogy bankszámla nélkül is használható lesz majd. A Jam-Dex nem teljesen új dolog, tavaly augusztus óta tesztelték az országban. A tervek szerint már az év elején elindult volna a CBDC a szigetországban, de különféle problémák miatt elhalasztották a bevezetését a második negyedévre.

A Jam-Dex mögött álló technológiát biztosító eCurrency nevű cég vezérigazgatója szerint a jamaikai törvényhozás elsöprő többséggel támogatta a CBDC bevezetését, amely elszámolási eszközként fog majd szolgálni. Azt is hozzátette, hogy minden országnak fel kell ismernie, hogy a digitális formájú pénz rengeteg lehetőséget rejt magában. Hiszen nem kell ugyanott lenni egyidőben, mint a pénz maga, hogy tranzakciót hajtsunk végre. A Jam-Dex elindulásának támogatására többféle termék is bevezetésre kerül. Így például új fizetési módok, e-kereskedelmi megoldás. Jelenleg egyébként a világon 105 olyan ország van egy CBDC-ket figyelő oldal szerint, amely legalább vizsgálja egy CBDC bevezetésének lehetőségét. Eddig 10 ország van, amely ténylegesen elindított egy CBDC-t. Köztük Nigéria, a Bahama-szigetek és kisebb szigetországok, de Jamaika az egyetlen eddig, amelyik törvényes fizetőeszközként is elismerte.