A japán jen leértékelődése a kriptovaluták árfolyamára is kihathat

A kriptovaluták pénteken és szombaton a nyugalom tengerét jelentették, annak ellenére, hogy a japán jen 34 éves mélypontra zuhant az amerikai dollárral szemben. A mainstream piaci elemzők a lehetséges tovagyűrűző hatásokon töprengve várják a jövő heti fejleményeket.

Japán jen

A Bitcoin napközben folytatta a közelmúltban mutatott enyhén hullámzó mozgását a 64 000 dollár körüli szűk sávban, 0,9%-os csökkenéssel az elmúlt 24 órában. A széles kriptopiacon a vezető tokenek is enyhe csökkenést mutattak.

A japán jen (JPY) azonban egy nap alatt 1,3%-ot süllyedt, ami egy fő devizától hatalmas mozgásnak számít. A csökkenés után a deviza 1990 óta a leggyengébb szintre került az amerikai dollárral szemben, miután a Bank of Japan (BOJ) a kamatlábakat nulla közelében tartotta, és nem jelezte, hogy különösebben aggódna a gyengülő valuta miatt. Az Egyesült Államokban eközben a továbbra is stabil gazdasági növekedés és a makacsul magas infláció egyre elérhetetlenebbé teszi azt a reményt, hogy idén talán enyhülhet a monetáris politika.

“Az ilyen méretű és intenzitású mozgások a devizák esetében nem normálisak, ezért viszonylag hamarosan beavatkozásra vagy koordinációra számítok, ha ez a következő hetekben is folytatódik.” – nyilatkozta Quinn Thompson, a Lekker Capital hedge fun alapítója.

Hogyan hat a bitcoinra a jen leértékelődése?

A jen leértékelődése egyelőre nem volt hatással a kriptopiacokra, de ez megváltozhat, ha a BOJ közbelép a valuta védelmében, véli Noelle Acheson elemző. Egy esetleges intervenció azt jelentené, hogy a BOJ eladná az amerikai dollárban tartott eszközeit (amerikai kincstárjegyeket), hogy jent vásároljon, és egy gyengébb zöldhasú elméletileg segíthetne a kriptovalutáknak is, tette hozzá.

A beavatkozás egy másik formája érkezhetne az amerikai döntéshozók részéről, akik úgy döntenének, hogy likviditást juttatnak a piacokra, ami támogathatná a kockázatos eszközöket, például a kriptókat, mondta Lekker Thompson.

Acheson előrejelzése szerint a “devizahiteles zűrzavar nem fog megállni a jennel.” Ugyanis az amerikai hozamok közelmúltbeli megugrása az inflációs jelentéseket követően más devizákra is nyomást gyakorolhat, ami talán más központi bankokat is cselekvésre kényszerítene.

“Az amerikai állampapírok kollektív eladását láthatjuk, hogy finanszírozást gyűjtsenek a helyi valuták támogatására, ami további felfelé irányuló nyomást gyakorolhat az amerikai hozamokra, miközben máshol is növeli az inflációs nyomást.” – mondta Acheson. “Ez a devizaingadozás és sebezhetőség ösztönözheti a vállalatok, sőt az államháztartások nagyobb arányú fedezeti eszközök, például az arany és a bitcoin tartását.