Japán legnagyobb energiaszolgáltatója Ethereum blokkláncba fektet

Japánban szeretik a kriptotechnológiát. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a tőzsdék nagy forgalma mellett a fejlesztésekbe is invesztálnak. A Tokyo Electric Power Company (TEPCO) egy egyesült királyságbéli blokklánc startupba, az Electronba fektetett, ahol az energiaszolgáltatás központosított iparágának nyíltabbá változtatásával foglalkoznak.

A hír csak most kapott publicitást, de a befektetést már végrehajtották 2017 végén. A TEPCO Japán legnagyobb energiaszolgáltatója 456 milliárd dolláros éves bevétellel. A több millió japán háztartás mellett 8 másik országban van jelen a szolgáltató. Az energiaszolgáltatás decentralizálása nem újkeletű ötlet, uniós és V4 projektek is foglalkoznak vele, de ezek jórészt forrásgyűjtési fázisban leledzenek. A blokklánc technológiában szintén nagy fantáziát látnak a távol-keleti országban, bár nem az energiatermelés terén, hanem a disztribúció terén, mivel ez a másik terület, ahol sokkal hatékonyabban működhetne a rendszer. A befektetés és az ötletek ütköztetése olyan know-how-val ruházhatja fel a TEPCO-t, amellyel jelentősen növekedhetne a hatékonyság, és ez nagyban hatással lenne az energiapiacra.

Az Electron a blokklánc technológiát az iparág infrastruktúrális fejlesztésére is alkalmasnak tartja, hiszen sok helyen a felszerelések már 30-40 évesek. A hatékonyabb áramszolgáltatás, jobb elosztás sokkal költséghatékonyabb mind a szolgáltató, mind a felhasználók számára.

Milyen előnyökkel jár a blokklánc alkalmazása az energiaszektorban?

Ethereum blokkláncra alapozva az Electron egy tesztplatformot mutatott be 53 millió mérési pontot szimulálva 60 szolgáltatóval. A kísérletnél az energiakonverziót akár hússzor gyorsabban el lehet végezni a blokklánc technológia használatával szemben a hagyományos rendszerekkel. Az okos mérőeszközök használatát nem csak az áramszolgáltatásban, hanem a távközlési és vízműveknél szintén alkalmazni lehet. Helyet kapott az Npower egyik vezető funkcionáriusa is az Electron vezetői bizottságában.

A pétervári atomermű várja a kriptopénz bányászokat - energiaszolgáltatás

A TEPCO kifejezte szándékát, hogy minden nagyobb energiaszolgáltatóval együttműködjön az Energy Web Foundation-ön keresztül. A non-profit alapítvány globális energia-blokkláncon dolgozik, fő célja pedig a blokktech alkalmazása az energiaszektorban. Az alapítvány munkájában a szingapúri Singapore Power, amely több nagyvállalati blokklánc implementáción dolgozik a fűtés, hűtés, légkondícionálás hatékonyabb megoldására, illetve befektet akkumulátorok, napelemek és elektromos autók fejlesztésébe, amelyek mind blokkláncon keresztül kommunikálnak egymással.