Japánban megjelent egy új termék a pénzpiacon: biztosítás bitcoin veszteség ellen

Biztosítás bitcoin veszteség ellen – egy új terméket vezetett be a japán Mitsui biztosító társaság.

A bitcoin kereskedés esetén gyakran felmerülő kérdés a pénzügyi veszteség fedezése. A Mitsui Sumitomo Insurance biztosító társaság Japánban olyan új terméket vezetett be a pénzpiacra, amely ezt a problémát hivatott orvosolni. Ha a tervük sikerrel jár, a bitcoin kereskedők kártérítésben részesülnek a bitcoin tőzsdéken elszenvedett veszteségeik illetve egy esetleges hekker támadás után.

A bitcoin tőzsdék bizonytalan hátterének kiküszöbölése

Hekker támadás áldozata lehet a bitcoinunkA legtöbb lelkes kriptopénz használó nagyon jól tudja, hogy ha egy bitcoin tőzsdén akarja bitcoinját tárolni, akkor kihívja maga ellen a sorsot. Mivel senki nem szabályozza teljes mértékben ezeket a bitcoin betéteket, nincs semmi garancia arra, hogy a pénzösszegek mindig felvehetőek. Továbbá, ha egy bitcoin tőzsdét hekker támadás ér – mint ahogy történt például a Bitfinex esetében a nyáron – a felhasználók bitcoin vagyona köddé válik és sehogy nem tudnak védekezni a veszteségek ellen.

Az ötlet nem véletlenül egy japán biztosítótársaságnak juthatott eszébe. Pár évvel ezelőtt ugyanis a japán Mt.Gox bitcoin tőzsde csődje volt az egyik legnagyobb platform ami egyik napról a másikra lehúzta a rolót. Ezzel egyben jelentősen visszavetette a bitcoin népszerűségét nem csak az országban, de a világ többi pontján is.

Ha azonban a Mitsui Sumitomo Insurance cégen múlik, akkor ezen problémák hamarosan a múlté. A hamarosan induló termékük arra fókuszál, hogy egy bitcoin tőzsde csődje esetén fedezze az ebből eredő károkat és veszteségeket. Az új terméküket a bitFlyer japán bitcoin tőzsdével együttműködve dolgozták ki. Végeredményképpen pedig mind a bitcoin tőzsde, mind pedig a felhasználók védve lesznek 1 milliárd japán yen felső összeghatárig.

Biztosítás bitcoin veszteség ellen

A biztosítási díjak forgalomtól függnekEzen kívül, a biztosítás fedezni fog minden további költséget ami ilyen esetben felmerül. Ilyen például a felhasználók értesítése ha pénzüket érintő káresemény történik. Az ügyfelek értesítése ilyen esetben egyáltalán nem egyszerű feladat ugyanis nemzetközi tevékenységről lévén szó, a felhasználók lakhelye is bárhol lehet. Az Mt.Gox bitcoin tőzsde esetében is minden nem japán ügyfélnek egy hosszú és bonyolult nyomtatványt kellett kitölteniük a kárrendezés során.

A biztosítási prémium a tőzsdejutalék és bevételi struktúra alapján épül fel. A magas forgalmat bonyolító bitcoin tőzsdéknél magasabb fedezeti rátára tudnak biztosítást kötni az ügyfelek. Kisebb tőzsdék alacsonyabb fedezetet tudnak majd biztosítani. De végül is minden kriptopénz felhasználó nyugodtabban alhat és a bitcoin tartalékaik biztonságban vannak, függetlenül attól, hogy a platform működik-e vagy meghekkelték.

A termék egyelőre csak Japánban érhető el

Bár a hír minden bitcoin felhasználó számára kedvező, az új biztosítás egyelőre csak japán cégek számára lesz elérhető. A Nikkei tőzsde szerint hasonló termékek, melyek a nem bitcoin tőzsdék veszteségei ellen kínálnak fedezetet eléhetőek már más országokban is. Ugyanakkor szükség lenne egy globális megoldásra e téren is. Különösen igaz ez a bitcoin esetében, ami mára már globális pénzként funkcionál és a tőzsdei platformok ügyfelei mind nemzetközi háttérrel rendelkeznek.

A biztosítás bitcoin veszteség ellen papíron nagyon jól hangzik, de sajos a globálisan elérhető biztosítás e téren még várat magára. Hasonló biztosítási konstrukciók bevezetése szerte a világban nagyot dobna a bitcoin tőzsdék forgalmán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük