Japánban börtönbüntetést kapott egy Coinhive felhasználó

Bár csak 45 dollárt keresett vele, illegális kriptopénz bányászat miatt mégis börtönbüntetést kapott egy Coinhive felhasználó.

Illegális kriptopénz bányászat miatt börtönbüntetést kapott

Egy 24 éves fiatalt elítéltek Japánban, mert az a Coinhive programot használva illegális kriptopénz bányászatott folytatott. A helyi médiában megjelent hír szerint Yoshida Shinkaru, az elítélt egy online játékba rejtette a Coinhive programot. Ezt aztán felajánlotta letöltésre a saját blogján keresztül. A gyanútlan áldozatok pedig, akik a szoftvert letöltötték, tudtukon kívül kriptopénzt bányásztak a 24 éves fiatal számlájára. Az összesen 90 letöltésből azonban a Shinkaru, nem gazdagodott meg. Mindössze 45 dollárnyi yennek megfelelő monero gyűlt össze a számláján, mikor a hatóságok lekapcsolták.

A vádemelés után a bíróság most bűnösnek találta Shinkarut és 1 év letöltendő, 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Coinhive, az illegális bányászat melegágya

A Coinhive programmal monerot lehet bányászni webes felületeken és alkalmazásokban. Bár a program önmagában legális – a felhasználók megkérdezése nélküli illegális kriptopénz bányászat már nem az. Eredetileg a reklámokat szerették volna kiváltani a webes bányászat lehetőségével. Azonban mostanra inkább az illegális kriptopénz bányászat lett a legfőbb felhasználási területe. Az elmúlt időszakban egyre több esetet jelentenek a hatóságok, ahol illegális kriptopénz bányászat miatt tartóztattak le valakit.

Mára már a legtöbb ad-blocker blokkolja a programot, így könnyen meg lehet előzni a hasonló próbálkozásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük